Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt

Vaarika noored võrsed hukkuvad

Teema Lisatud
roheline05: 2011-05-25 21:18:31
Märkasin juba mullu, kuid tänavu on asi palju tõsisem. Nimelt praegu, mil arenevad vaarikal uued, järgmisel aastal vilja kandvad varred, hukkuvad noored võrsed. Pilt järgmine: noor värske võrse on kasvanud ca 1-15cm pikaks või ka lühem ja äkki nt.järgmisel hommikul on varreke ladvast lootusetult longu vajunud ja nii ta surebki. Asi on vaarikapeenras muutunud juba massiliseks. Kas terve mu istandus hukkub, sest järgmiseks aastaks varsi ei jää ellu? Mis tõbi see on ja mida ette võtta. Olen samasugust häda märganud ka kahel roosil, mis kasvavad vaarikatele üsna lähedal. Äsja vajus niimoodi ladvast ära priske uus roosivõsu.
ketu111: 2011-05-26 11:35:57
Vaarika-varrekärbes.Kahjurite tõrje vahendid: Mavrik (3-4ml/10l), NeemAzal-T/S (30-50ml/10l).Pritsimine 5-7päeva enne õienuppude puhkemist.
roheline05: 2011-05-26 19:08:40
Tänan, proovin siis järgi, aga õite puhkemiseni on veel aega küll. Seni vist läheb veel hulk võrseid hingusele.
Roosa: 2011-06-03 11:58:08
Aga ketu111, kust sa tead, et NeemAzal vaarika varrekärbsele aitab? Preparaadi infolehel pole ei vaarikast ega ka maasikast juttu. Aga on kirjas juurviljade kärbsed ja hernekärsakad. Kas siis vaarika varrekärbest ja maasika õielõikajat (kärsaga putukas)saab ka sellega tõrjuda? Pritsimisaeg jääb küll segaseks. Kust ma tean, et nädala pärast kavatsevad õied lahti minna? Või millal on esimene tiivutute isendite esinemine? Vaatan, aga ei trehva silma alla keegi,keda kahtlustada oskaks. Ju ikka kogemusi napib. Praegu siis äkki ongi õige aeg või?
AiatarkOU: 2011-06-03 12:23:29
Kui on tegemist vaarikamardika, maasika-õielõikaja, vaarika-varrekärbsega, siis on vajalik kahjureid tõrjuda kas Mavrik 2F-iga (3-4ml/10 l) või NeemAzal T/S-iga (30-50 ml/10l).
ketu111: 2011-06-03 20:29:49
Diagnoos on tunnuste järgi raamatust"vaarikad".Hansaplanti kodulehel on tõrjumise kohta kirjutatud:http://www.hansaplant.ee/?op=body&id=837&art=520 Pritsida tuleb enne õitsemist õienuppude moodustamise ajal,sest õitsemise ajal väljuvad vaglad võrsetest, laskuvad mullapinnale ja talvituvad selle pindmises kihis kookoneis.
Hedi40: 2011-06-13 21:11:20
minul on sama mure, mis roheline05-l, aga erinevus on see, et esimesed võrsed sirguvad ilusasti ja tervelt ja on nakkuseta, aga hiljem sirguvad veel väikesed võrsed(kuni 15sm) ja need siis ei jõua lehti kasvatada enne kui juba latv läheb mustaks ja vajub longu. Murdsin ta ära ja seest on pruunikaks muutunud. Üldiselt igal aastal peale saagi korjet lõikan vanad varred välja ja jaätan esimesena võrsunud terved varred järgnevaks aastaks. See probleem on olnud ka eelnevatel aastatel ja esimesed terved uued taimed on ka kevadel terved ja saagirohked. Need hilisemad olen välja kiskunud rohimisel. Mul ei kasva nad reas ja tihedaks ma ka ei lase minna, ennem hõredamalt ja mul on megasaak igal aastal. Nüüd küsimus, miks hilisemad võsud paljud haiged on ja kas ma peaks ikka midagi ette võtma? Praegu kandvad varred on juba rohelisi marju täis, ootan valmimist.
ketu111: 2011-06-15 18:37:52
Mida vähem mürke oma aias kasutad, seda parem ikka.Ei oska nõu anda, kui saak korralik ja haiged lihtsalt ära hävitatud saad, siis on ju hästi.Ja kui järgmiseks aastaks ka ikka uusi võrseid jääb.Ei ole spetsialist ja ei tea, miks need hilisemad just haiged on.Ise olen ka need haiged ära likvideerinud ja pritsinud pole.Aga ega need kahjurid niisama vist aiast ikka ära ei kao.Kui kahjurivaba aeda soovida, tuleb ikka palju vaeva näha ja pritsida kõiki , kel mingid elukad või mingi tõbi kallal, neid vastikuid erinevaid haigusi on kahjuks nii-nii palju.
Hedi40: 2012-06-10 20:14:31
tere, jälle sama murega. tänavustel noortel istikultel ikka ladvaosa tükib närbuma ja longu vajuma, kuigi kõrval on juba pikem ja tugev värske taim. Olen nüüd need haiged rohimisel välja tõmmanud ja ära viinud lõkkesse. Sellel aastal on haigeid taimi rohkesti, nii, et mõne vana varre juurde ei jäägi noort uut kasvu. Tahaks ikka teada, millega pritsida ja kas saan ka sügisel midagi teha, kui vanad kandnud varred ära lõikan ja alles jäävad noored, mis järgmisel aastal saagi annavad. Ehk oleks siis ka tarvis pritsida, et kevadel noored varred enam ei vajuks longu? Nüüd kus õitseb ja hakkab marju looma ei tohi ju midagi teha? Ei tahaks mitte neist ilma jääda, mul vana hea sort. Ootan kõigi abi ja nõuannet!
lehevaksik: 2012-06-10 21:27:16
kuna putukate teema on mulle hingelähedane, siis loen huviga kahjurite kohta. Mis puutub varrekärbsesse, siis tema muneb enamasti mai lõpus võrsete ülaossa; peagi kooruvad vastsed, kes kobivad võrsesse. Vaarikate õitsemise ajal lähevad vastsed ehk siis vaglad mulda talvituma. Tõrje- nagu juba siin korduvalt mainitud, siis närbuma hakkavad võrsed (enamasti juuni algul) võimalikult maapinna lähedalt ära lõigata ja hävitada. Oluline on umbrohutõrje ja mulla kobestamine nii sügisel kui ka kevadel (nii hävit. mullas olevaid vaklu). Keemilised preparaadid on juba siin üles loetud, neid ei hakka kordama, kuid lisan, et oma kogemustele tuginedes, et kui siiani on tõrje toimunud keemiaga ja nüüd pritsida loodusliku NeemAzaliga, siis on tõrje kasulikkus üsna tagasihoidlik. Samas olen kuulnud ja lugenud, et kasu on sama. Kuid pritsida tuleb kärbeste lendluse ajal, mis on reeglina mai keskpaigas. Ja loomulikult korrata pritsimist ka järgmisel aastal.
Vastamiseks peate Te olema sisselogitud!

Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.