Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt

Thuni kalender

Teema Lisatud
Sipsik77: 2020-04-24 20:33:04
Miks on erinevates allikates erinev Thuni kalender? Näiteks siin, Aiandus.ee lehel oleva Thuni kalendri järgi on täna n-ö juurepäev, kuu on Sõnnis. Kui vaadata mõnda muud lehte (nt: https://www.maheseemned.ee/et/kalender/ ), on täna hoopis viljapäev. Olen erinevust märganud ka ajalehtedes trükitud kalendrites. Ja kõikumine on päris suur, kattuvust polegi. Miks see nii on ja milline on õige kalender?
Vapsik12: 2020-04-26 15:50:11
See küsimus on juba ennegi arutletlemist leidnud http://www.aiandus.ee/vaata.php?id=3123. Kui mina veel noor olin, siis oli maamehel ikka see omaenda elutarkus ja vaadati kuuseisu, mulla temperatuuri ja isegi selline ütlemine oli, et tuleb palja tagumikuga põllule istuda ja kui tagumik ära ei külmu, siis võis töid tegema hakata. Sel sajandil on kliima muutunud, mullad kurnatud, saastatud mürkidega jne. Aga kuuseisu järgi tasuks ikka vaadata, et kui ikka on vanakuu, siis pannakse allapoole kasvavad juurikad ja kui noorkuu, siis ülalpool mulda kasvavad taimed. Tegelikult peaks enda tunnetuse järgi toimima ja kas ikka mingid kellaajad nii tähtsust omavadki, et vat nüüd see kell on veel õiepäev ja vat kell kolm algab juurepäev ja siis passin peenra ääres ja panen siis juurikaid kasvatava maha. Eks ma ka ikka kuuseisu vaatan, põllul palja tagumikuga ei istu ja eks teada on, et maikuus ikka loodetavasti saab kartuli miski aeg mulda panna ja et tasapisi võib ikka muud ka maha külvata, sest ehk ikka enam lund ei tule või suuremaid külmakraade. Kuigi,...1975 kusagil 10. juuni paiku oli paks lumi sireleid katmas. Õnneks siiski sulas kiiresti..ja kui nüüd juulikuus lumi maha tuleb, noh, ega ei imestaks üldse, sest talve ju üldse nagu sel hooajal polnud ja jumal teab, kuidas suvi tuleb. Aga noh, elame-näeme! Kõige parem ilmateade on aga igal hommikul aken lahti teha ja pea õue pista ning ongi selge. :) Edasi, rohenäpud!
Sipsik77: 2020-04-26 17:01:05
Tänan, Vapsik12, lingi eest. Lugesin sealse jutu läbi, kuid vastust oma küsimusele ei saanudki. Kõik taandus lõpuks ikkagi mõttele, et tee omaenda tunde järgi. Aga mis põhjusel need Thuni kalendrid (mõlemad on ju THUNI kalendrid) erinevad on, seda ära ei seletatudki. Kuuseisuga on asi lihtne, seda näeb ise taevast, kas kuu kasvab või kahaneb. Aga millises märgis ta parasjagu on, seda ma küll vaadata ei oska.
Vastamiseks peate Te olema sisselogitud!

Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.