Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt

tundmatu mardikas

Teema Lisatud
konnake: 2011-06-08 14:28:46
Leidsin täna oma maasikapeenra kohal lendlemas terve parve väikseid mardikaid: kattetiivad metallikpronks ja pea metallikroheline. Umbes 6mm pikad. Nende arvukus meenutas mesilaste pereheitmist. Praeguseks on nad kõik kadunud. Kes nad võisid olla ja mis kahju või kasu võiksid nad teha:) Aitäh, kes vastab!
konnake: 2011-06-08 14:43:19
"Loomade elu" 3.köite järgi võiks arvata, et tegu on juunipõrnikaga (anomala dubia) kuid ma pole kindel:( Ja mida tema siis head või halba korda saadab?
Helianthus: 2011-06-08 18:42:50
Juunipõrnika ladina keelne nimi on küll teistsugune, aga see siis peaks olema Juulipõrnikas - Anomala dubia. Lugesin ühelt inglisekeelsest foorumist, et vastsed toituvad eelistatult kultuurtaimede juurtest. Rohkem ei leidnud.. Kuid kuidas te need pildid siia üles saite?
lehevaksik: 2011-06-08 21:14:08
Piltidel on aiapõrnikas (lad. k. PHYLLOPERTHA HORTICOLA). Kuna hr. Tiit Teder on juba kunagi nendest siinsamas foorumis kirjutanud, siis kopeerin tema jutu siia: Tegemist on väga tavalise mardikaga, kes kahjustab ka paljusid aiataimi, eriti roose. Tõugud elavad pinnases ja söövad taimede, peamiselt kõrreliste (ka muruks kasutatavate kõrreliste) ja ristiku juuri. Lahtisaamiseks mingit erilist nippi ei tea, mardikate ärakorjamine on minu arvates mõistlikuim tegevus (nad on üsna silmatorkavad). Kui probleem on seotud mingi suurema alaga, siis see on muidugi üsna töömahukas. Omalt poolt veel lisaks- tõukude (vastsete) massilisel esinemisel võivad kahjustada oluliselt ka noorte viljapuude ja maasikate juuri. Kuna tõuguperiood on lühem kui maipõrnikate omadel, siis on nende kahjustus ka üldiselt väiksem. Põrnikad ise toitub viljapuude ja teiste lehtpuude lehtedest. Meelepärased on ka maasika- ja roosilehed. Kuid taidlevad ka noortel viljadel, süües nendesse madalaid lohukesi.
Helianthus: 2011-06-08 22:15:40
Ähhh, jälle mul läks puusse... :)
konnake: 2011-06-08 23:57:11
Aitäh vastajatele, asi selge! Täna roosidega toimetades küll midagi kahtlast ei näinud, paar päeva tagasi tegin profülaktilist tõrjet, ka siis polnud mingeid "külalisi". Aga eks külalised tule teinegi kord ootamatult:)
Vastamiseks peate Te olema sisselogitud!

Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.