Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt

jahune käbikas

Teema Lisatud
alpikas: 2010-01-05 20:39:01
Minu Jahune käbikas sai arvatavasti toomisel pisut külma, nüüd hakkasid lehekesed kollaseks minema . Ma kardan ,et taim hukkub, võibolla peaks tema eest kuidagi eriliselt hoolt kandma ?Kui keegi oskab midagi soovitada, siis palun olge head.
Laansoo: 2010-01-06 12:56:04
vastab Urmas Laansoo, Tallinna botaanikaaed: lehtede kolletumisel on erinevad põhjused - taim võis saada külma, talvisel ajal põhjustab lehtede kolletumist ja enneaegset varisemist järsk asukohatingimuste muutus, kolletumise põhjuseks on ka ebaõige kastmine - liiga vähene või liiga sage kastmine, vee jätmine pikaks ajaks potialusele, sobimatu väetamise aeg või viisid (liiga tugev väetsielahus, väetamine puhkeperioodil jm), seega lehtede kolletumise põhjuseid on palju. Et taim ellu jääks, peaks teda kastma vastavalt mulla kuivamisele (mitte kord nädalas või iga 10 päeva tagant), hoolitsema, et taim ei saaks aknapraost või tuulutuseks avatud aknast külma, hästi mõjub pimedal ajal lisavalgustamine fütolambiga 10-12 tundi päevas (mitte ööpäevaringselt). Ja kindlasti on tähtis kasta leige, mitte jääkülma veega, kui muld on kuiv. Jahune käbikas (Zamia furfuracea) on Ida-Mehhiko taim ja talub hästi mõnda aega kuivemat mulda. Kindlasti ei maksa lehtedelt ära pühkida loomuomast tolmukihina näivat karvkatet, mis on taimele kaitseks kuivuse ja kuiva õhu vastu.
alpikas: 2010-02-06 09:17:53
Kuidas kasvatada sellist taime. Olen kuulnud , et kasta ei tohi , aga kuidas ta ilma kasvada saab?
alpikas: 2010-02-08 19:43:18
kas on kedagi , kes on taimega "Jahune käbikas" kokku puutunud ja oskab tema kohta mingit teavet jagada - olge kenad.
Aiatark: 2010-02-08 23:56:40
Alpikale: tõstsin foorumis oleva varasema jutu käbika kohta siia teemasse. Lisaks leidsin internetist sellise lingi, kus jahuse käbika (ja ka mitmete teiste toataimede kohta) päris asjalik teave: http://kats81.blogspot.com
alpikas: 2010-02-10 16:51:02
Ma tänan teid .
alpikas: 2010-05-27 22:04:02
Minu jahusele käbikasele on ilmunud pealaele uus lehehakatus - üks helerohekas konksuke ajab sealt ennast välja. Ma olin juba lootust kaotamas , aga arvasin , et ootan äraviskamisega veel - ikkagi kevad ja kõik kellel elu sees peaksid sellest ka märku andma. Pärast kastmist tõsatan lillepoti aluse kohale üles , et pott ei jääks vette. Väetada ma küll teda ei oska ,ei tea missugust väetist ta vajab . Tänan teid eelmise korra vastuse eest , kui mahti on võiksite soovitada millega sellist taime väetada. Ette tänades .
Laansoo: 2010-06-01 14:36:27
Jahune käbikas (Zamia furfuracea) kuulub käbikaliste (Zamiaceae) sugukonda. Käbika perekonnas on 40-liiki kahekojalisi mitmeaastaseid puittaimi troopilises Ameerikas. Jahune käbikas on pärit Mehhiko idaosast. Käbika perekonnas on ka üks epifüütne liik - Zamia pseudoparasitica, kes kasvab looduslikult Panamas. Paljasseemnetaimede seas on väga vähe epifüüte, seepärast on see huvitav. Aeglasekasvulistele palmlehikutele (Cycadopsida) on iseloomulik, et nad kasvatavad uusi kodarikulehti isegi mitte igal aastal, vaid 2-3 aasta tagant. Väetamisega olge tagasihoidlik, piisab, kui istutate taime ümber - noore taime igal kevadel (vahemikus märtsist juulini) või vanema taime iga 2-3 aasta tagant samal ajal kevadel või suvel. Kui peate vajalikuks väetamist, siis kasutage kaktuse- või sukulendiväetist, need on toimelt leebemad. Liiga tugev väetiselahus või liiga sage väetamine pole aeglasekasvulisele käbikale sobiv. Ümberistutamisel kasutage Matogardi nõrgalt happelist mulda. Eelistage savipotti plastpotile, sest savipott laseb juurtel paremini hingata (ka juured vajavad õhku hingamiseks). Savipotis on ka ülekastmise oht väiksem.
Vastamiseks peate Te olema sisselogitud!

Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.