Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt

Püsililled okaspuumetsa?

Teema Lisatud
MAV: 2009-05-04 15:52:37
Sooviksin, kuuskede ja mändide alla midagi õitsevat. Keegi oskab ehk midagi soovitada. Pole halli aimugi, mida istutada. Sooviks erinevaid õisikuid, et ikka kevadest sügiseni natukenegi värvikirevust oleks. Samas võiks ka midagi muud rohelist, punaselehelist jms mõelda. Kuna puudel on alumised oksad kuni 1,5m maha võetud (puud ca 15-25m), siis on ka päike nö. intensiivsest kuni poolvarjuliseni olemas. Ka muru kasvab ilusasti all, aga võiks natuke elavam see asi olla. Pinnas on okastest ja muust sodist puhastatud, aga eks neid ikka maha tuleb. Sõnajalad meeldivad, aga nende õitega on teadagi värk :)
taive: 2009-05-07 16:24:44
kuuskede ja mändide alla kõlbaksid ju rodod ja teised sellised.Olen näinud pilte Lätis sellisest pargist
Betula: 2009-05-07 21:38:18
Kuuskede juurekava on palju pinnapealsem kui mändidel. Mändide alla happelisele mullale saab küll rodosid istutada turbapeenart rajamata, kuid peab siis teadma oma mulla pH-d. Nt. Tartu bot. aias on kogu puudealune pind taimestatud, sest ruumi sealses bot. aias napib. On ka palju madalakasvulisi varakevadel õitsevaid püsikuid, sibullilli jt. suht kergestikasvatatavaid taimi, kes ka puude all hakkama saavad.Varjutaimede kohta on Aarne Kähr väga hea ülevaate oma samanimelises raamatus andnud. Palju oleneb ka kohalikust mullast, et puud kogu niiskust endale ei tarvita ja püsikud niiskusepuudusesse ei jää.Siis peab kasvatama kuivalembesemaid püsikuid. Ka Iluaianduse käsiraamatus on palju teavet taimede kohta-ka suurte puude juurte peal kasvavate taimede nimekirjad on välja pakutud nii kuivale mullale kui niiskesse kasvukohta (2005.a.väljaandes lk.363).
viola: 2009-05-07 23:17:54
Mul on floksid suhteliselt kuuse lähedal, juured käivad läbi. Seni ilusti õitsenud, nagu ka püsiastrid ja lupiinid. Ega ei kujuta hästi ette, kuidas kuuse alumised oksad nii kõrgelt ära on lõigatud - aga mis tehtud, see tehtud. Vbla varakevadel sinililled? Ülased? Maasikad? Mistahes jõulised (ka üheaastalilled - kressid (mungalilled), näiteks) löövad läbi.
Peeter: 2009-05-08 00:12:01
Eeldatavasti on Sul puud harvendatud metsamajanduskavas soovitatud tiheduseni ja mändide tüved korralikult vähemalt 6 meetri kõrguseni puhtaks laasitud. Kui mitte, siis alusta nendest kahest asjast, siis on metsa all valgust rohkem ja puud ise kasvavad kah paremini. pH kontrollimise võid unustada, mändide all on ta niikuinii happeline ja seega kõigile erikalistele (rodod, kanarbikud, kalmiad, erikad, pieris jne) igati sobiv. Sinililled ja ülased sobivad niikuinii. Humal mändide peale ronima, bergeeniad ja värviliste lehtedega hostad. Kui kirjandust uskuda, peaksid kasvama astilbed ja murtudsüda, lodjapuu ja veel palju muud.
Vastamiseks peate Te olema sisselogitud!

Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.