Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt

Õunapuud- vanad uute vastu

Teema Lisatud
Marjuoja: 2013-01-08 09:15:31
Tere, Kolisime eelmine aasta majja. Siin hoovis on ca 10 õunapuud, millede vanus on kuskil 30 aasta kanti. Pooled puud on kuivad ja vilja ei kanna (pooled puud nagu 1 puu ja poolenesti kuivanud), lisaks sellele on nad ära metsistunud, et osadelt puudelt ei saa ka redeliga õunu kätte. Maast kätte ei saa mnuidugi ühtegi õuna. :) Meil oli plaan, et võtaks kõik vanad puud maha ja asendaks uutega (muidugi mitte nii paljudega) ja samas me ka muidugi ei tea nende õune sorte. Aga sellle jutuga, et võtame vanad puud maha ja istutame uued oleme külvanud paanikat pooles suguvõsas. 1. sellega, et appi, et te ei saa ju nii kaua õuna, et mida te teete. aga me oleme sellega arvestanud. 2. et õunapuu mahavõtmine toob kaasa halba õnne jne, et juhtub õnnetus. Mul olekski nüüd seoses sellega küsimus, et kuidas ma selliste puudega käituma peaksin, et kas ma peaksin need maha võtma või mis ma tegema peaksin ? Usun, et neid puid pole üks 10 aastat keegi hooldanud.
ViinaMuri: 2013-01-08 17:57:24
Suure puu mahavõtmisel võib ikka õnnetusi ette tulla. ... Kuivanute ja haigete puhul pole vist palju mõtlemist? Olen kuulnud, et neid lõkkes ikka võib põletada, toas ja ahjus - see polevat hea komme. Juppideks ja virna, suvel hea lõket teha ja seltskonnaga tuld vaadata. Need puud, kellelt häid õunu saab (ja sordinimi pole tähtis!), las jääda. Tehakse ka radikaalseid tagasilõikusi ja küllap otsing siinsetes teemades asjalikke nõuandeid pakub. Sügisel võib õunte näidiseid teadjatele näidata - näiteks laatadel on selliseid kindlasti leida, panevad nime tuntud sortidele kindlasti külge. Puukoolidesse võib sama jutuga minna. Huvitavamad on aga vanad kohalikud sordid, neid on vanades aedades liikvel, ei tarvitse olla vähem väärt, kui praegu pakutavad. Veel: pere ei vaja kindlasti kümmet täisjõus õunapuud, nii nende puudega kui ka saagiga tegelemine muutub nuhtluseks. ... Istikuid ostes peab olema kindel, et ei too oma aeda kaasa haigusi.
aiamees5: 2013-01-09 21:10:20
Mõne puu äkki saab lihtsalt kaunistuseks jätta? Vanad oksad ära, et riivama ei hakkaks? Võib üsna ilus jääda
ViinaMuri: 2013-01-10 08:42:23
Just, ja enamgi: lausa kuivanud puu võib väga vahva skulptuur olla. Minu kogemuse järgi kukkus selline alles10 aasta pärast ümber.
Marjuoja: 2013-01-10 15:40:44
No need puud on nii lähestikku istutatud kunagi , et nende oma oksad põimuvad ja see on üks suur saripundar seal. :) Ja keset hoovi väga ei taha sellist padrikut. Oleks kuskil aiaääres, siis oleks vb jah ilusam ära pügada. Aga ma ei teagi mida nüüd teha.
isalovi: 2013-01-12 21:46:14
Jälgi reklaame, Marjuoja! Kuskil märtsis kindlasti (kui mitte varem) hakkavad reklaamima ennast asjatundjad, kes oskavad puid lõigata ja kutsu keegi neist appi. 30-aastased puud on väärtus omaette ja spetsialist teab ja oskab mida ja kuidas nendega ette võtta. Maha võtta jõuad neid alati, aga praegu kiirustades võid hiljem kunagi kahetseda!
kivikene: 2013-01-15 23:09:35
minge õunapuude juurde ja vaadake kõigepealt millised oksad on kuivanud ja murdunud lõigake need välja,siis proovige lõigata oksad mis kasvavad liiga alla,lõigake ära,liiga tihedad,lõigake välja ja nii edasi. Tehke seda tööd kevadel märtsis või aprilli alguses.
must1tikker: 2013-01-17 16:04:08
Vana õunapuu õigesti lõigatuna annab saaki ja on silmale kindlasti ilus vaadata(õitsemise, viljumise aeg,talvel lumises aias nagu skulptuur).Väärtuslikumad hoiaksin kindlasti alles.Lõikaja tööd uuriksin enne näha(tehakse ikka pornograafiat) või veel parem õpiksin ise asja selgeks.
mels: 2013-02-01 15:04:25
Kui uut sorti tahad, mis kohe kandma hakkaks, siis soovitan Auksist! Kui varakevadel enne lehtimist istutada, saad esimesed õunad juba samal aastal. Hea maitsega, mahlane õun. Hoiatan aga ette, et kui puu satub heale pinnasele, siis pead hakkama õunahakatisi maha lõikama. Minul eelmisel suvel (teine aasta peale istutamist) oli puu nii õunu täis, et kui 2/3 pabulatest poleks maha lõiganud, oleks täissuuruses õunad puu puruks murdnud!
ViinaMuri: 2013-02-01 21:07:32
Lisaks seda, et väikse puu ja tema võimetele mittevastavalt suure saagi kokkusattumine osutus mul kord selle puu ainsaks ( = viimseks) saagiks ....
Vastamiseks peate Te olema sisselogitud!

Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.