Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt

umbrohust lahti

Teema Lisatud
pipikai: 2010-06-08 11:49:50
palun soovitage tõhusat keemiat umbrohu tõrjumiseks (orashein, võilill, nõges), mitte köögiviljaaias. parim oleks vahend, mida saaks ka tiigi-basseini ääres kasutada, et vesi sellest keemiast "kasvama " ei hakkaks. Tänud
passiflora123: 2010-06-08 11:57:03
oleme kodus kasutanud-majaseinte ääres kiviaia äärte puhastamiseks jne-mitte köögiviljaaias ja kus söögiks taimi kasvatame-raundap-iga-töötab aga on VÄGA mürgine-mõjub lehtede kaudu seega tuleb väga ettevaatlik olla pritsimisel.aga see aasta saime mingi bio-raundupi ja see töötas ka tulemused tulid hiljem küll(u.nädal),pidavat olema keskonnasõbralikum-see ju loeb ka:)
pipikai: 2010-06-08 13:16:11
tänud, kõlab usutavalt
Betula: 2010-06-08 20:47:58
Mõlemil Roundupil on toimeaine ju üks ja seesama glüfosaat. Vaid toimeainet liitri kohta on erinevalt. Vaata vasakult kõrvalt lingilt TAIMEKAITSE herbitsiidide alt. Ennemalt oli küll siin palju rohkemgi infot kõigi taimekaitsepreparaatide kohta. Ka preparaatidega kaasasolevad juhendid olid siiagi lisatud. Nüüd kahjuks info palju kesisemaks jäänud. Kui keemiat tarvitada ei taha, on ka võimalus umbrohtunud ala hoolikalt valguskindlalt kinni katta ja oodata kuniks ka umbrohu juurestik alla annab ja hukkub. Juurumbrohtudel võtvat see kuni 2 suve küll aega. Parim pidi olema katta tõrvapapiga. Ise kasutan küll pigem Roundapi. Kuid ei lodista kogu maad täis, vaid prisin vaid taimede lehtedele. Maa saastumist vähendab ehk seegi, kui surnud umbrohud siis sealt kokku kogud ja neid maasse ei kaeva. Samuti ei lase piiskagi tiigivette. Vaid ikka vaikse ilmaga madalalt väikese pihupritsiga(võib ka pintsliga) otse ja ainult umbrohu lehtedele. Kuna ta on süsteemne mürk, siis piisab ka , kui ainult ühele taimelehelegi satub.Imendub selt kogu taime laiali.Võilill on küll üsna vintske vend-ka järgmisel aastal kipub välja põdema. Tärkavad kollase leheservaga igerikud lehed. Ka orashein nõuab mitmekordset tõrjet, sest risoom põeb osaliselt välja. Ega muid variante umbrohutõrjeks vist polegi:juurte väljakaevamine, mürgitamine või katmise meetod.
maily: 2010-06-29 10:14:59
ma kasutasin seda kaheiduleheliste tõrjet: võilillele, osile jm mõjus aga ohakas tõmbas lehed kipra ja ajas uued lehed (seda peab vist veel pritsima). Küsimus: kui taim hukkub ja juured kõdunevad, siis jääb ju mürk ikka maasse. Kas see mürk võib järgmistesse taimedesse kanduda? kas see mürk on kahjulik ka mullas elavatele loomakestele (vihmaussid jm)
dramaturg: 2010-06-29 20:10:15
Kahtlemata on igasugune mürk kahjulik nii taimedele, mullale, mullas elavatele kasulikele loomakestele kui ka inimestele. Nagunii on loodus tänapäeval juba piisavalt saastatud, milleks seda teadlikult veelgi süvendada!
viola: 2010-07-08 16:50:43
Roundup - soovitan lugeda ajakirjast MAAKODU järgmist: www.maakodu.ee. Põhjalik artikkel.
Yohanna: 2010-07-19 12:09:15
Maily, mis selle kaheidulehelise tõrje nimetus on? mul on palju osja, aga lahti ma pole sellest saanud. roundup igatahes ei võtnud seda millegipärast.
maily: 2010-07-19 12:40:41
Yohanna, see oli STARANE 180, aga nüüdseks on selgunud, et ta ikka päris ära ei võta. Alguses läksid küll pruuniks, aga nüüd on ikka ajanud uued võrsed välja. peab uuesti pritsima ja vaatama, miks saab. Ohaka lehed läksid ka ainult mõneks ajaks kortsu, nädala pärast ei saanud arugi et oleks millegagi pritsinud. aga võilillele küll mõjus.
Yohanna: 2010-07-20 12:13:26
Aitähh. Roundup ei ajanud isegi pruuniks neid. pigem ajas vist vihaseks, läksid veel massilisemaks :). Ma püüan staranega.
viola: 2010-07-20 15:23:51
Kas poleks õigem ja lihtsam pigem oma ilumeeles veidi korrektiive teha, kui üritada loodust oma soovide kohaselt toimima panna? Kuskilt toob tuul ikka midagi kaasa, võililleseemneke leiab ikka tee teie murusse ja nõges tekib kiviaia äärde. Ehk on see - loomulik? Veidi vabamalt kasvavat aeda vaadates silm puhkab. No keda nõges kiviaia ääres häirib, saab ju välja tõmmata, üsna kergelt tulevad. Kumb on siis parem - kas võilillevaba, ühepikkuste, ühesordiliste rohulibledega (nagu fotošopitud) muru aastateks mürgitatud maal või veidi liigirikkam, loomulikult kasvanud rohukamar suht puhast maad katmas? Aiandus (mürgid kaasa arvatud) on ju samuti SUUR äri. Ilumood naistel, ilumood aias, ikka äri nimel. Et moest joonduv ostja püüaks "nõutavat" ideaali saavutada!
dramaturg: 2010-07-21 00:32:56
Õige, Viola! Oleks sinu-suguseid rohkem! Kummaline, et inimesed nii kergekäeliselt mürgitavad iseenda elukeskkonda. Loodetavasti teadlikkus aastate jooksul siiski kasvab ja enam ei tormata iga umbrohukest mürkidega hävitama. Yohanna ja Maily! Lugege läbi artikkel, mida Viola soovitas! Pärast seda te ilmselt mürkide peale enam raha ei kuluta...
maily: 2010-07-21 11:51:24
jah, lugesingi. pani mõtlema.... nüüd on kahju rahast, aga õnneks olin alles proovimisjärgus ja mürgitasin mõned umbrohututid lillepeenras ja murul. hehh, tuleb olla ikka skeptilisem.
porgand007: 2011-09-14 13:56:18
aiatark palun teilt abi,meil lõuna eestis kasvab üks vastik umbrohi, on selline üks juur ja taime tüvi on võimas ja mitme haruline, õitseb väkeste valgete õitega , on teda igal pool,nii võimas ,et võtab aiaviljalt kasvuvõimsuse ära .juur tal sügav ei ole pgem puntraline, ta ise kasvab suureks ja on väga tihedate okstega rohi , terve suve olen teda kakkunud aiast välja ikka ja jälle kasvavad!oskate öelda ,mis umbrohuga on tegemist ja kuidas teda hävitada??
puu24: 2011-09-15 07:35:25
Palun soovitage,kuidas saada lahti roomavast valgete õitega umbrohi see on vist kassitapp.Olen katsunud välja kaevata ja puhastada aga kevadel tärkab jälle uuesti ja ronib nii aia peale kui ka maapinda mööda edasi.
lillehai: 2011-10-13 20:18:53
Puu24-le Proovi maapind katta mitmekihiliselt ajalehtedega ja kata põhu, heinte või musta kilega. Sedasi lämbuvad juured ära. Kassitapu juured sarnanevad 9-pealise lohega- mida rohkem neid lammutad, seda võimsamalt paljunevad, kõiki juurenutte sa niikuinii kätte ei saa
tizi: 2011-10-13 22:44:36
porgand007-le ilmselt on see võõrkakar (rahva nimega "kommunist"), eriti kipub vohama suve teisel poolel. See on seemneumbrohi, millel on tohutult seemneid ja seemned on väga pika idanemisvõimega. Mida väiksemalt taimed välja saab seda parem, siis ei jõua uusi seemneid külvata.
merka001: 2011-10-17 22:27:56
Kui tahad umbrohust vaba peenart, siis tulekski esmalt kaevata see peenar 2 labidasügavuselt läbi, korralikult kõik juured välja noppida.Siis alles istutada taimed.See ehk ongi kõige kindlam viis kuidas tüütutest juurikatest vabaneda.Kui aga jääb sinna kasvõi pisike võilille juurikaski,siis 3nädala pärast on ta end juba näitamas.Umbrohi levib ju seemnetest,enamus,tuule abil, linnud jne.Igal aastal tulevad ju uued umbrohulibled aga ei tohi lasta neid nõnda suureks, et hakkab seemneid kasvatama,vaja olla järjepidev nobenäpp.Selliseks tegevuseks aga vaja suht palju aega,sõltuvalt muidugi peenra suurusest.Omal on peenar 14*19m teen selle ühe päevaga puhtaks kui olla selle juures 1päev.
maily: 2011-10-21 11:13:22
kui on võimalus, siis ka must kile töötab väga hästi. Ilmselt kõige vähem tööd ja tulemus kõige kindlam ja 'mahedam'.
Vastamiseks peate Te olema sisselogitud!

Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.