Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt

Üleväetamine.

Teema Lisatud
uudu: 2009-09-02 22:28:03
Kardan, et olen oma ligusteri hekile liiga palju väetist andnud, kuna kasv on olnud ikka väga jõuline. Nüüd on hirm, et taimed võivad ära kuivada. Mida ma saaks teha nüüd nende päästmiseks? Kas oleks parem praegu hekki väiksemaks pügada, või leidub sellist väetist, mis asja heaks jälle teeks. Vabandan, kui kellegi jaoks rumal küsimus, aga alles algaja aiapidaja. Tänan, kes vastavad. Väetiseks oli mingi segatud väetis,mis sobis tervele aiale ja kevadel sai pandud, nime enam ei mäleta, kuna pakend sai ära visatud.
Betula: 2009-09-04 14:20:25
Oleneb kus kandis sa elad, sest Mandri-Eestis saab har. liguster külmadel talvedel tõsiseid külmakahjustusi. Pigem on har. liguster saartel kindel hekitaim. Oleneb ka sinu mullastikust. Kerge muld ei pea paljusid väetise komponente kuigi kaua kinni-esimesed pealmisest mullakihist lahkujad on lämmastik ja kaalium. Kui sa tõeliselt liiga palju väetist oleksid andnud, oleks taimed ilmselt juba hukkunud-neil tekib vastupidine toitainete liikumine-taimest imenduvad välja ka seal taimemahlas olevad toiteelemendid.Taim sureb nälga! Kuna tegu oli täisväetisega, siis said taimed kõiki toiteelemente ja kui lehtedel mingeid värvimuutusi polnud, siis ei peaks nagu suuri probleeme olema. Kuna väetist andsid kevadel, siis lämmastiku said taimed õigeaegselt-hilisem lämmastikuga liialdamine lihtsalt ei lase taimedel hakata puituma ja puitumata oksad saavad külmakahjustusi.Raskema lõimisega mulla puhul jäi ilmselt osa fosforit ja kaaliumi mulda varuna, seda saab sealt taim ka praegu kätte, kui tal on vaja talve vastu valmistuda. Liivase-kerge mulla korral tuleks aga sügisväetamisele lähiajal mõelda. Liivane-kerge muld ei pea oma põues kuigi kaua väetise komponente kinni ja pigem on suure väetiseannuse andmine raiskamine. Tegelikult noored ligustritaimed ongi kiirekasvulised. Tihedama heki saavutamiseks aga põetakse kõiki hekitaimi üsna usinalt-ikka oma pool kasvupikkusest lõigatakse tagasi, et oksad hakkaksid harunema. Kuigi liguster ise on ka hästiharunev põõsas.Pügamisega saab aga hekk ühtlasema näo ja peaks heki alt laiema ja pealt kitsama püüdma hoida, et kogu hekk ühtlaselt valgust saaks ega alt laasuks. Ehk jätaksid siiski oma pügamise kevadesse, siis on selgunud ka talvekahjustatud oksad ja okstele lõikamisega tekivad haavad paranevad ka paremini. Praegu juba september käes. Sügisepoole lõigatakse hekke hiljemalt augustis, et oksahaavad enne talve korralikult paraneksid.Paranemata haavadest võivad taime tungida haigustekitajad. See on minu arvamus.Mis teised arvavad?
Helianthus: 2009-09-05 10:42:46
Kogemata väetasime rodo 'Haaga' liiga üle. Lehed on pruunid ja rullunud. Võtsime ta mullast välja, pesime juured vees puhtaks ja vahetasime turba välja. Kas on veel abinõusid?
uudu: 2009-09-05 21:19:33
Suur tänu pika ja põhjaliku vastuse eest. Põõsaste lehed värvi muutnud ei ole, küll aga on võrreldes naabri omadega hirmutavalt suuremad ja ka taimed ise, kuigi samal ajal said istutatud ja täpselt ühevanused taimed, on minu heki taimed 2 korda suuremad. Kevadel sai hekk lõigatud 10 cm pikkuseks ja nüüd mõmed võrsed lausa 160 cm pikkused. Sellest siis sattusingi paanikasse. Muld on meil selline raske küll. Eestis küll ei ela, kuid saare peal siiski ja õnneks siin väga soojad talved, kuid lõikama neid siis igaks juhuks ikka ei kipu. Tänan veelkord väga hariva vastuse eest ja katsun Teie nõuandeid järgida, just pügamise kohta käivat. Ilusat sügist.
Vastamiseks peate Te olema sisselogitud!

Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.