Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt

\"metsik muru\"

Teema Lisatud
tmaan: 2014-03-31 17:00:41
tere, enamus õuest on mändide alune, kus muru just väga palju ei ole, sest sees kasvavad kirikakrad jms taimed, sh mõnes kohas vohab laialt ja uhkelt sammal. Mulle nii meeldibki, selline looduslik. Mõne puu ümber ka mustikad. Mõned kohad on aga väga madalad, nii et niita raske ja lastelgi joosta keeruline. Ei tahagi oma maad siledaks ajada (mulle meeldib reljeefsus), kuid suurematesse lohkudesse tahaks mulda lisada, et veidi järske kohti tasasemaks muuta. Peale peaks külvama midagi, kuid mida? Muruseemet pannes tekiksid kultuur-muru saared, mis oleks kohe võõras. Kuidas saaks ka need uued kohad võimalikult looduslikud (sellest ka pealkiri metsik muru, sest ei oska kuidagi muud moodi kirjeldada seda)? Ehk on kellelgi kogemust/ ideid.
ViinaMuri: 2014-03-31 17:23:09
Otsingut soovitan. Siinsamas foorumis on murudest räägitud. Õitsvat muru on vahel ka lillemuruks nimetatud. Kui tood kuskilt mulda, siis saad kaasa ohtra seemnevaru, millest osa tuleb veel 20 a. pärast üles. Kui tahad kooslust rikastada, korja meeldivate taimede seemneid loodusest või aialilledelt. Samas pead küllalt nupukas olema, et mitte sisse tuua taimi, kes teistest jagu saavad ja vohama hakkavad. Kindla peale minnes ... need viljakamad saared katta meeldivatele aladele omase pinnasega ja külvata neid taimi, kes on juba ennast heast küljest näidanud (e. konservatiivne lähenemine). Niisama lihtne see ongi.
tmaan: 2014-03-31 18:21:05
internetiavarustest otsides leidsin leidsin infot eelkõige niidumuru/lillemuru kohta, mis pole siiski päris see. St ma sooviks ikkagi niita aeda ja madalakasvulisi taimi sinna. Igal juhul suur aitäh kaasa mõtlemast ja ideede eest.
ViinaMuri: 2014-04-01 08:50:04
Sinu mõte on tavalisest erinev (ja seega väga huvitav!), seetõttu ei oska ju kaasa mõtelda. Aita veidike, sokuta siia mõni pilt oma ideaalmaastikest. Pildi saad lisada naljakal viisil: saadad sellesisulise palvekirja koos pildiga aadressile info@aiandus.ee.
nipitiri: 2014-04-01 11:47:07
kui oled samblaga rahul siis võid natuke olemasolevat "ümberkolida". Samas pead arvestama, et mändide all on muld happeline ja lisaks toodav peaks ka sarnane olema turbasegu vms, siis kolivad aegapidi olemasolevad taimed ise ümber.
ViinaMuri: 2014-04-01 12:19:12
Turbasegu kõduneb ära ja vist ei kuulu kooslusesse? Kuid praegu kraabivad tln-as Nõmme-piirkonna inimesed männiokkaid punaste kottide sisse, sealt saab sooviline ehtsat okkamultshi.
aiamees5: 2014-04-01 13:53:06
Ma ise usun, et sa ei peaks kartma neid "kultuur-muru saarekesi", sest kirjeldatud aias on mõne aastaga saanud nendest saartest samasugune pinnas nagu ümberringi. Aga oleneb kui palju aiatöid on (kui on rohkem, siis murutööd kipuvad tagaplaanile jääma), mul endal üksjagu nii linnas kui maal ja kogemus mändide alusega olemas. Tavaline muru sai külvatud, aga tänaseks on praktiliselt täielik samblavaip ning seda hoolimata sellest, et nii kevadel, suvel kui ka sügisel riisun aiast okkaid. Okkad jällegi väärt kraam sinna kus mände pole ja sooviks murukasvu piirata.
ViinaMuri: 2014-04-01 14:15:52
Ma ei takista sambla kasvamist kuidagi - hää (pehme) peal astuda ja heinad ei kasva nii hoogsalt. Kui loodus peab nende kasvu võimalikuks/vajalikuks, siis vastuhakkamine on jätkusuutmatu niikuinii. Lehtede ja okaste kokkukraapimine võib kehakultuuri silmas pidades kasulik, aga puude alla on lehed kümneid miljoneid aastaid kuulunud ja taas seesama tõdemus. Kui ei meeldi, siis niiduki või traktoriga saab lehed sodiks töödelda ja paari kevadise nädalaga on teema silma alt kadunud.
Neeme: 2014-04-02 08:16:26
minul on sarnased "lohud ja muhud" ja olen avastanud et lohkude väga hea täidis on männimetsa alt näitesks teede riisumisel saadav peenike oksa-käbi-okka puru. Selle valan käruga lohku, peale kerge mullakiht ja muruseeme. Kuu või paari pärast on see koht jälle roheline, kuna alla jääv muru ja taimestik kasvab läbi ja peal tärkab samuti muru
Neeme: 2014-04-02 08:18:43
Mina olen sambla vohamist seostanud muru madalalt niitmisega, mida tihedamalt ja korralikumalt niidan seda suuremaid alasid sammal haarab
isalovi: 2014-04-05 08:56:24
Arvan, et neid lohke lausa hektarite kaupa pole. Aitaks ehk lohkude täitmine analoogse pinnasega kusagilt männimetsa alt ja näpista oma praegusest "metsikust" kusagilt aiaservast mõni labidatäis ja istuta sinna plombeeritud kohta. Kui südamega tehtud ja veidi hoolitsed, siis on mõne aja pärast kõik sama kaunis ja "metsik" kui ülejäänud õu.
sinirebane: 2014-04-06 21:49:39
Sambaid on mitmesuguseid. Ühed kasvavad varjus, teised kasvavad vaesel happelisel pinnasel ehk siis ka liival ja lauspäikeses. Samblad suudavad päris korralikke mättaid moodustada ja ka lohkusid täita. Ainult aega kulub selleks mitu ja mitu aastat.
keldrikakand: 2014-04-29 00:38:49
imestan! mul on just probleemiks sammal aias ja siin te kiidate, mis hirmus??? Mul ka mõned männid aia ääres ja selline kohev maastik nende all, pehme astuda, aga kardan, et sellesse leiavad ka elamisaseme mõned roomaja. ja sammal levib kogu aias, muidugi ma ei tea, kas mändide pärast, juba õunapuud on sammaldunud ja marjapõõsad ja... on see minu foobia? tänan
ViinaMuri: 2014-04-30 10:44:15
Ei ta ole foobia midagi. Maitse asi natuke ja viitsimise asi samuti. Kes tegeleb mõnesajal ruutmeetril, saab mahti oma tahet Loodusele paremini peale suruda. Samblad/samblikud puutüvedel on märgiks looduse mitmekesisusest ja keskkonna tervisest. Veejoaga saad maha pesta, ma arvan. Minu piirkonnas roomajaid (kellest on vaid rästik natuke mürgise hambaga) ei liigu ja koerad hoiaksid korra ka nende hulgas.
Vastamiseks peate Te olema sisselogitud!

Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.