Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt

Ussid ploomides

Teema Lisatud
lilleke22: 2010-08-25 23:08:34
Tere. Meil kasvab aias suhkruploomi puu ja juba saab ka esimesi vilju süüa. See aasta on aga ilmnenud halva üllatusena, et osade ploomide sees on ussid. Enam ei saagi mõnuga puuotsas otse suhu pista, vaid enne tuleb sisse kiigata, ega seal kedagi sees pole. Eelnevatel aastatel pole sellist asja esinenud. Neid ussikesi oleme leidnud õnneks vähestes, samas suurem saak on alles puu otsas. Ussid ise on sellised valkjad-roosakad (osad on olnud päris roosad, teised jällegi valged), pea osa on tumedam, umbes sellised 5mm pikkused, osad natuke pikemad. Otsisin itnernetis ka üht-teist, kuid igasuguste mutukate röövikute moodi need ussid pole. Milles võib asi olla? Kas tegemist võib olla mingi ploomipuu haigusega?
Betula: 2010-08-26 08:23:47
Sel aastal on tohutult igasuguseid kahjureid aias. Pole kunagi täheldanud ennemalt, et ka öunapuude lehed on keegi nii pitsiliseks närinud ja minulgi ploomides ussid sees. Ka puuvilja mädanikku paistab usna palju olevat-needki vähesed öunad, mis sel aastal puudes, kukuvad mädanenult maha. Korjan nad vaid kohe puude alt ära. Tarbeaias nagu eriti käsi ei töuse kohe murgipritsi järele haarama. Pole kunagi uhtki viljapuud pritsinud.Ehk järgmisel aastal on kahjureid jälle vähem? Liiga väikestes ja tihedakskasvavates aedades vöib kull tekkida oht, et taimehaigused ja kahjurid hakkavad massiliselt levima. Ka on soovitav sugisel puude vöraalused läbi kaevata ja umbrohupuhtad hoida.
lilleke22: 2010-08-26 13:46:44
Eks siis vist tuleb loota jah, et järgmine aasta tuleb usside-vaba.
alle: 2010-08-27 01:02:47
Mina olin nende ussikestega juba eelmisel aastal hädas aga üks tuttav soovitas kevadel enne ploomide õitsemist panna puude külge pudelid rippuma ja sisse petti valada,et kahjurid lähevad sinna ja jäävadki pudelisse.Riputasin siis varakult kevadel kõik puud aias pudeleid täis ja iga nädal panin aga petti juurde paari cm.jägu,ega see just ilus välja ei näe aga sel aastal pole veel ploomidest ussikesi leidnud,vist aitas.
kirsilill: 2011-11-16 20:21:10
Allel on õigus, petipudelid või petipurgid on tõesti tõhus abinõu õuna ja ploomikahjurite püüdmiseks. Olin seda teinud igal aastal ja tulemus hea. Aga sellel aastal juhtus nii, et jäid seekord petipüünised panemata, ja oh õudne, mis minu puuviljadega juhtus - puha ussitanud, isegi ploomid, mis mitte kunagi varem polnud ussitanud. Mina kasutasin petipüünisteks plastmassist väikesi ämbrikesi (poest ostetud hapukapsa alt vabanenud), neid oli kergem okste külge riputada.
Vastamiseks peate Te olema sisselogitud!

Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.