Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt

APELSIN, MANDARIIN, SIDRUN...

Teema Lisatud
liisa: 2004-09-07 13:59:45
tunnen huvi kuidas kasvatada kodustes tingimustes sidruni,mandariini,apelsiini seemnest tekkinud istikuid,nii et tekiksid uued viljad.
Aiatark: 2004-09-10 16:34:21
Saatsime kasvatajale jutukese tellimuse. Vastus ilmub siia.
Harri Poom: 2004-09-13 14:18:28
Seemnest viljakandva puuni läheb ikka hea hulk aega - vaat oma paarkümmend aastat mõnikord. Palju kiiremini jõuab viljadeni, kui viljuvast puust võtta pistoks ja sellest puu kasvatada. Meil on kodus mitu 5-aastast sidrunipuud, mis juba kolmandat aastat vilju kannavad! Tegelikult võib tsitrusviljalisi paljundada pookimisega seemnest kasvatatud taimedele, nii saabki tegelikult parema juurestikuga istikud. Hästi ei sobi toas kasvatamiseks aga taimed, mis on saadud pookimisega Ponciurus trifasciata seemikutele (n.t Gruusias on tootmisistandikes seda alust kasutatud ja neid istikuid omal ajal meilgi müüdud): see vajab talvist jahedat puhkeperioodi, mida toas taimele lihtne pakkuda ei ole. Sõltumata sellest, kas tegemist on pistoksast paljundatud või seemnest kasvatatud taimega, vajavad tsitruselised niiskepoolset õhku (aitab nt igapäevane piserdamine), nõrgalt happelist mulda (mullasegus peaks olema turvast, kastmist pehme veega (vihma- või lumesulamisvesi) ja suhteliselt tugevat väetamist (sobib nt lätlaste vedelväetis 'Vito', roosiväetised ja muidugi tsitruste eriväetised - kui neid müügil juhtub olema). Kõige paremini lepib tubaste tingimustega sidrunipuu, eriti vana vene toasidrunisort 'Pavlovskii', seemnest kasvatatud sidrunid-mandariinid-apelsinid on tõenäolisemalt kapriissemad. Talvel peaks taim võimalikult valges olema, võimaluse korral isegi lisavalgustusega (eriti valgusnõudlik on apelsinipuu). Suvel seevastu on parem, kui puu lõõskava keskpäevapäikese eest varjatud on. Kui ilmad juba soojad, võivad tsitruselised olla vabalt ka lahtisel rõdul või päris õues. Viljuval puul peab viljade arvu piirama - ühe vilja kohta peaks puul olema vähemalt 10...12 lehte. Kui viljaalgmeid moodustub rohkem, tuleb osa neist ära noppida.
Aiatark: 2004-09-13 15:08:19
Tuhat tänu Harrile vastuse eest!
jaan: 2004-10-07 14:05:24
Ma sooviks teada, kas sidrun võib praegusel ajal päikese käes olla? Üks mu sidrunipuu on nii ilus ja suurte lehtedega ja teised kaks veidi kollakate lehtedega. Kõik nad on mul pandud seemnest.
Ja siis, kas arbuusist tuleb midagi, kui seemnest panna (vilju?)
Marlen: 2005-01-22 18:54:16
Kui kaua peab sidrunipuu olema, et tal tuleks sidrun külge?
annika: 2005-10-31 12:17:20
äkki keegi oskab aidata.mul on kodus mandarini puu,praegu on tal ka viljad küljes kuid millegipärast hakkasid lehed ära kukkuma ja on kortsus.osad viljad ka ära kukkunud küljest.kastan piisavalt,samas muidugi üle ka kasta ei tohi.olen väetist ka pannud,kuid tundub et ainult halvemaks läks.olen nii mures.äkki keegi oskab vastata milles asi võib olla?
harri: 2005-11-05 09:16:35
Igaks juhuks soovitan kohe võtta pistoksa, panna see niiskesse sõreda liiva ja happelise istikuturba (nt. asaleadele sobiva) segusse klaaspurgi alla (või kilekoti sisse) juurduma - valgesse ja sooja muidugi. Aeg-ajalt peaks õhutama; pistik on juurdunud siis, kui uus kasv tekkima hakkab. Aega võib selleks kuluda üle kuu. Juurdunud pistikut peab toaõhuga aegamööda harjutama hakkama - järjest pikemalt õhutades kuni lõpuks kile või klaasi päris ära võtta võib. Pean siiski ütlema, et mandariin juurdub halvemini kui sidrun ja nõrgestatud taimel võetud oks juurdub kuindlasti veel raskemini.
Mis vanal taimel viga, on kaugelt väga raske öelda (ja ega poti ääreski kerge ole, kaotasin oma aprikoosi aastaid tagasi täpselt samal moel). Võimalikke põhjuseid: mulla pH paigast ära (sellele viitaks valkjas või pruunikas lubjakord mulla pinnal), valgusepuudus, ülekastmine, üleväetamine, vilju puukese kohta liiga palju, aga võibolla ka kombinatsioon mitmest tegurist või hoopis mingi X-mõjur. Kortsus lehed siiski viitavad sellele, et puu ei saa mullast vett (piisavalt) - kas siis seetõttu, et juurestik on juba hävinud (nt. liigniiskuse ja õhupuuduse tõttu) või on mullalahuse kontsentratsioon üleväetamisest liiga kõrge. Kui taim on savipotis ja aknalaual ning aken mitte kõige paremini soojustatud, siis võib muld potis olla ka nii külm, et juured õieti ei toimi. Kui toas on küllalt soe, siis aurub lehtedest aga vett rohkem, kui juured mullast kätte saavad ning taim hakkabki närtsima.
harri: 2005-11-05 09:19:20
Nojah, kiirusta veel - eelmises kommentaaris pidasin ikka mandariinipuust ilmajäämist silmas, mitte aprikoosist... :)
annika: 2005-11-07 15:17:04
aitäh,üritan miskit ette võtta.lihtsalt see puu on tähtis.mul on neid veel aga see on eriline.
Effu: 2005-11-20 13:01:10
kui on sidrunipuu mis on umbes 8 aastat vana, seemnest kasvatatud, aga vilja ei kanna? Kas üldse tuleb midagi otsa?
madlike: 2005-11-23 07:37:40
mõni tige sidrun ehk ikka tuleb. naudi taime rohelust ja lõhna, need tigedad lõhnavad minumeelest tugevamani.
Margus: 2006-03-22 14:13:11
Tere!! Selline küsimus, et kas laimipuu vms ka võimalik kasvatada potis nagu sidruni või apelsini oma?? Ja veel üks küsimus, et kui seemnest panna, kas on vaja midagi veel teha või lihtsalt viskad seemne potti ja hakkad ootama? Ja mis mulda on soovitav sitrustaimedele? Ja kas kuskil müüakse ka selliseid väikseid taimi, et ei peaks seemnest alustama?? Olen täitsa algaja, järsku vastate teadjad:)) Aitähh:)))
Ragnar: 2006-07-10 09:19:30
Tere! Milline näeb välja apelsini taim kui seemnest panna kasvama?
stella: 2006-08-03 13:54:42
Tere!Mul on selline küsimus et ma kasvatasin apelsiini taime ja ma ei tea kuidas seda hooldama peaks?
stellale: 2006-08-03 20:00:57
stellakene, vaevu natukene ka eestpoolt lugema, Harri Poom on siin palju hooldamisest kirjutanud
enelin112: 2006-12-17 14:55:55
mul on apelsinipuul lehed nõrgad ja nad ei ole enam nii rohelised kui varem, kasutan väetist ja kastan piisavalt enda arvates. kas oskab keegi ütelda mis probleem olla võib, taim on alles väga noor. kas keegi saaks nõu anda milles probleem olla võib ?
harri: 2006-12-19 08:56:41
Lahtede kahvatul toonil võib mitmeid põhjuseid olla, praegusel ajal läheb mõte muidugi kohe liig napi valguse peale. Lehed jäävad heledaks ka rauapuuduse korral, kõne alla tulevad ka liiga lubjarikas muld (kraani- või kaevuveega kastmise korralkoguneb mulda kiiresti liiga palju kaltsiumisooli) või mõningane ülekastmine. Apelsinipuu võrreldes sidrunipuuga on ikka palju valgusnõudlikum ning vajaks talvisel ajal ilmselt lisavalgust, eriti kui puu on soojaas ruumis ja kasvamas.
kaska: 2006-12-20 12:25:28
Tere, mul on pandud umbes pool aastat tagasi seemnest kasvama sidruni puu (2tk) üks aga on tüve pealt kohati pruunikaks tõmmanud (helepruunid sooned piki tüve) ning mulla peal on palju pisikesi valgeid olevusi (alguses vaatasin et mingid helbed aga lähemal uurimisel selgus et nad liigutavad). teisel taimel on muld õnneks puhas kuid koor on ühest kohast sarnaselt pruun (küll väiksemas ulatuses, aga siiski) Mis neil viga on ja kas on võimalik neid veel päästa ning kuidas?
enelin112: 2006-12-31 11:33:19
nüüd kastan keedetud veega ja lamp põleb puu kohal terve päev ja õhtulgi, asi on paranenud. Lehed on jälle hästi rohelised ja läikivad. Aitähh Harri :)
enelin112: 2007-01-07 15:21:30
millal oleks kõige sobilikum taim suuremasse potti ümber istutada?
enelin112: 2007-03-26 20:00:16
kas on normaalne, et aplesinipuul vagepeal osad lehed ära kuivavad? milles võib olla probleem? taim on terve päeva aknalaual ja saab piisavalt valgust, kasutan spetsiaalset tsitruste väetist ning kastan piisavalt ja pehme veega. ülejäänud lehed on suhteliselt kena väljanägemisega ning ei paista, et kuivama hakkaksid. PALUN aidake, ei taha oma taimest ilma jääda :(
kiira: 2008-07-30 09:07:09
Olen huvitatud sidrunipuu võra lõikamisest.Puu on üsna vana , kasvab akna peal, kõrgus 0,5 m. Vaatan, et kavatab laiust, mitte kõrgust. Kuivanud oksad olen kärpinud. Huvitun ka taime ümberistutamisest. Millal on õige aeg, sest on olnud õied ja viljad ühel ja samal ajal puul?
harri: 2008-07-30 18:34:18
Siis on ju väga hästi, kui sidrunipuu pigem laiuva kui püstaka võraga on: ei lähe liiga kõrgeks ning viljumine on ka parem. Seemnest kasvanud puudega ongi tihti see häda, et viskavad kiiresti kõrgust, ent lei hargne sugugi. Kuivanud oksad tulekski ära lõigata ja kui taim liiga tihedaks läheb, siis pisut harvendada ka. Sobivaim aeg ümberistutamiseks on vast ikka kevad, kuigi tarvidusel võiks seda veel praegugi teha (sügisel parem enam mitte). Tsitruseliste juurestik on kuivamise ja vigastuste suhtes üsna tundlik, nii et parim viis on taim juurepalli võimalikult tervena hoides suuremasse potti tõsta ja mullapalli ning poti seinte vahe uue värske mullaseguga täita. Kui uus pott vanast kõrgem juhtub olema, siis peaks kihi mulda ka poti põhja panema. Et tsitruselistel on aastas tavaliselt 2...3 kasvulainet, mis aastaaegadega väga selgelt seotud pole, siis on õite ja/või viljadega taime ümberistutamine tihti paratamatus. Ja kui juurestik viga ei saa, siis pole ka põhjust muretsemiseks.
theodora: 2008-08-05 11:44:46
Mul on ka umbes 8 aastane sidrunipuu.ma ei kurdagi,et ta õitsend ei ole,aga probleem on,et iga talv ta langetab suurema osa lehti-osad lehed nagu känguksid,tõmbuvad kõveraks ja kärssu.Sügiseks saab temast jälle ilus puu,aga siis tuleb jälle talv jne.Suveti ma hoian teda õues,sireliheki varjus.Ümber olen teda ka istutanud igal kevadel ja alati olen pannud kas siis tsitruselistele mõeldud mulda või siis lisanud turvast mullasegule.Mida ma küll valesti teen?
harri: 2008-08-05 18:05:35
Eks see valgusepuudus ikka ole, mis muud... 7..8 soojakraadi juures jääks sidrunipuu talveunne ning võiks siis ka pimedams ruumis talvituda. Soojemas kohas ületalve olles üritab taim aga kasvada ning kuna normaalseks fotosünteesiks valgust napib, häirub lehtede talitlus niivõrd, et need lõpuks varisevad. Talvisel ajal sidrunipuud toatemperatuuril hoides peaks ta saama lisavalgust: spetsiaalsed fütolambid on parimad, kuid asja ajavad ära ka luminofoorlambid. Hõõglambid ei sobi, nende valgus on päikesevalgusest liialt erinev ning sooja annavad nad ka rohkem kui valgust...
vihmake: 2008-10-14 18:36:20
Väga informatiivne tekst on sellel lingil www.seemnemaailm.ee
kiisu018: 2009-01-24 00:56:48
Lugesin, et talvel tsitrust toatemperatuuril kasvatades tuleks sellele lisavalgust anda. Siit küsimus, et kas see valgus peaks taimele sillerdama 24/7 või ainult mingi kindla aja päevast?
harri: 2009-01-24 10:36:59
Ei, 24 h oleks küll selgelt liiast, pigem vahemikus 10...14 h.
kiira: 2009-12-06 13:54:06
Olen jälle mures sidrunipuu pärast. Pärast aasta tagust ümberistutamist põdes puu tükk aega, kuid siis hakkas jõudsalt võrseid ja lehti kasvatama, kuid nüüd on asi päris hull, lehed on ta langetanud viimseni, isegi võrsed kuivavad. On olnud lehetäisid, mis on saadud kingitud lõikelilledega. Olen nendest lahti saanud. Avastasin ükskord, et oksale on tekkinud läbipaistvad moodustised nagu ploomi- ja kirsipuudel vaiguspiraalid või jupikesed. Milles on probleem? Kas puu hävineb ja viimane aeg võtta oks ja liiva sisse panna nagu eelpool ühele inimesele õpetasite? Ootan soovitusi.
harri: 2009-12-06 17:04:01
Kui juba kõik lehed langenud ja oksadki kuivamas, siis ei ole ka pistoksa juurutamine väga tõenäoliselt enam võimalik: juuri lihtsalt ei tarvitse tekkida. Lehed võisid langeda vähese valguse tõttu, eriti juhul kui suvel oli puu kenasti päikese käes. Et kuivavad ka oksad, on tõenäoliselt veel mingi probleem. Raske küll öelda, mis need läbipaistvad vaiku meenutavad moodustised olla võivad, ent üks võimalus on kilptäide hangunud eritised. Tavaliselt on see kraam küll kleepuv ja pigem siirupi taoline, ent kuivas õhus ja kõrgemal temperatuuril võibolla ehk ka siis vaiku meenutav. Kilptäide esinemisel peaksid tüvel ja okstel veel praegugi pruunikad mügarad näha olema, kui hoolega vaadata. Okste kuivamine viitab sellele, et juurestik ei tarvitse toimida. Kas pott on aknalaual? Kui nii ja aken väga hästi sooja ei pea, siis võib mulla temperatuur juurte tööks liiga madal olla. Nii juhtubki, et lehtedest ja okstest vesi aurub, kuid juured mullast uut asemele ei too ja nii puu kuivabki. Juured võivad ka hoopis hävinud olla - kui mulf liiga märg on olnud: mida vähemaks lehti jääb, seda vähem ja taim vett kasutada suudab ning kui harjunud sagedusega ja kogustes edasi kasta, saabki muld liiga märjaks... Põhjusi, miks puuga nii läks, võib olla rohkem kui üks ja postituses toodud info põhjal ei saa paraku ühtki konkreetset põhjust süüdistada. Mida edasi teha, jään samuti vastuse võlgu... Kardan, et puu taim sisuliselt ongi juba hukkunud.
lepatriinu: 2009-12-07 07:25:18
Palju on maailmas sidrunisorte? Kui naabril sidrunipuul lehed puhtad ja saak korralik siis meil sidrunipuul uksikud viljad ja leheta'id kes on havitanud ko'ik. Kas vo'ib olla tegemist erinevate sortidega? Pean silmas taime vastuvotlikust kahjuritele? Olen Austraalias
theodora: 2009-12-07 10:56:04
Oh,kuidas ma kadestan sind Lepatriinu,tahan ka oma õue peale sidrunipuud,olgu siis ainult paari viljagagi.
maria: 2009-12-17 15:59:04
kust saada pistoksi?
adesmia: 2010-01-06 22:11:01
kust saada taime või pistoksa
vihmake: 2010-01-27 16:53:01
Minul aastal 2006 kevadel enda seemnest kasvatatud sidrun, väga pime korter ja ei taha see haruneda, kuigi olen teda tagasi lõiganud nagu vaja. Alumine tüvi on juba paraja jämedusega. Kui keegi soovib seda pookeoksa aluseks, nagu Harri siin eelnevalt on soovitanud, siis annan selle ära: pildid...
tel 5383 9888
lepatriinu: 2010-01-31 10:44:42
Tallinna Botaanikaaias kasvab sidrunipuu mis saagirohkusest pakatab.Küsige sealt pistoksi. theodora´le-kui puud ründavad kuni 2cm suurused lehetäid siis meeldiv see pole.Mõõdudes puust pritsivad ebameeldiva lõhnaga vedelikku nii et puu alust ei saa hooldada.Teed tõrjet siis vilju tarbida ei saa, kahjuks.
cirrus: 2010-03-09 17:23:48
Kui keegi tahab lihtsalt teada, mis seemnest tuleb, siis pigem mingu botaanikaaeda ja vaadaku järele. Unarusse jäetud taimedega on sama asi, mis lastega. Kasvatajatele sama soovitus, esialgu vaadake pilti raamatust ja siis lugege, mis talle kasvamiseks vaja on, alles seejärel pange seeme mulda - tema tahab kasvada kindlasti, aga vajab armastust.
Alar111: 2010-09-26 00:03:11
Kui vanalt tuleks seemnest kasvatatud taime pookida?
uusim: 2010-09-26 00:48:08
Kui alus on umbes pliiatsi jämeduseks kasvanud.
airi: 2015-01-02 09:10:29
Kust on võimalik osta mandariinipuu istikut?
Vapsik12: 2015-01-02 14:58:40
Aianduskaupluses Hortes olen neid müügil vahel näinud. Kas momendil on, ei tea. Kel häda, sel jalad.
viinapuu: 2021-08-28 11:27:29
miks apelsinipuu hakkas eritama maguset kleebet peale õitsemist-ühtegi vilja ei ole
Vastamiseks peate Te olema sisselogitud!

Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.