Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt

õunapuud iluaias

Teema Lisatud
huviline: 2009-03-02 10:18:17
Mida arvate õunapuude kasvatamisest iluaias?
Betula: 2009-03-02 11:50:56
Minul on küll nn.iluaed rajatud õunaaeda. Kasutan õunapuude alust varjutaimede istutusaladena.Samuti on väga hea õunapuude alla istutada kevadel õitsevaid sibullilli. Väiksemas aias ju teisi võimalusi polegi.Muru kasvab puude all väga vaevaliselt, tihti sammaldub ja täitub umbrohtudega. Ikka saab tarbeaed ja iluaed ühildada.Meil ju nn.jaapani kirsid ei kasva-miks mitte tunda siis rõõmu õunapuude õitsemisest ja õunapuude aluseid täitvatest kevadlilledest. Kui puude ümbrused on muudetud istutusaladeks, siis jääb ära ka oht muruniidukiga puu koort vigastada ja puude ümbruse tuim rohimine. Padjandtaimed kasvavad tihedaks ja rohimist hoopis vähem.
jkr: 2009-03-04 16:04:13
Ilu- ja tarbetaimede vahele ei tohiks küll ületamatut müüri ehitada. Väikese aias on parem kui üks taim teeniks mitut otstarvet.
kirsilill: 2009-03-09 19:29:00
Minul üks väike kiuslik küsimus: kuidas ühildada õunapuualust iluaeda sügisel mahalangevate õuntega? Minul ainult äbarik sügisdessert kasvab lillepeenra ääres ja ka sellega olen hädas kukkuvate õunte pärast. Kas jätta õunad sinna mädanema või otsida viimane kui pabul üles? Ei taha ilupeenral eriti tallata. Õunapuid(3) ei raatsi maha võtta just kevadise õieilu pärast, sügisel pole õuntega (tellissaar põhja-Eestis ei valmi hästi, aga õitseb imeliselt) midagi peale hakata. Isiklikult arvan, et õunapuude alla sobivad vaid väikeste juurtega varased sibullilled, kes ei võta õunapuudelt toitu ära ja suvel-sügisel kannatavad mahakukkunud õunu ja tallamist.
Betula: 2009-03-09 21:12:24
On palju madalakasvulisi taimi. Nt. nabaseemnik,puksrohi, täpiline iminõges(annab väga head heledat tooni oma helehallide lehtedega),kevadel ülased,tiarell,erinevat liiki sinililled, epimeediumid, hostad jne. Mul on taimede vahel astekivid. Kuigi õunad sinna kukkudes saavad viga. Aga mis sellest, sest nad on teisejärgulise tähtsusega. Kevadel oksi lõikudes panen peenrale ka oma aiapuki ja ka see vigasta eriti neid.Teisel istutusalal õunapuu ümber on turbamults ja taimede vahed üsna suured, sest meeldibki viimasel ajal, et iga taim saaks eraldi eksponeeritud. Turbamultsi puhul ei kuiva ka puu alune nii kiiresti läbi.Ka muru olemasolul(kui ta üldse puu all kasvab) kasutab see oma jao toitaineid.Kuid see on kompenseeritav. Iga muruniitmise eel tuleb ikka ka puude ümbrusest mahakukkunud õunad ära korjata, sest niidukiga üle sõites tekkiv sodi pole küll mingi kena vaatepilt. Ja haiguste leviku tõkestamiseks samuti pole hea, kui puude all õunad vedelevad. Eks ajapikku kujune igal aiapidajal omad nipid ja põhimõtted. Ja et õunu vähem oleks, tuleb regulaarselt puid lõigata. Üleliigne viljakoorem kurnab ju puud enamgi veel, kui tema all kasvavad vähesega leppivad püsikud.
Alma: 2009-03-10 10:00:06
Oma kogemustest räägin ,et tegelikult on puude hooldustööd suhteliselt tüütud kui sellel all lilledega istutusalad .Okste lõikamine kevadel ja puu otsast õunte käsitsi korjamine veidi tülikas.Vanemate puude all isegi kerged pinnapealsemad kaeve,kobestustööd suhteliselt ebamugavad-üsna suured juured mullapinna lähedal.Pidev multsimine tõstab puu ümbruse muust alast kõrgemale-tuleb istutusalad kõrgemale tõsta ja kapitaalsemad peenraääred meisterdada.Minule nt.selline variant ei sobi eriti .Kuid siiski kasvatan seal erinevaid sibullilli(tikuvad puudealuses pinnas mullapinnale liiga lähedale kerkima-ilmselt toitainete ja vee pärast võitluse tulemusena)ja püsikuid,õitsev õunapuu ise on ka eriline vaatepilt:)
Vastamiseks peate Te olema sisselogitud!

Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.