Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt

noored ja vanad mustsõstrad

Teema Lisatud
lillehoolik: 2009-04-21 14:55:15
Kas on mõtet istutada aeda noored mustsõstraistikud, kui aias kasvavad ka vanad, haigestunud põõsad (s.t. kas haigus võib kanduda ka noortele istikutele) ?
Aiatark: 2009-04-22 00:59:11
Kui vanad sõstrapõõsad on kahjustatud pahklestast (keda esineb paljudes aedades), siis ei soovita küll enne uusi istutada, kui vanad põõsad on välja võetud. Kahjuks päris pahklestakindlat sorti pole, küll aga on osa sorte vastuvõtlikumad, osa vähem. Haigustest võib vanadel põõsastel esineda jahukastet ja lehevarisemistõbe. Loe haiguste kohta lähemalt: www.aiandus.ee.
lillehoolik: 2009-04-22 11:06:58
Tänan vastuse eest. Pahklestaga ongi tegu. Saan aru, et võiks proovida ka kõigi okste äralõikamisega, kas sel juhul, kui teise kasvukohta mõni uus põõsas istutada, võiks ka vanad alles jätta (ehk saab neist veel asja) ? Meie pere lemmikmari on just mustsõstar.
Aiatark: 2009-04-22 21:17:54
Kui vanad tabandunud põõsad alles jätta ja omateada kõik kahjustatud pungad ära noppida, võib mõni pung ikkagi okste varju alles jääda. Mais-juunis aga avanevad need pungad ning tuhanded lestad lendavad nelja tuule poole laiali. Nii et lestade levimise oht jääb ikkagi. Kui aga kõik oksad maapinnani maha lõigata (soovitatav isegi cm mulla seest), kasvavad juurmistest pungadest uued võrsed, mis ei tohiks lestadest tabandunud olla, sest need pahalased tegutsevad teadaolevalt põõsa maapealses osas. Nii on ka põõsas täielikult noorendatud. Sellegipoolest soovitan kõiki põõsaid igal aastal mitu korda hoolikalt üle vaadata ning ümmarguse punga avastamisel see kohe ära noppida.
Vastamiseks peate Te olema sisselogitud!

Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.