Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt

Maapirni varajased sordid

Teema Lisatud
Ahto: 2012-01-25 16:28:06
Kas siin foorumis on kedagi kes vähemal või suuremal määral maapirni kasvatab? Otsin maapirni varasemaid sorte mis hakkaksid õitsema augusti alguses/keskpaiku ja mugulaid saaks korjata hilise kartuliga samal ajal (septembri lõpp/oktoobri algus). Olen katsetanud "väga varajaste" sortidega mujalt maailmast - Saksamaalt "Topstar" ja USA "Stampede", aga kahjuks on klimaatilised tingimused sedavõrd erinevad, et mis neil varajane see meil pigem hiline. Hetkel on lootust saada kevadeks mõned varajased sordid Norrast ja Soomest, ka Kanadas tundub olevat väga varaseid maapirni sorte.
jkr: 2012-01-28 18:10:53
Miks peaksid olema varajased maapirnisordid? Pealegi pole õitsemine üldse mugulate moodustumiseks vajalik. Kasvatan sorti, mis meie oludes kunagi ei õitse. Maapirni mugulaid kasutan peamiselt kevadel kui muud värsket köögivilja on vähe. Olen neid söönud ka sügisel. Talviseks säilitamiseks hoian keldris niiskes turbapurus, et nad ei närbuks.
Ahto: 2012-01-29 15:49:47
Inimesele kes kasvatab maapirni enda tarbeks ei ole varajased sordid tõesti olulised. Mina tegelen maapirni kasvatamise tööstuslike aspektidega ja siin on see väga tähtis. Preagu minu kasutuses olevad sordid akumuleerivad maksimaalselt süsivesikuid (inuliin, fruktoos, glükoos jne.) mugulatesse oktoobri keskpaigaks/novembri alguseks. See tähendab maksimaalset saagikust ha kohta ja kuivaine sisaldust mugulates. Kahjuks ei ole sel perioodil masinatega koristamine põllult liigsete sademete või varajase külma tõttu sageli võimalik. Ületalve mugulate säilitamine põllul ei ole kindlasti alternatiiviks, sest meie poolt teostatud mõõtmised on näidanud 20-40% kuivaine kadu mugulates. Ma olen hästi kursis sellega, et eksisteerib mitteõitsvaid maapirni sorte mis mugulaid moodustavad. Samas on õitsemine väga hea indikaator mis näitab mugulate moodustumise algust ja selle lõppu.
ger: 2012-02-19 18:04:50
Tere Ahto! Kas sinult saaks paar mugulat osta (mulle pole valmimisaeg oluline, oma tarbeks). Või äkki on kusagil müügil Su kaup, kust saaksin soetada?
Ahto: 2012-03-19 01:11:18
Kindlasti saab, tuleb ainult ära oodata millal kevadine suurvesi taandub ja põllule on võimalik minna. Jätke oma kontakt.
Neeme: 2012-03-19 10:10:23
mugulaid saab vabalt balti jaama turult, viimasel ajal olen näinud ka paaris toidukaupluses
ardi: 2015-03-09 10:26:46
Tere Ahto, talvel toiduks tarvitamiseks millised sordid on vähem muhklikud ja piisavalt saagikad, kui varajasus pole oluline? Oleks huvitatud oma senist sorti? asendama
Vastamiseks peate Te olema sisselogitud!

Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.