Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt

3 probleemi pirnipuudega

Teema Lisatud
uviline: 2010-05-29 20:01:31
Tere, äkki oskab keegi nõu anda. Neli aastat tagasi istutasin aeda Lutsu Võipirni ja, müüja sõnul võipirniga tolmlemiseks sobiva, teisegi pirnipuu. Nime ei mäleta, oli K tähega võõrapärane nimetus. 1. Ca 3 nädalat tagasi avastasin et puud on täis väikeseid pruune kärbseid ja pritsisin Malasiiniga ning puud said puhtaks. Täna aga avastasin, et osad noored lehed on keerdunud kortsu ning seal kokkukeerdunud noore lehe sees on mingi valkjas aine, mingid mustad munad ja osades ka tumerohelised ussikesed. 2. Puud on kasvanud normaalselt kuid millegipärast on üks korralik, elujõuline ja mitmeharuline oks, mis on juba lehte läinud, hakanud kärbuma. Mingeid väliseid vigastusi ega parasiite pole märgata. Osaliselt on lehed longus ja osaliselt kuivanud. 3. Kas on normaalne, et pirnipuul, eriti noortel okstel tekkivad koorel ca kuni 1 cm lõhed. Mida jämedam oks, tüvi seda pikem lõhe. Ei pööranud algul väga tähelepanu sest puud kasvasid normaalselt. Tundub, et ka talv ei teinud eriti liiga. Mõnedel noortel okstel on küll külm otsi näpistanud aga need lõikan juunis ära. Milliste probleemidega võib olla tegu ja kuidas vastu tegutseda ?
vasula: 2010-05-29 23:02:56
meil Tartumaal on küll pirnipuudel külmakahjustusi.Praegu hakkab külmakahjustuse ulatus selguma.Lõhed ja pruunistumine viitab ka sellele.Puit kahjustub kambiumist rohkem seepärast ka kevadine lehtimine. Oksa läbilõikel peaks olema näha mis pruun ja mis roheline ehk elus.Sealt kus puul kahjustusi ei ole ajab tavaliselt uinuvatest pungadest uued normaalsed võrsed. Kahjurite kohta on raske midagi öelda. Kui on lehed krussis ja röövikud,siis on kahjuriga küll tegemist.Tuleb hinnata kahjustuse ulatust ja siis otsustada tõrje tegemist. Lutsu võipirni tolmendab Saaremaa punane ja Tervishoiunõunik. Kui ei viljastu siis võiks proovida võrasse nende sortide pookimist.
uviline: 2010-05-30 17:29:32
To vasula - tänud. Lõikasin eksperimendiks kärbunud oksalt, kus lehed täiesti kuivanud, ca 15 cm otsad ära. Oksad on keskelt (seest) pruunid ja ümbert valge, on see normaalne ?
Vastamiseks peate Te olema sisselogitud!

Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.