Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt

Väikesed mustad ussid

Teema Lisatud
blossom: 2011-09-21 10:43:20
Kas keegi teab kellega tegu ja mis teha? Nimelt on meil viimase paari nädala jooksul tekkinud maja juurde väikesed mustad ussid, umbes 2-3 cm pikkused, natuke nagu kõvema koorega, vist ka jalad vms all. Kui harjaga hakkan trepilt alla pühkima tõmbavad kerra nagu kringlid. Hommikuks on maja uks, trepp ja seinad täis. Sellised vastikud, et uksest ei saa käijagi ja mõned saavad ka kuidagi tuppa ja jube palju. Kellega võiks olla tegu, kuidas neist lahti saada????
vilve: 2011-09-21 23:51:42
Sama mure siin. Lisan veel, et hakkavad nad liikuma, kui pimedaks läheb. Valges neid ei näe. Vähemalt meie kandis on nii, aga täitsa nõus, et ääretult vastikud.
blossom: 2011-09-22 08:49:35
Tõepoolest, kui nüüd mõtlema hakata siis sama siin, et ilmuvad õhtuti. Huvitav, kas keegi tõesti ei tea, kellega tegu on?
klaabu: 2011-09-22 12:42:20
Meil ka sama lugu. Igal sügisel ilmuvad õhtuti ja roomavad majaseintele ja uksele. Hommikuti on kõik kohad neid täis. Ma ise nimetan neid "traatussideks", mullas on neid ka. Ma siis käin ja litsun neid puruks, nii maas kui seinal...väk.
vilve: 2011-09-22 15:39:39
Tundub, et kõik on kurtjad nagu minagi, kuid meil on esimene aasta selline nuhtlus kaelas.
lehevaksik: 2011-09-22 18:26:51
kirjeldus meenutab tuhatjalga (diplopoda). Neid on sel aastal jah üsna palju ringi tuiamas. Tuhatjalgsed on 15-20mm pikkused loomakesed, kes toimetavad ringi just öösiti. Kõige rohkem elab tuhatjalgseid metsades langenud lehtede all. Neid on ka põllul ja aedades kivide ja puutükkide all. Põhiliselt toituvad tuhatjalgsed kõdunevast taimsest ainest. Seetõttu on nad olulised kõdu lagundajad. Mõnikord söövad tuhatjalgsed ka taimede juuri- just nooremate taimede juuri ja idandeid (eriti katmikaladel). Väga meeldivad neile ka maasikad- söövad neisse käike. Tuhatjalgsete silinderja keha moodustavad tugeva koorikuga lülid. See on omapärane kaitsev rüü. Seetõttu on tuhatjalgseid ka raudussideks nimetatud.
lehevaksik: 2011-09-22 20:50:19
jagan veel teadmisi, mida sain Väino Pallumi raamatust "Taimekaitse köögiviljaaias" Nimelt seal kirjutatakse, et tuhatjalgade toidutaimede hulka kuuluvad ka kurgid, eelistades idanevaid seemneid, kuid närivad ka juuri, lehti ja kurgi vilju. Nagu juba eelmises vastuses kirjutasin, toituvad nad öösiti. Peale maasika ja kurgi on nende toidusedelis ka hernes, uba, salat, kapsas, porgand. Ühe tõrjevahendina soovitab raamat Fastaciga taimede pritsimist (3-5ml/10l veele).
vilve: 2011-09-22 22:37:39
Tuhat tänu teadjale, kuid miks nad maja seinte peale ronivad ja kus nad talvituvad või on nad (annaks jumal) üheaastased? Minu pärast kompostihunnikus võivad nad olla ka mitmeaastased:)
leene: 2011-11-01 21:15:26
Meil on sama mure nende ussidega, avastasin alles nüüd õhtul pimedal ajal koju tulles, et meie aiapostil on midagi musta laigu taolist, autost väljudes lähemale minnes nägin õudusega, et seal oli trobikond väikeseid musti usse, toa poole minnes avastasin ka maja seinte pealt neid ussikesi...päris õudne on...kes nad siis ikkagi on täpselt ja miks nad seal on ning kuidas neist lahti saada?!
ussid2016: 2016-08-19 07:14:43
Oleme sama probleemiga hädas. Ukse esine õhtuti usse täis. Koer tavaliselt magab ukse ees, kahju kohe vaesekesest. Palun andke keegi nõu millega neid hävitada.
alpikas: 2016-10-23 08:35:27
Õnneks on aiamaa majast veidi kaugemal ja ma pole neid maja juutes näinud, aga kartulimaa oi neid küll täis. Ma võtsin kartuleid konksuga, käsitsi üles ning võtsin siis kõrvale kaanega plasttopsiku ja korjasin nad sinna sisse, pärast panin neile kartulimardika tõrjeks mõeldud mürki peale. Mõned aastad tagasi oli sama lugu, neid oli tohutu palju ja nii ära korjates oli järgmistel aastatel neid hoopis vähe. Nad söövad ka kartuli mugulatesse auke.
Vastamiseks peate Te olema sisselogitud!

Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.