Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt

Lume kühveldamine kasvuhoonesse

Teema Lisatud
Kaia: 2011-01-14 13:13:31
Kasvuhooneklaasid ägasid ka sel lumerohkel talvel raskuse all ja lükkasin need ettevaatlikult puhtaks. Tean, et lume kühveldamine kasvuhoone lavadesse on kasulik. Mõtlesin, et algatan selle teema, sest arvatavasti on peale minu veel noori aiapidajaid, kes seda ei tea. Ja kuna ma ise tahaksin teada, et miks see lumi tegelikult kasvuhoones kasulik on, siis järsku on keegi targem inimene siin foorumis, kes oskab pikemalt pajatada, mida lume sulamine kasvuhoone mullale peale niiskuse veel annab? Ette tänades!
mammutriinu: 2011-01-14 14:20:30
Ei ole teaduslikust aspektist selle peale mõelnud, aga nii olen teinud küll. 1. Looduslik vihma-ja lumesulamisvesi on alati taimedele kasulikum 2. Muld on niiske, vastasel korral on statsionaarses kasvuhoones muld istutamise ajaks juba tuhkkuivaks kõrbenud 3. Lumerohkel talvel on iga vaba nurk teretulnud, kuhu väikeses aias üleliigne taevakingitus sokutada :) ja seal ta sulab ka kiiremini.
Betula: 2011-01-14 15:19:12
Lumel on ka mingi (ilmselt teaduselegi seletamatu) hea energia. Vanad aednikud soovitavad ka nii pookeoksi kui ka sügisel külvatud seemnetega taimepotte lumega otse kontakti viia. See soodustavat taimede edasist arengut tunduvalt. Põllumehed ka nimetasid ennemalt neid kevadisi lumesadusid põldudele kui täiendavat väetisannust.
Kaia: 2011-01-15 01:29:04
Aitäh vastajatele! Vat, tean ka oma vanaisa käest, et lumel on mingi hea energia, mis on imeväetise eest. Kastan ka toalilli talvel lumesulamisveega. Neile meeldib. Mingit väetist toataimedele ma ei pane ja vajadusel vahetan potti ja mulda, kui taim mullavahetust tahab või pott väikeseks kipub jääma.
viola: 2011-01-15 15:04:08
Ehk on oluline tegur - õhus leiduv lämmastik? Mis lume(-sulamisvee) kaudu mulda saab.
Kaia: 2011-01-16 13:48:14
Võib olla on teie kõikide vastused õiged. Ja võib olla on asjale teaduslikult ka täiesti seletus olemas, kuid kuna ma seda ei tea, siis toimin paljudes aia ja taimedega seotud asjades nii nagu tunnen taimele hea olevat. Taim ju ei valeta ega silmakirjatse, kui tal on hea või halb olla. Kui taimel on hea kasvada, siis on ta kaunilt lopsakas ja rõõmustab oma iluga tema eest hoolitseja silma ja kui taimel on halb, siis ta kiratseb, muutub täpiliseks, isegi kipub ära surema su käes. Kui teadmistest puudu jääb, siis küsin targemate käest nõu ja abi. Üldiselt tundub mul olevat "roheline käsi". Kõik läheb hästi kasvama, kasvab hästi ja saak on ilus. Eeelmisel aastal kasvatasin näiteks paprikaid ja mul olid taimede küljes hiigelpaprikad. Pidin taimevarsi toestama lisasidumistega ja mõned paprikakaunad olid näiteks taimevarte vahele liiga suured, nii et enam ära mahtuda ei tahtnud ja pidin neid natuke asukohast nihutama. Näitasin oma hiigelpaprikaid, mida oli iga taime küljes ikka oma 12-16 tk ka teistele ja hiigla kahju oli, et enam ei korraldata nagu vanasti "nunnukonkursse", kuhu oma suured viljad teistelegi vaatamiseks saaks viia. Ja porgandid olid mul kah hiigelsuured. Väetisi ma ei kasuta, kuid porgandipeenra mulda segasin liiva ja turbaga. Ning katteloor oli ka algusest peal, kuni taimed olid juba nii suured ja tugevad ning enam polnud ka porgandikärbse kahjustuse ohtu. Jälgin ka kuufaase seemnete mulda panekul. Naaber, kes on juba "vana kala" aiapidamises, käis ja imestas, et kuidas mul ikka kõik nõnda hästi kasvab ja küsis, et kas ma "loen sõnu peale". :) Noh, käskisin tal siis kevadel õigel ajal nurga taga kuulamas olla, mis sõnad täpsemalt seemned-taimed kasvama paneb! :)) Vat, tean ka seda, et inimese enda energeetika mõjutab taimede kasvu ja usun sellesse. Noh, see on ju ka teaduslikult tõestamata fakt, kuid eks siin maa peal on palju asju, mida teadus veel tõestada ei suuda, kuid asjad ikkagi toimivad. Kui algse teema juurde tagasi tulla ja lume kasutegurist kasvuhoones edasi rääkida, ju kuulub see ka teaduslikult tõestamata teemade hulka, kuid ometi see miski lume sulamisvees on kasvuhoone mullale väga hea. Aga aitäh senistele minuga kaasa mõtlejatele ja vastajatele!
isalovi: 2011-02-17 10:18:36
Sügisel Paunvere laadale s.t. Palamusele ju viiakse väljanäitusele konkureerima oma iludusi.
AveA: 2011-02-17 11:16:39
Nõustun Kaiaga, mingi seletamatu müstika looduses toimib täielikult: minu kadunud ema pani igal aastal lätist toodud kibedavõitu sibula 26. aprillil mulda vaatamata kuufaasidele või ilmastikuoludele ja mõne aasta pärast istutas pea terve väikelinn tema käest saadud sibulamugulaid. Kui teistel saak ikaldus, oli minu emal alati suurepärane sibulasaak. Põhjust ei oska mindi valemiga seletada. Nii on ka lumeveega. Minu vene-aegsed sünnipäevalilled-alpikannid kasvasid läänepoolsel aknalaual talvisel ajal lumega kastetuna suurepäraselt. Nii lumi kui ka vihm on otseselt taevakingitus.Vahel on teda vähe, vahel palju, aga ilma läbi saada on raske. Ütles ju vana eesti põllumeeski, et värske lumi kesapõllule on väetise eest, kasutame siis ära selle, mida meil on praegusel hetkel piisavalt. Tunnen ainult muret, mida mu 2-he aastane kasvuhoonesse istutatud viinamari sellise sisseloobitud lumekoorma all tunneb, ega õhupuudus lämmatama hakka?
Kaia: 2011-02-17 12:50:30
Isalovile. Ahahh, Paunvere on päris kaugel ja kuna ma olen nõnna vilets naisterahvas, kes pole autolube endale teinud, siis on natuke tülikas paluda seepärast endale kedagi sohvriks ja siis Paunveresse oma nunnu teistele näitamiseks viia. Noh, kui ikka midagi väga, väga kolossaalselt suurt on kasvanud, siis teeksin selle asja ära küll. Eks elu näitab, kuidas juurikad kasvavad ja kui suured. Aga igatahes on tore, et Paunveres selline näitus tehakse. Seda võiks ju siis suuremalt reklaamida, et kõik üle Eesti teaksid.
Kaia: 2011-02-17 13:25:31
AveA-le. Jah, mõnel inimesel on selline "hea käsi", "roheline käsi", et kõik, mis mulda pistab, see ilusasti kasvab. Mõnel inimesel ei õnnestu mitte millegi kasvatamine. Mis see on, miks see nii on? Arvan, et oma osa on siin inimese tahtmisel, oskustel, bioväljadel ja loomulikult ka hoolsusel kogu kasvuaja jooksul. Mõnel inimesel on positiivne mõtlemine ja temal õnnestub kõik siin elus ettevõetav. Mõni inimene on negatiivne ja pessimistlik, kahtleb endas ja teistes ja ega tal ei õnnestugi siis mitte midagi elus. Jah, vanad eestlased tegid kõik tööd kuufaaside järgi. Oli nn õige aeg luudade ja vihtade valmistamiseks, juukste lõikamiseks, metsa langetamiseks jne. Jälgiti loodust ja oldi rohkem looduslapsed. Nüüdsel ajal oleme looduskauged, kuid juba hakkame natuke enam arvesse võtma vanarahva tarkusi. Tore! Ka taimed on mõtlevad, neil on tunded, nad on elus. Nagu me isegi. Mina võtan seda asja nii. Ja see, mida mina mõtlen, tunnen, välja kiirgan, selle saan ma ka taimedega tegeledes taimedelt tagasi. Selleks polegi vaja agronoom olla, et seda lihtsat ja algset ja esmast tõde mõista.
isalovi: 2011-02-21 21:53:32
KAIA! Kontrollisin just netist, et sel aastal toimub laat Palamusel 24.septembril juba 14. korda. Minu arvates on üritust reklaamitud täiesti piisavalt alates Maalehest lõpetades raadioga. Ja selline rahvahulk, mis sinna kokku sõidab vaatamata ka kehvapoolsele sügisilmale... Kuna seal olen näinud laadakaupa müümas ka lätlasi ja isegi ühel aastal kindlasti leedulasi, siis arvan igati tuntud-teatud sündmus. Ja kui mälu mind ei peta, siis möödunud sügisel ujutas keegi saarlane oma tohutusuure kõrvitsa meretagant kohale. Nii, et nii kaugel, kuid siiski nii lähedal....nagu ühes laulus lauldakse. :D Muide siinkohal suurim tänu Palamuse rahvale, kes selle rahvamöllu seal minu arvates väga kenasti "ära taltsutada" suudab.
isalovi: 2011-02-21 22:00:51
Unustasin Kaiale kirjutades vabandada, et minu süül see teema sellise ootamatu pöörde võttis, väljus teema raamest. Aga lund olen ma igal talvel ka ise loopinud kasvuhoonesse. Looduslikul veel on ju hoopis teine mõju kui see, mis kannust valame. Küllap olete märganud ju suvel sedagi, et kasta palju tahad, aga kui tuleb kasvõi natukegi vihma, hakkavad taimed hoopis teist elu elama.
Vastamiseks peate Te olema sisselogitud!

Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.