Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt

noorel õunapuul koor ära näritud

Teema Lisatud
theodora: 2013-05-11 18:27:32
Märtsis avastasin,et noorel-9a- õunapuul oli koor laiaulatuslikult ära näritud,ikka kohe nii pikalt kui jänes suudab.Mäkserdasin kohe pookevahaga kokku kõik need oksad ja võra ja mähkisin osaliselt sukkpüksid ümber.Paljud ütlesid,et ära loodagi,et kui ikka nii laialt on ära näritud,siis seda enam püästa ei saa.Millal sellest nüüd peaks aru saama,kas puu on välja läinud.Kui praegu on tal pungad puhkenud,siis kas see tähendab,et ta on elus või on veel vara rõõmustada?
theodora: 2013-05-12 10:37:49
palun vastake keegi,kes on asjatundja
ketu111: 2013-05-13 07:51:18
Pole küll asjatundja, kuid vastan siiski:lootust ei tasu veel kaotada.Siin üks vana teema , kus aiatark vastab jäneste teemal:http://www.aiandus.ee/vaata.php?id=2244 ja aialehest viljapuude kahjustuste teemast lause"Erinevalt hiirte tekitatud haavadest paranevad jänesekahjustused jõudsamalt, sest haavandis on niineosa ja kambium laiguti säilinud ning kevadsuvel tekib haavakude hõlpsamalt"
theodora: 2013-05-13 11:04:05
aitähh,ketu111 vastamast,lugesin ka neid õpetussõnu sellelt aadressilt.Tänud!
ViinaMuri: 2013-05-13 15:39:14
Kahjustatud tüveosa kuivab ja nii kuivab puit ka kahjustuse ümbruses. Seega on vaha hea, aga vaha ise 'kuivab' kah ja on suure soojuspaisumisteguriga - praguneb - ja puit jääb ikka paljaks. Värvimine on selle parem, aga pärast vahatamist värv pinnal enam ei püsi. Parim, mida teha saad, on jälgida, et vahakiht oleks kattev ja püsiv. Kui nii vana puu on poole ümbermõõdu ulatuses koorest vabastatud, siis tasub kindlasti uuendamisele mõtelda. Samas püsib selline puu mitu aastat ja annab saaki kah.
theodora: 2013-05-13 21:00:50
aga siis lõpuks läheb ikkagi välja või?aga see koore närimine toimus märtsi kuus ja sellel ajal oli see puukene umbes 80-90 senti lume all(kuidagi oli lumi seal niimoodi tuisanud)kui nüüd näiteks kogu latv maha lõigata,kas ta siis kasvatab uued oksad?
Epuke: 2013-05-13 21:22:19
Tüvel on uinuvad pungad, kust peaks uued oksad välja kasvama. Mul juhtus nii 3 talve tagasi, alles jäi vaid ca 40 cm tüve, kuid nüüd on 3 kena oksa ja tänavu tuleb ehk paar õitki juba.
ViinaMuri: 2013-05-13 21:24:28
Kui koor ei ole ümbertringi hävitatud, siis lõika tavalisel viisil (see võiks praeguseks tehtud olla). Koore alumine kiht on kambium, see kasvatab puitu; kui seda ümberringi enam pole, siis pole puu kestvuseks lootust. Kui vääristus on tehtud allapoole vigastust, siis äratab tüvi mõne uinuva punga ja kasvatab pikki võsusid, neist tuleks jätta üksainus või paar. Samas on könt ca 10-cm-ne? ja see ei kasva naljalt kinni. Kui on väärtuslik sort (keda usaldusväärsetest aianditest osta ei saa), siis tuleks ise pookida uus puu. Kui aianditest saab, siis võibolla ei tasu jantida, võidad paar aastat, kui ostad.
Vastamiseks peate Te olema sisselogitud!

Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.