Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt

Küüslaaugu istutamine mais

Teema Lisatud
kairik: 2016-04-20 19:51:49
Tere! Istutan sel kevadel esimest korda maasikaid. Tahaksin teada, kas istutate kevadel maasikate vahele ka küüslaaugu või peaks ootama küüslaaugu istutamisega sügiseni?
Vapsik12: 2016-04-21 13:20:29
Mina olen küll uute maasikataimede vahele kevadel küüslauguküünekesed torganud kasvama. Ega muud ei juhtu, kui sügiseks saab ilusad küüslaugupead. :)
Neeme: 2016-04-25 08:37:57
kuidas vahet teha kevad ja tali küüslaugul?
Neeme: 2016-04-25 08:38:06
kuidas vahet teha kevad ja tali küüslaugul?
Vapsik12: 2016-04-25 13:16:34
Vahet saab teha sordinime järgi, kui suviküüslaugusordi seeme on tellitud ekstra tuntud seemnefirmadelt. Kuid enamasti on meil Eestis vist tegemist segunenud taliküüslaugusortidega,mida kasvatatakse aedades ja mida käest-kätte müüakse. Nende küüned võib mulda pista sügisel septembri lõpus/oktoobri alguses ja kevadel aprilli lõpus/mai alguses. Kas ka mugulate välisel vaatlusel suvi- ja talisortide mugulatel ja küüntel vahet saab teha, seda ei oska öelda ja päris põnev oleks teada endalgi. :)
Vapsik12: 2016-04-25 16:54:28
Neeme, mulle tundub, et need suviküüslaugud on sellised hästi valgete küünte ja peadega (peast blondid), poes on neid väljamaa küüslauke näha olnud ju küll. Ja taliküüslauk on nagu selline sinakas-lillaka kerge tooniga. No päris täpset vahetegemist võiks keegi ikka õpetada küll. :)
Aiandusportaal: 2016-04-27 13:47:39
Neeme, Teie küsimusele, kuidas teha vahet suvi- ja taliküüslaugul, saime vastuse Eesti Maaülikooli lektorilt ja aianduskonsulendilt Priit Põldma´lt. Kopeerime selle vastuse siia täies mahus: Küsimusele suvi- ja taliküüslaukude vahel vahet tegemisele ei ole kahjuks lihtsat vastust. Tegemist on sordiomase tunnusega - eelkõige kasvuperioodi pikkusega ja see ei sõltu visuaalsest erinevusest. Tegelikult sama nagu ei ole võimalik visuaalselt eristada tali- ja suvinisu. Asi nimelt selles, et küüslaugu sorte on üsna palju ja nad on üsna varieeruva värvuse, küünte arvu ja kasvuviisiga. Küüslauk jagatakse kahte suurde rühma: putkuvad (moodustavad õisikuvarre) ja mitteputkuvad (ingl.k. Hardneck ja softneck). On olemas kas sorte mis näiteks Lõuna-Euroopas kasvatades ei moodusta õisikuvart, aga meil kasvatades moodustavad. Enamasti on putkuvate küüslaugusortide kasvuperiood pikem ja nii võiks neid pidada taliküüslaukudeks. Putkuva küüslaugu tunneb poes/turul ära selle järgi, et liitsibula keskelt ulatub välja puitunud varrejupp ja neil on enamasti 5-12 küünt. Putkumatul sordil sellist vart ei ole ja kuivanud lehed on tihedalt "sibulakaela" ümber (täpselt nagu söögisibulal). Putkumatutel sortidel on tavaliselt ka rohkem küüsi (12-19) Olen kasvatanud erinevaid Euroopas aretatud sorte ja suviküüslaugud on seni kõik olnud nn "putkumatud". Aga erialakirjanduse andmetel võib olla ka putkuvaid suvisorte. Olen näinud meil turul müügil ka küüslaukusid, mida müüja nimetab suviküüslauguks, kuid millel on õisikuvarre jupp. Olen seda meelt, et tegemist on küüslauguga mis on lihtsalt kevadel maha pandud. Kokkuvõtvalt: Eesti tingimustes kasvatatud küüslaukude puhul võib öelda, et õisikuvarrega (putkunud) sordid on taliküüslaugud, ja putkumatud võivad olla suviküüslaugud.
Neeme: 2016-04-28 08:48:37
Aitäh põhjaliku vastuse eest, kuid teistpidi võib siis öelda et külmaperjoodi läbinutel areneb õisikuvars, nagu näiteks tulbil? Mul lihtsalt ununes sügisel maha panna ja mõtlen kas kevadel on mõtet panna
keldrikakand: 2016-05-02 11:08:08
mul jälle vastupidi, panin sügisel küüned maha, aga nüüd on suured laiad lehed peal. Kas need valmivad ka sügiseks? Kas neid lehti võib võtta söömiseks, või on sellega küüslaugu sibula kasv pärsitud? Aitäh!
Vastamiseks peate Te olema sisselogitud!

Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.