Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt

astrid kuivavad

Teema Lisatud
algaja14: 2011-07-11 16:03:38
Kas keegi oskab nõu anda, miks mu astritaimed ära kuivavad? Seni ilusatel taimedel hakkavad kõigepealt alumised lehed kolletuma, mõne päeva parast vajuvad lehed longu, justkui oleks neil veepuudus (kuigi kastan iga päev). Taim jääb üha viletsamaks, kuni lõpuks kuivab täiesti ära. Täna võtsin paar longuvajunud taime koos juurega mullast välja ja uurisin suurendusklaasi all. Mingeid kahjureid ei avastanud, ka katkilõigatud juures mitte. Kuid mulla lähedalt vars oli pruuniks tõmbunud ja ühel taimel lausa pude. Oskab keegi aidata? Mida peaksin tegema, et vähesed allesjäänud taimed veel päästa?
Katrin29: 2011-07-11 17:42:44
Ülekastetud?
algaja14: 2011-07-11 18:05:40
Ma ei usu hästi, et ülekastetud. Taimed kasvavad maja seina ääres kuuma päikese käes ja kastmata ei saa neid ju ka hoida. Üle-eelmisel aastal kasvasid mul astrid samas kohas ja siis oli kõik korras, õitsesid mis hirmus. Eks ma siis kastsin ju samamoodi nagu praegu.
mutt5: 2011-07-11 23:59:08
Koer peale pissinud?
algaja14: 2011-07-12 00:58:33
Koera pole, aga kass on küll, kes seal lilletaimede vahel mõnikord hädal käib. Kas see võib olla taimede hukkumise põhjus? Muld kassipissist soolane?
Betula: 2011-07-12 16:48:58
astritel on mingi haiguspraegu peast ei mäleta nime-pole juba aastaid ise ka astreid kasvatanud-seega ka haiguse nimi ununenud). Igatahes peab vähemalt 5 aastat astreid erinevates kohtades kasvatama(5-välja süsteemis). Ilmselt tuleb teil mingeid teisi lilli kasvatada, sest haigus on mullas olemas.
ketu111: 2011-07-12 20:36:16
Kas see võib olla fusarioosne närbumine? Fusarioosne närbumine. Haigusesse haigestuvad igas vanuses astrid. Kõige rohkem esineb nakatumist pungade moodustamise ja õitsemise ajal. Noortel taimedel avaldub haigus kiire taime heledaks muutumisega haiguse tungimisel taime lehtedesse. Vanemate taimede nakatumisel kolletuvad kõigepealt alumised lehed ning siis levib kolletumine üle terve taime. Selle tulemusena taime lehed rulluvad ja kärbuvad. Haigestunud taime varred muutuvad pruuniks mis kõigepealt ilmneb juurekaelal ja levib sealt ülespoole. Tihti kaasneb sellega lõhenemine. Peale lehtede ja varte nakatuvad ka seemned ja juurestik. Seened mis kutsuvad esile taimede närbumise talvituvad põhiliselt mullas kus esineb haigete taimede jäänuseid, sellepärast toimub nakatumine kõigepealt juurte kaudu ning sealt levib haigus edasi taime maapealsetesse osadesse mööda taime sooni rakkudesse. Haigust ei iseloomusta mitte ainult närbumine taime sisemuses, kus liiguvad toitained vaid ka vartes ja juurekaela piirkonnas. Siin tekib roosakas kirme milles sisalduvad seene spoorid. Vee tilkadega ja õhuga levivad spoorid tervetele taimedele tekitades neil uued nakkuskolded. Põhiliseks nakkuse kogunemise kohaks aasta-aastalt on muld,eriti kui astreid kasvatatakse ühel kohal aastaid. Tihti haigestuvad taimed mis kasvavad savi ja poolsavi muldadel millel on kõrge happesus. Haigus levib kiiresti nõrkadel taimedel,näiteks peale pikeerimist ja ümberistutamist või milledel on vigastatud juured. Haigust mõjutab ka temperatuur. Temperatuuril +20*...27*C on nakatumine suurem,t*-il +17..20*C nakkus väheneb.Temperatuuril alla +12*C ja üle +32*C fusarioosi taimed ei nakatu. Paljude astrite sortide hulgas nakatuvad ühed rohkem, teised vähem. Haigus on levinud väga laialt. Teda esineb igal pool kus astreid kasvatatakse ja toob palju kahju.
must1tikker: 2011-07-13 08:11:34
Sortidel on nakatumisel vahe täitsa olemas.Lemmikutest "Blue ribbon" ja "Red ribbon" olid eelmisel aastal astritest kõige vastuvõtlikumad.Samas mingi Tower- ei nakatunud ükski taim.
algaja14: 2011-07-15 00:37:17
Aitäh vastajatele ja eriti Ketule nii põhjaliku vastuse eest!Tundub, et vist ongi see nn fusarioosne närbumine. Astrite kasvatamises pean nüüd ilmselt väikese pausi:) Kohe astrite kõrval kasvavad peiulilled on igatahes väga elujõulised ja ilusad.
Vastamiseks peate Te olema sisselogitud!

Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.