Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt

Nartsissikärbes

Teema Lisatud
maryann: 2012-04-29 13:03:54
Istutasin möödunud sügisel peenratäie nartsissisibulaid. Praegu vaatasin, et osa kohti auklikud, mitte midagi pole üles tulnud, teised aga juba õitsevad. urgitsesin mõnest tühjast kohast neid sibulaid välja. Pealt olid ilusad aga näppude vahel katsudes pehmed, lahti harutades igas sibulas 1 jäme (ca 3-5 mm) tõuk. Kirjelduse järgi siis nartsissikärbes. Kuidas tagada, et nüüd edasi ei leviks? Kõiki tühje kohti juba õitsevas peenras üles ei jaksa kaevata.
lehevaksik: 2012-04-29 17:15:24
Tere! Siin aitavad ka kõige lihtsamad taimekaitsevõtted- tärkamata või halvasti tärganud sibulad võtta mullast välja ning hävitada. Taimejäänused, mis on maha jäänud kindlasti ära koristada ja hävitada; peenar katta turbaga (sellesse nad ei mune). Kui võimalik, siis edaspidi kasvatada nartsisse tuultele avatud kohas ja selles kohas, kus kasvasid kahjustada saanud nartsissid neid enne 5 aasta möödumist mitte maha panna. Keemilise poole pealt saab soovitada Decis 2,5 EC; Mavrik 2F või Fastac 50. Siin vastates kasutan juhust ja seletan lühidalt, mis vahe on tõugul ja vaglal (seda on palju minu käest ka uuritud).Vaglad on kahetiivaliste (kuhu kuuluvad näit. kärbsed) vastsed, kes on üsna väikesed- pikkus kuni 10mm, harva veidi enam ja kehavärvuselt enamasti hallikas-valged või kollakad ja jalgadeta; on üsna kõhna ja silinderja kehakujuga. Tõugud on aga peamiselt mardikate ja kiletiivaliste vastsed. Nad on tugeva pea, haukamissuistega (väikesed tangitaolised jätked, milledega nad närivad) ja tavaliselt 3 paari rindmikujalgadega. Kehavärvus samuti hallikas- või kollakas-valge ent leidub ka teisi toone; kehapikkus võib küündida mitme sentimeetrini (meie liikidel kuni 3-4cm). Keha võib olla üsnagi matsakas (näit. maipõrnika ja aiapõrnika tõuk on päris jäme), kuid võib olla ka päris peenike- näit. naksurlaste tõugud).
maryann: 2012-04-29 20:58:25
Tänan! Eriti selgituste eest tõugu ja vagla vahel :) Võtsin tegelikult ikkagi juba täna ka ise ette selle, et urgitsesin tühjadelt kohtadelt tärkamata mugulad välja. Olidki kõik vaglastunud. Kas võib olla, et hetkel halvasti tärganud sibulad on ka tegelikult juba vaglastunud? Kas on kellelgi ette jäänud põhjalikku õpetust nartsissikärbse elutsüklist? Näiteks kui kaua see vagel seal sibulas toimetab? Muidu nartsissikärbes ise näeb välja selline: http://www.youtube.com/watch?v=j7ppPND_LCc
lehevaksik: 2012-04-29 22:56:53
Tere taas! Üsna suure tõenäosusega on kehvasti tärganud sibulad vaklade poolt kahjustatud. Kahjur ise ei pruugi enam ise sibulas olla. Seest tühjaks söödud sibulal pole enam jõudu tärkamiseks. Tuhnisin veidi internetis ringi ja leidsin sellise lehekülje: http://www.e-ope.ee/_download/euni_repository/file/1652/nartsiss.zip/kahjustajad_ja_nende_trje.html
Vastamiseks peate Te olema sisselogitud!

Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.