Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt

viljapuud aias

Teema Lisatud
Ly: 2005-05-08 22:47:34
Kuna meil on aed väga väike, kuid tahaks siiski mõned viljapuud istutada, siis palun kes oskaks soovitada madalakasvulist magusat kirssi või murelit ja pisikest pirnipuud, mis kannab pirne ilma tolmlemata, sest kahte puud ei mahu istutada. Sooviksin kohe nimetusi, sest olen ise küllalt võhik.
Reet: 2005-05-09 11:39:07
Tere. Palun nõuannet. Mida teha ploomipuudega, kui nad õitsevad rikkalikult, millest tekib ka hulgaliselt vilju, aga enne valmimist mädaneb neist 90%?
harri: 2005-05-09 14:50:40
Ly'le: Madalakasvulisemad on kirsisordid 'Läti Madal' ja 'North Star', murel on aga loomuldasa märksa tugevama kasvuga kui hapukirss ('Piret' ja 'Nord' siiski on mõnevõrra nõrgema kasvuga). Murelipuude kasvu nõrgendavad aga ka mitmed kloonalused - OVP3, LC52 ja VSL2. Nii et istikumüüjalt tuleb uurida, millisele alusele murel poogitud on (seemikalus, Prunus mahaleb, on tugevakasvuline). Pirnidest on nõrgema kasvuga 'Pepi', mis viljub väga hästi ka ilma tolmlemata, nõrgema kasvuga on küdooniale või alusele 'Pyrodwarf' poogitud pirnipuud. Mõelda tasuks aga ka pirni perepuule, see on selline pirnipuu, mille otsa on erinevaid vastastikku tolmlevaid sorte poogitud. Reedale: Üsna tõenäoline, et tegemist on luuviljaliste mädanikuga, mis kahjustab vilju eelkõige tundlikel sortidel ja vihmasel suvel. Mädanikuga viljad tuleks kohe ära korjata ja hävitada (mite jätta puu alla vedelema), sest kahjustunud viljad nakatavad teisi väga kiiresti. Üle kontrollima peab puud veel ka sügisel peale lehtede langemist - siis tuleb suvel lehtede varju jäänud mädanikuga viljad ära korjata ja hävitada (puuviljamädanikust tabandunud viljad kuivavad ja ei kipu varisema, jäädes puid kauaks "kaunistama" ja seeneeoseid levitama). Kasutada võib ka fungitsiide, kuid milliseid, ei oska kohe öelda (oleme ise ilma keemiata läbi ajanud).
Ly: 2005-05-12 20:51:17
Aitäh Harrile! Nüüd, kus tean mida vajan, hakkan netist otsima kust neid saab tellida ja lähen ka laatadele vaatama, kuigi laat ei ole vist päris kindel värk?
Aiatark: 2005-05-30 02:53:51
Kirsipuu kuju (kas põõsas, puu või põõsaspuu) sõltub tema algsest kujunduslõikusest. Üldjuhul püütakse neid kasvatada madalalt hargneva puuna (põõsaspuuna). Mõlemad sordid on loomupäraselt nõrgapoolse kasvuga.
Vastamiseks peate Te olema sisselogitud!

Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.