Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt

ROTID RAGISTAVAD

Teema Lisatud
mari: 2004-10-08 15:44:58
Tänan! Loodan et saab sealt ka infot millal külvata ja kuidas kasvatada. Praegu telefon ei vasta, proovin õhtul uuesti. Rott (nägin teda!) on eriti jultunuks läinud. Käib koera kausist söömas ja täna öösel on kõik köögikapi peale korvi punetama pandud tomatid ära proovinud ja osaliselt söönud, ka kurki on haugatud, aga ilmselt eriti ei maitsenud. Õunad ja ka seemned läksid loosi keldri trepi pealt. Aru ma ei saa, aias õunapuude all on õunad ka saadaval, miks peab neid siis sisse tulema järama! Mürki on söödud, lõksu peale naerab.
mari: 2004-10-08 15:58:09
Veel teemast. Suvel! oli niisugune lugu, et üks rotimürsik, ilmselt veel noor ja loll, ronis mööda pritskrohviseina päris kõrgele I korrusele ja tuli avatud aknast tuppa!!! Kuna ta oli veel rumaluke, sain ta põrandaharjaga vastu seina suruda ja kinni võtta.Eks ta oli ehmunud ja mina ka, aga seekord olin mina kiirem.
See rottide invasioon on tänavuse aasta lugu. Kolm või neli aastat tagasi kaevasid läbi keldri seina 70 cm käigu, siis sain lõksuga ühe kätte. Oli ikka pirakas küll! Pärast seda toppisin käigu igasuguseid polte jm metalli täis ja tsementeerisin. Enne seda lihtsalt ajasin täis aga sellest ei olnud mingit kasu.
sass: 2005-04-25 21:34:54
Tervist. Pöördun Teie poole päris suure murega - rotid närivad maja. On kuulda aegajalt jooksumüdinat ja närimist. Mis ette võtta? Majas on ka koer ja kass aga kass laisk, eelistab õuest põlluhiiri püüda ja majja juurde tuua. Kas mürki võib panna? Kui jah, siis millist? Kas väide, et rott sööb mürki ja siis kui sureb kusagil seina sees, võib hais ühel hetkel lämmatada on tõsi või müüt? Mismoodi seda saaks vältida? On äkki veel mingeid vahendeid, et neist vabaneda? Hiired olid ka aga lõksuga sain päris palju kätte ja nüüdsest pole neid näha olnud.
A.Jänts: 2005-04-26 13:56:47
Tere, Teie mure on meile tuttav, rotid on lihtsalt võimu võtnud. Tänapäeval on vist ikka kõige tõhusam vahend rottidest ja hiirtest vabanemiseks mürksööda kasutamine. Millist mürki Te peaksite kasutama, on muidugi ise küsimus. Eestis on populaarsed kaerahelbe baasil valmistatud mürksöödad, mida siis pannakse välja rottide liikumiskohtadesse või sinna, kus on näha nende hävitustöö jälgi. Üldjuhul on kõik Eestis müüdavad mürgid antikoagulandid, mis tähendab seda , et näriline sureb sisemiste verejooksude kätte. Mürki söönud näriline tunneb tugevaid kõrvetisi ja ta tahab juua. Otsides vett, läheb rott tavaliselt hoonest välja ja ei jää surema majja ning haisuprobleeme ei tohiks karta. On olnud erandeid, kus siis näriline on jäänud kuhugile ehituskonstruktsioonidesse kinni ja sinna surnud, kuid üldiselt ei jää loom surema hoonessse ja otsib alati väljapääsu.
Ikkagi soovitan Teil võtta ette üks tõrjetsükkel. Pange mürk välja nendesse kohtadesse, kus olete neid liikumas kuulnud või näinud, näiteks pööning või kelder. Asetage hoones korraga umbes nelja erinevasse kohta mürksöödet, nii 100-200 g koha peale. Jälgige pidevalt, kas mürki süüakse ja lisage vajadusel seda juurde, kuid mitte varem kui 5 päeva pärast. Selliselt peaks toimima 3-4 nädalat või siis seni, kuni mürki süüakse. Mürkidest julgen Teile soovitada järgmisi saadaval olevaid tuntuid mürke: " 342" rotimürk, Detia hiire ja rotimürk. Edukat tõrjet soovides, A. Jänts, Berner Eesti OÜ
www.aiandus.ee/e_vaata.php?id=133
sass: 2005-04-26 18:07:20
tänud sisuka vastuse eest. 1 küsimus oleks veel: kui mürgitada saanud rott jääb pihku koerale või kassile ja see otsustab ta nahka pista, kas siis on rott ohtlik(mürgine) ka koerale/kassile? s
pille: 2005-04-26 21:46:53
laudas elab 13 kana-kukke ja ilmselt 100 rotti. tapsime neid autoheitgaasiga, mille juhtisime voolikuga käikudesse. kätte saime 19 rotti. hilisema vaatluse käigus sai mulle selgeks, et olime hävitanud jäämäe tipu. küsimus sama- kas mürki saanud kana ja kass jäävad haigeks või surevad? Ehk on kellelgi kogemusi?
Asta: 2005-04-27 08:30:15
Meie elamise on hoidnud rottidest ja hiirtest vabana rotimürk Storm. Kasutusõpetus on kaasas. Olen ostnud vetapteegist.Mürgist hukkunud rotid pole ühelegi loomale olnud ohtlikud.
Kaia: 2005-04-27 14:05:55
Tean,et lautadesse pannakse rotimürki ja rotid surevad,kuid pole kuulnud,et koer või kass sureks pärast roti söömist ja no rotimürki ükski kass nüüd küll ei laku...
A Jänts: 2005-04-28 09:46:05
Kogemuste põhjal võin julgelt öelda, et ei ole küll viimasel ajal täheldatud koduloomade mürgituse juhtumeid, mille oleks põhjustanud rotimürk või siis mürki söönud närilise ärasöömine teiste koduloomade poolt. Loomulikult on alati mõistlik mürksööt panna välja sellistesse kohtadesse, kuhu koduloom- koer, kass, kana jne. ligi ei pääseks. Mürksöödas olev toimeaine kogus on väga väike ja on arvestatud ikkagi suhtes närilise kehakaaluga, st. keskmisele 300g kaaluvale rotile on surmav kogus kuskil 50-100g mürksööta ja hiirele on surmav kogus 10g. Siit võks siis jämedalt arvutada järgmiselt: väiksem 10 kg kaaluv koer peaks ära sööma umbes 3 kg mürki, mis oleks talle surmav annus. Muidugi on olemas oht väikestele koduloomadele nagu koera- ja kassipoegadele, kuid üldjuhul ei söö nad meelsasti rotimürke. Võimaliku mürgituse korral on vastumürgiks olemas K-1 vitamiin, mida on saadaval veterinaarapteekides ja sobib kasutamiseks kõikide Eestis turustatud mürksöötade vastumürgina. Samas leidub K-1 vitamiini ohtralt kõigis puuviljades. Kui teil on keldriis rotid ja seal hoitakse õunu ja teisi puuvilju, siis on tõenäoline, et mürgitõrje effekt ei ole piisav. Siis peaks kõigepealt takistama närilistel juurdepääsu puuviljadele. A.Jänts Berner Eesti OÜ
Kaie: 2005-09-12 09:12:21
Loomaarstide kogemused ütlevad küll, et rotimürgi mürgitusega loomad pole üldse haruldane nähtus, paraku. Kasse on vähem, kuid kassid oskavad paremini oma halba enesetunnet varjata ja lähevad pigem kodust kaugemale kannatama (ja surema). Nii et - ohutus eelkõige!!!
Vastamiseks peate Te olema sisselogitud!

Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.