Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt

Lupiinist

Teema Lisatud
Ehtel: 2005-05-13 16:33:00
Meie "koduaed" on metsanõlv. Üks päikesepaisteline koht sobiks imehästi peenraks, aga sellisesse metsikusse loodusesse roosid jm. selline ei sobiks. Tahaksin sinna lupiine. Paar aastat tagasi panin prooviks mõningad seemned, aga tulid pisikesed ja nirud taimekesed. Kas keegi oskaks öelda, kas lupiini seemned peab enne eraldi taimedeks kasvatama ja siis istutama soovitud kohta või ongi alul need sellised mannetukesed ja alles hiljem saavad neist tugevad? Või on hoopis muid nippe. Kaunist kevadet!
jallepp: 2005-05-13 16:44:47
Mul lupiinid külvavad end ise. Nad kasvasid maja ümber juba siis, kui maja ostsin ning on sellised lillakates toonides "krantsid", aga väga ilusad.Võibolla peaksid kuskilt sedatüüpi lupiini seemet muretsema ning rikkaliku otsekülvi tegema. Mis roosidesse puutub, siis näärelehised roosid, kurdlehise roosi sordid ja vanad taluaedadest pärit pargiroosid kõlbavad ka metsanõlvale.
Ehtel: 2005-05-13 17:04:18
jallepp! Tänan kiire vastuse eest. Mul on need lupiinid juba mitu aastat kinnisidee. Suviti vaatan kiirteeääri ja püüan kohti meelde jätta, et siis pimedas maskis labidaga kaevama minna. Aga see on nüüd naeruga pooleks. No ma proovin nüüd tihedalt külvata, seal pole mingit umbrohtu ka, sest sellel kohal oli üks kivikasa. Kui nad sinul on ammust aega, siis sa seda uut põlvkonda ei pane vana varjus tähele ja iga järgmine aasta on veel uhkem kindlasti.
Sass: 2005-05-14 11:58:13
Ei ole kogemusi poest ostetud lupiiniseemnetega, kuid need nn. metsikud ja ise risttolmlemisel huvitavaid värvikombinatsioone andvad sordid on küll alul väikesed,kuid aasta-aastalt võtavad mõõtu juurde. Endal istutamisega selline kogemus, et sai märgitud metsikus kasvukohas huvitavaid värve ja siis ümber istutatud pikk ilus peenar muruäärde.esimesed 2 (?) aastat oli tohutu ilus,kuid siis järsku hakkasid välja langema talviti.Sai liiga korralik ka oldud ja õitsenud õisikud enne seemnete valmimist koristatud. No,et asi metsikuks ei läheks. Ilmselt aga peab siiski laskma isekülvi teha ja nii see peenar nagu ise taastub ja värvid rikastuvad. Vabas looduses nad ongi ilmselt paremad kui peenral.Siis aga metsistub nende vahel jälle muu taimestik,sest ülejäänud rohu niitmine raske ja võtab palju aega.Nii palju siis isiklikest kogemustest ümberistutamise kohta. Kindlasti vali istutamiseks suht noored taimed kui leiad mõne huvitava värvikombinatsiooniga taime.Vanal taimel on suht suur juurestik ja raske vigastamata välja kaevata.
Tiina: 2005-05-14 16:56:51
Poest ostetud seemned annavad väga ilusaid taimi.Tean omast käest.
anete: 2005-05-15 11:40:18
Russelli lupiinid, mille seemneid müüakse, õitsevad kauem kui looduslikud ja on pikemaealised.Ostsin kunagi ühe kreemi Russelli lupiini Luualt, nüüd püsib isekülviga ja olen ka sõpru varustanud noorte taimedega (suured ei kannata pika peajuure tõttu ümberistutamist).
tii: 2005-05-15 19:07:09
Lupiinid ei talu hästi ümberistutamist, parem seemnest kasvatada, siis hakkavad teisel aastal õitsema.
Ehtel: 2005-05-22 03:53:19
On küll aega läinud, aga kirjutan ikkagi. Samal päeval, kui nõu küsisin, helistas mulle üks töökaaslane ja kutsus külla. Rääkisin, et tegin just peenart ja külvan sinna lupiine. Ta ütles, et saad meilt nii palju kui tahad. Tee kõrval kraaviperv neid täis ja varsti tuleb teetöö niiduk ja niidab niikuinii maha. Selline imelik kukkusattumus, sest me ei käi eriti läbigi. No nüüd on need istutatud ja vahele ka seemneid pistetud.
Vastamiseks peate Te olema sisselogitud!

Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.