Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt

Lehetäid kasvuhoones

Teema Lisatud
KollaneTulp: 2011-05-31 07:52:10
Mida teha, kui lehetäid on kasvuhoones? Sügisel istutasin kasvuhoonesse mõned maasikataimed, eile avastasin, et maasikate varred on putukaid täis. Millega pritsida, et mürki ei peaks kasutama? Maasikatel juba viljad suured, kuid rohelised. Eks täid lähevad teistele taimedele ka. Tomatid praegu hakkavad kohe-kohe õitsema, üks õitseb, teistel on lähipäevadel õied lahti minemas. Veel on kasvuhoones tomatite ja paprikate vahel lehtsalat, till, petersell jne maitsetaimed, mida mu laps näksimas käib. Kuidas kahjuritest lahti saada?
KollaneTulp: 2011-05-31 07:53:35
Kas lillavesi aitaks? või rohelise seebi lahus või hoopis puutuhk? või miski muu hoopis? milline ja mis vahekorras peaks lahus olema?
KollaneTulp: 2011-05-31 07:54:24
aa, ja veel, et putukad on tumedamapoolsed, aga mitte täitsa mustad.
AiatarkOU: 2011-05-31 10:45:23
1. Kogu 500 g noori kõrvenõgeseid (enne õitsemist), vala üle 5 l sooja veega. Lase 12–24 tundi tõmmata. Pritsi leotisega. 2. Osta poest Orto Rohelist seepi (RS). Tee rohelise seebi lahus, jälgi täpselt pakendil olevat juhendit ja pritsi lehtede alumisi pooli. 3. Tee nõudepesuvahendi lahus ( 0,5 spl 1 liitri vee peale), pritsi lehe alumisi külgi.
KollaneTulp: 2011-05-31 14:26:51
nõgeseleotis on ok, aga kui teen RS lahuse, kas maasika viljadele ei tee kahju, selles mõttes, et kas pärast neid süüa võib? Viljad on juba päris suured ja nädala pärast umbes peaksid punaseks minema hakkama. maasikad on kasvuhoones ja seal vihma ei tule, et seebijäägid ära uhtuda.
Kaia: 2011-05-31 16:55:19
Aiatark andiski selle jaoks ka mitmed variandid mahetõrjevahenditest. Nõgese asemel võib ju samal põhimõttel veel kasutada teisigi taimi. Mõjub ka koirohu, soolikarohu, raudrohu, põldpuju, tulika, kesalille, salvei ja lavendli leotis. Leotise tegemiseks pane 1 kg värsket, peenestatud taimemassi 1 ööpäevaks 10 liitrisse vette likku, pritsimiseks lahjenda 1:5 vahekorras. Pritsi iga nädal, juunis-juulis isegi 2-3 korda nädalas.
Kaia: 2011-05-31 16:58:33
Ka tomatilt ära võetud võsudest ja rabarberist võib leotise lehetäide pritsimiseks teha. Mina roose pritsin nõudepesuvahendi lahusega ja maasikaid pritsiks praegu nõgeseleotisega.
KollaneTulp: 2011-06-02 11:14:50
pritsisin eile nõgeseleotisega. kaua kulub aega, et putukad läinud oleks ja kuna peaks uuesti pritsima? kas peaksin juba täna uuesti pritsima?
mutt5: 2011-06-02 12:38:13
Vaata taimede pealt. Kui suur see kasvuhoone siis on, et neid lehetäisid ei võiks sõrmede vahel ära muljuda taimedelt. Pritsida ja muljuda. Ja kui täisid nii palju on, siis küsin, et kus KollaseTulbi silmad enne olid? Pritsimisega on nii, et lausa iga päev pole küll hea. Loe www.aiandus.ee avalehelt portaalist "Lehetäid", sealt saad ehk rohkem teada.
KollaneTulp: 2011-06-02 17:14:52
täid tekkisid üsna järsku. olin nädalavahetuse kodust ära ja teisipäeval avastasin, kui kastma läksin. iga päev ma kasvuhoones ei käi, seal pole midagi veel teha iga päev. teisipäeva hommikul avastasin, et igal maasikataimel on rohkem või vähem täisid lehevarte küljes. mõnel oli kümmekond, mõnel oli vars putukaid täis. ma ei tea, kuidas nad nii järsku tekkisid. varem pole kokku puutunud sellise asjaga, et maasikale tulevad täid ja nii ei osanud varem kontrollidagi. kirsi ja roosiga on varasemad kogemused, neid jälgin hoolsamini. mutt 55-le vastuseks, et elu ja vigadest õpitud kogemused õpetavadki ju asju paremini tegema.
mutt5: 2011-06-03 00:29:55
Kas pritsimine aitas? Eks lehetäid kuivast tule, siis taime ainevahetus tasakaalust väljas. Näh, nagu inimesegagi, kui miski sind tasakaalust välja viib, siis tulevad igasugu tõved kallale. :) Noj, muidugi on nii, et vigadest õpitakse, KollaneTulp.
KollaneTulp: 2011-06-05 17:34:33
pritsimine aitas mingil määral. on näha, et osad kahjurid on hävinud, aga teisi tuleb asemele. homme pritsin jälle.
KollaneTulp: 2011-06-05 17:36:44
tahtsin veel lisada, et imelik, et kuivusest putukad tulevad. olen hoidnud maasikate ala kasvuhoones pidevalt niiske. Kas siis kuumad ilmad tõid putukad, isegi kui mullapind oli niiske? või lehetäid lihtsalt tomateid, paprikaid ja maitsetaimi ei taha, et just maasikale kippusid? minu jaoks arusaamatus.
lepatriinu: 2011-06-05 22:37:08
Austraalias on lehetäid(lutikad) põidla küüne suurused ja isegi suuremad. Algul rohelised siis muutuvad järjest tumedamaks kuni mustaks ja siis lendavad laia ilma.Sidrunipuu õitseb ja viljub korraga nii et mürgi tõrje jääb ära aga siis aitab tolmuimeja ja kaitseprillid.Neile lähenedes pritsivad enda kaitseks haisvat vedelikku ja kui silma satub võib pimedaks jääda.Saadan Aiatargale pildi.
KollaneTulp: 2011-07-07 18:18:58
upitan teemat. ikka veel hädas lehetäidega kasvuhoones. maasikad viskasin lihtsalt välja, ei aitanud puruks pigistamine ega pritsimine. nüüd juba paar nädalat on paprikatel punakas-roosakad läbipaistvad täid küljes. iga päev käin neid katki pigistamas ja ära korjamas. olen pritsinud erinevate leotistega, nõgese-, tomati-, jne.ei midagi. paar päeva tagasi avastasin ka helerohelised lehetäid paprikatelt. ma ei saa aru, mis toimub, miks nad minu kasvuhoonesse tulevad? kas pean sügisel kasvuhoone uue koha peale liigutama ja karkassi mingi desinfitseeriva ainega pesema või on siiski mingi moodus lehetäidest lahti saada ilma keemiata?
dramaturg: 2011-07-15 01:05:48
Ma sain lehetäidest tomatitel lahti kõrvenõgeseleotisega, mis oli mitu päeva sooja päikese käes seisnud ja haises kohutavalt. Lahjendasin seda veega (vahekorda ei oska öelda, sest tegin seda umbes ja tunde järgi, igatahes lahus jäi endiselt haisema ja värv oli üpris kole ning sogane). Sellele lahjendatud nõgeseleotisele lisasin natuke juurde seepi, mille nimi on "Plekieemaldi sapiga" (kirjade järgi pidavat olema täiesti looduslik ja ohutu). Selle haisva vedelikuga pritsisin oma tomateid 2 korda ühe-päevase vahega.Lehetäid kadusid. Kuid minu tomatid kasvavad väljas, ma ei tea, kas kasvuhoones oleks sellest vahendist kasu.
KollaneTulp: 2011-07-15 10:56:40
ei tea jah. proovin uuesti nõgeseleotist, kuigi eelmistel kordadel ei ole aitanud. käin iga päev üks-kaks korda putukaid paprikatelt lihtsalt korjamas ja puruks pigistamas. eelmistel kordadel lasin leotisel seista kuskil 24 tundi. äkki peaks siis ka kauem hoidma ja tugevama lahuse tegema?
ketu111: 2011-07-15 13:45:25
Lehetäide tõrjeks peaks piisama ööpäevasest hoidmisest.Kui 1kg nõgestele panna 1liiter tulist vett, siis tuleb lahjendada 1:5.Minu arust võib liiga kangega taimed ära kõrvetada.Kas küüslauguleotist ei ole proovinud?Endal küll kogemusi pole, kuid on vähemalt looduslik(sööki nagu ei tahaks fastac`iga pritsida)
dramaturg: 2011-07-16 12:29:39
Ma kaldun siiski arvama, et mida kauem seisnud nõgeseleotis, seda tugevama toimega. Leidsin aialeht.ee -st pika artikli nõgese kasulikkusest. Siinkohal lõik sellest artiklist: Kõrvenõgese vängelt lõhnava leotisega pritsimine pidurdab lehetäide, porgandi-lehekirbu jt kahjurite ja haiguste levikut ning samas toidab taime lehe kaudu. Leotist võib kasutada ka lihtsalt väetisena, kallates seda juurtele. Porgandipeenrale võib leotist vabalt valada kastekannust. Leotis tehke nii. Pange ämber tihedalt nõgeseid täis, neid võib ka väiksemaks hakkida. Pange peale telliskivi vm raskus, et varred veepinnale hõljuma ei tõuseks. Valage peale külm vesi, nii et see katab taimemassi. Kuna mõne päeva pärast hakkab leotis jälgilt haisema, katke anum kaanega ja hoidke elumajast kaugemal. Laske paar nädalat tõmmata. Kui nõgesed on piisavalt ligunenud, võtke nad veest välja ja valage leotis tihedast sõelast läbi. Tugevamate taimede jaoks tehke lahus vahekorras 1:5, nõrgematele 1:10. Lisage lahusele veidi rohelist seepi, et see taimele paremini nakkuks. Pritsige aiapritsi või tavalise pihustiga, kindlasti töödelge ka lehtede alakülgi.
dramaturg: 2011-07-16 20:30:06
Leidsin ühe video, milles aiandusspetsialist Astrid Lepik õpetab, kuidas teha tomatilehtedest leotist lehetäide tõrjeks: http://www.maaleht.ee/news/video/aiandus/video-kuidas-teha-leotist-lehetaide-vastu.d?id=31983363
Vastamiseks peate Te olema sisselogitud!

Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.