Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt

suurte elupuude lõikamine

Teema Lisatud
ain: 2009-08-23 22:08:56
hei, ostsin talukoha 3a tagasi. õuel olid kenad juba suht suured elupuud, mis on nüüd kasvanud paari aastaga veel laiemaks ja suuremaks, ehk et juba liiga suureks! Kujult on selline kuuse kujuga (ülevalt alla järjest laiemaks) ja pikkuselt umbes kahekordse maja kõrgused või suts rohkem. Mis ajal ja kuidas ma võiksin neid lõigata? Sooviksin piirata oluliselt nende laiust (ümbermõõtu siis) ja lõigata kuidagi nii, et nad ei kasvaks aias liiga suureks. Mis nõu oskab keegi anda? Ette tänud, Ain.
aiamees5: 2009-08-24 12:58:58
lihtsalt huvi pärast, et ega ei oska õelda kui vanade puudega tegu on? ja milline see alumine ning ülemine laiuse läbimõõt on?
Plica: 2009-08-26 15:45:10
Tere! Mina lõikasin olude sunnil ühel kevadel ca 3-4 m elupuid lühemaks. Väga kõrged ja vanad puud. Ei juhtunud midagi, kasvavad edasi. Kuigi öeldakse, et augusti lõpuni võib neid lõigata. Kui pinnas on pehme võivad kalduda viltu ja tagasi enam ei ole nii lihtne neid kangutada.
taim123: 2009-08-28 12:50:29
Elupuid saab edukalt ja nö riskivabalt lõigata! Lõika kuidas soovi on ja puu läheb sellest aina tihedamaks.Selliste suurte Hiidelupuude puhul ongi see,et nad on kasvanud väga suureks ,kuid on hõredad.Võid julgelt lausa pool puust maha võtta ja ka külgi lõigata.Esialgu näeb puu muidugi kole välja,kuid järgmisle aastal algab hoogsalt uute kasvude kasvamine.
taim123: 2009-08-28 12:51:54
muide elupuudest on lihtsat ja arusaadavat infot saidil www.taimekujundus.ee
Pirmeli: 2009-09-02 10:57:56
Just lõpetasin 10 a elupuuheki korrastamise. Võtsin välja kõik kuivanud oksad, okkakõdu, hallituse ja lõikasin pealt ära luuaks muutunud oksad, mis olid tekkinud nööri järgi lõikamisest. Ka seal luuas oli okkakõdu palju. Hekk jäi mõnest kohast üsna hõre kuna kuiva oli sees palju. Aga vedas, et haigused ei olnud kallale tulnud. Paari aastaga on ta tihe tagasi. Edaspidi tuleb kuivanud oksad välja võtta kohe kui tekivad ehk kord aastas näiteks sügisel on hea hekk üle käia, et talveks ei jääks kuiva sisse. Teises aias hoian elupuuheki pikkuse kontrolli all vaid kõige pikema kasvu eemaldamisega. Üldmulje on loomulikum ja puu otsad ilusad. Vanu puid soovitan kõhnemaks lõigata alustades okste otsast, pikem kasv välja või pikem oks välja nii, et jääb mulje mitte lõikamisest. Nägemata on muidugi raske täpselt soovitada. www.virkus.com/aiandus
ain: 2009-09-10 20:33:37
tänud soovituste eest! Need puud on seal ilmselt mitmeid kümneid aastaid vanad ja ikka päris kõrged, läbimõõt kohati ikka 6-7m ja mina olen seal nüüd 2a peremees ja minu arust nad kasvavad ikka hirm kiiresti :)
cirrus: 2010-10-06 16:54:11
jah, võib lõigata küll, aga samamoodi ei tohi jätta tüükaid vaid lõigata ikka järgmise hargnemiskohani. AGA! Lõigata vastu talve ei ole õige, vaid ikka juuni-august!
Vastamiseks peate Te olema sisselogitud!

Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.