Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt

söötis maa freesimine

Teema Lisatud
Karin: 2005-02-14 22:54:24
Soovin aastaid hooletuses olnud aeda uuesti kasutamiskõlbulikuks muuta. Muru asemel on praegu hein ja varjulises osas naadid. Korraliku muru saamise esimese etapina soovitatakse maapind freesida. Siit ka küsimus - kas freesimine kahjustab puude juurestikku? Krundil on õunapuud, kased, metsistunud pirnipuu, mänd ja kastan. Tahaksin, et need säiliksid.
Eneli: 2005-02-15 19:44:26
Freesimine on ideaalne võimalus paljundada naati, orashein, paiselehte, võilille. Puude juurestikku ei tohiks ta vigastada kuna frees ei lõika mulda just väga sügavalt.
Aiatark: 2005-02-15 20:08:53
Ei ole tarvis tingimata freesida. Mulla sobramine 10-20 cm sügavuselt vigastab kindlasti pinnalähedasi juuri.
Taolise vana unarusse jäänud aia uuendamiskogemusi on nii mõnelgi. Kui murutüübi suhtes just erilisi nõudmisi pole, on kõige mõistlikum kujundada praegusest seisundist nn taluõuemuru. Selleks tuleks kevadel järjepidevat niitmist alustada. Muidugi kõigepealt peab oksasodi, kivid ja vana kulu ära riisuma ning võimalikud lohud mullaga tasandama.
Hooldamata aias tavaliselt võimutsevatele naadile ja kõrvenõgesele ei ole pidev niitmine sugugi meeltmööda ning nad kaovad lõpuks areenilt. Esiplaanile kerkivad sellised sõbralikud taimed nagu valge ristik, linnurohi, teeleht, mitmed kõrrelised. Võilill kui meie mitteametlik rahvuslill suudab ennast igale poole poetada.
Muidugi on probleemiks suured tihedad puud, mille all rohttaimedele valgust napib. Kindlasti annab siin asja parandada puude kujunduslõikusega. Vanad õuna- ja pirnipuud saab korraliku noorenduslõikusega veel ilusat saakigi kandma panna.
Lisaks võib ka siitsamast foorumist varasemaid selleteemalisi vastuseid vaadata:
www.aiandus.ee/vaata.php?id=273.
Karin: 2005-02-15 22:07:22
Suur tänu vastuste eest!
m: 2005-02-16 12:24:35
Kevadel Roundup peale. Kui taimestik kolletunud, freesida ja uus muru külvata. Sügiseks saad juba uue ja korraliku muru.
mahesõber: 2005-02-16 12:54:25
Ega ikka kohe mürgipritsi järele ei tasu haarata kah. See bumerang on viimane võimalus, enne tuleb hoolikalt kaaluda, kas muud võtted ei aita.
Karin: 2005-02-19 09:59:29
Mürki ei kavatse ma kasutada. Krundil siilionu ja konnad. Lindudest ja putukatest-mutukatest rääkimata.
?: 2005-02-22 09:23:55
Sa kavatsed freesida aga mürgitada ei kavatse? Freesimine tapab konnad ja siilid kindlasti ära aga Roundap ei tapa. Aga soovitan lihtsalt kevadel maa tasandada ja hakata niitma sügiseks kaob naata iseenesest ära ja hakkabka ristik sisse kasvama.Oma kogemusest tean.
Liina: 2005-03-04 14:47:50
Kui ei pea just inglise muru olema, siis saab regulaarse niitmisega väga kena muru. Maapinna tasandamine (lohkude pinnasega täitmine)on seal siiski ilmselt vajalik. Kui puude all muru kasvada ei taha, siis võib katsetada varjulembeste pinnakattetaimedega, aga kui naat viljapuude all ei häiri, siis looduslik pinnakate on looduspärases aias kõige mõttekam, vaja ainult aegajalt niita. Välimus sama kena kui murul!
Vastamiseks peate Te olema sisselogitud!

Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.