Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt

sammal murus

Teema Lisatud
Siret: 2004-04-03 22:12:56
Ostsin maja,kuid selle maja ümber on murus sees tohtult sammalt.Mõtlesime isegi uue muru juba külvata,aga äkki on olemas sambla vastu mingisuguseid aineid,mis hävitaks nad?
Aiatark: 2004-04-04 08:23:49
Samblik ja sammal edenevad sellisel kasvukohal, kus on liigniiskus, õhuvaene pinnas, happeline ja toitainevaene muld ning vähe päikesevalgust. Sambla ja sambliku tõrjeks tuleks esmalt püüda vähendada nimetatud tegureid. Ainult väljakraapimine levikut ei piira. Kui põhjust ei likvideerita, ilmub nuhtlus uuesti. Aiataimed vajavad kasvuks see-eest õhurikast, päikesele avatud, parasniisket, nõrgalt happelist või neutraalset ning toitainerikast mulda. Sambliku vastu võitlema asumisel tuleks kõigepealt liigvesi ära juhtida, seejärel päikesevalguse ligipääsemiseks võimaluse korral puuoksi harvendada ning mullapinda õhustamiseks kobestada. Sellega töö veel ei piirdu. Sambla ja samblike kasvu lõplikuks seiskamiseks tuleks kasutada ka kemikaale. Sobib näiteks "Samblanäks", mille koostises on kiirelt toimiv lämmastikväetis – kaltsiumnitraat. Selle ühendi eeliseks teiste lämmastikväetiste (karbamiid, ammooniumnitraat) ees on see, et ta vähendab mulla happesust. Sambla lõplikuks hävitamiseks on "Samblanäksi" koostises glükool, mis ei ole inimesele mürgine, kuid pärsib lihtsama ehitusega taimede - vetikate ja sammalde - arengut, kõrgemate taimede kasvu ta ei sega. Tavaliselt sisaldavad samblaeemaldid raud- või vaskvitrioli, mis on väga mürgised. Pealegi jätab raudsulfaat kividele ja teeplaatidele inetu roostekorra. Sammalt ja samblikku saab edukalt tõrjuda ka aianduskauplustes müüdava ammoonium- ja raudsulfaadi seguga "Sammalpois". See on tegelikult muru eriväetis, mis aitab puhastada muru samblikest. Väetise kasutamisel alaneb lühikeseks ajaks järsult mulla pindmise kihi pH. Samblik ei talu kiireid pH muutusi ja tõmbub pruuniks. Samal ajal ergutab väetises sisalduv lämmastik muru head kasvu kevadel. Väetis puistatakse kevadel või suvel sammaldunud kohtadesse ja lastakse mõni päev mõjuda. Pruunistunud samblik riisutakse maapinnalt ära. Kuna preparaat sisaldab rauda, võib ta näiteks kõnniteeplaatidele sattudes roosteplekke tekitada. Seetõttu tuleb väetist väga ettevaatlikult laotada ning hoiduda selle sattumisest kividele. Samaks otstarbeks võib kauplustest leida vahendit nimetuse all Mosstopp samblaeemaldi.
Karin: 2004-06-09 12:10:11
Mina kasutasin Sammalpoisi. Sammal tõmbus ilusti pruuniks. Väljakraapimine oli suur ja raske töö. Pärast ärakraapimist külvasin muru ja nüüd see seal kasvab - samblaga pooleks :) Asi selles, et ma muud tööd (õhutamised ja puude pügamine) tegemata jätsin.
sammal: 2005-04-08 13:59:23
kas keegi on katsetanud mõnd samblaeemaldusvahendit,mis tõesti ka mõjuks ja kas ma olen õieti kuulnud,et on olemas selline muruväetis,kus samblaeemaldus ka sees.Olen alles algaja ja sellepärast oleks nõuanded teretulnud.
Mija: 2005-04-08 18:55:31
On kaupluses spets toode.Täna ostsin.3kg-48-krooni.
helenareet: 2007-04-22 15:46:57
Kas sammal, mis muru seest välja on riisutud tuleb kindlasti ära põletada (kahjurid), või võib seda ka näiteks maa täitmiseks vesisemates kohtades kasutada?
Aiatark: 2007-04-22 15:57:01
Soovitan sambla ja sambliku ikka lõkkese visata.
lonni: 2008-10-31 11:41:36
Muru sisse on tekkinud suured sambla laigud,mis praegu eriti silma torkavad.Kas nendest lahtisaamiseks tuleb oodata kevadeni ja nad siis lihtsalt rehaga ära kraapida?Maa on suht niiske ja suuri puid krundil omajagu.
lehevaksik: 2008-10-31 21:17:35
olen kasutanud raudsulfaati (raudvitriol). See on mürgisem, kui Sammalpois jt samblaeemaldid, kuid teiste eemaldajatega võrreldes on toime kiirem (vähemalt minul on nii). Sulfaadi puistamisel jälgin, et see ei satuks kõnniteeplaatidele ja ka koduloomad hoian murust sel ajal eemal. Peale seda kui sammal tõmbus pruuniks riisusin ta murust välja ja põletasin ära. Edaspidi olen muru õhutanud sõnnikuhargiga muruse auke toksides. Mõjub.
lonni: 2008-11-01 09:31:48
Praegu on vist hilja sellega mässama hakata.Äkk külm teeb siis jälle murule liiga?
Betula: 2008-11-01 09:47:52
Kui sul on muru suurte puude all ja maa niiske, siis on raske ilma samblata muru kasvatada, sest kõigepealt tulebki samblatekke põhjused kõrvaldada. Õhustamine ja väetamine on siin väga tähtsad.Kuid kasutada väetisi, mis mulda happelist jääki ei jätaks. Üks vana praktik kasutab sellist moodust murust sambla väljariisumiseks, et teeb seda kevadel hommikuti, kui maa on kahutanud. Suure puude all võiks ju muru asemel kasvatada ka pinnakattetaimi, mis taluvad sealset pinnast ja varju.
Aiatark: 2008-11-02 00:17:09
Henn Raave, OÜ Eesti Murud: Sambla tõrjumisega peaks ootama kevadeni. Sammalpoisi enam müügil ei ole, kuid saadaval on mitmed muruväetised, mis sisaldavad ka samblatõrjepreparaati. Selliseid väetisi pakuvad nii Substral (Muruväetis 2 in 1) kui Kemira GrowHow (Muru kevad extra) ja müügil on need Bauhofi Aiaparadiisis.
Kui murus on sammal laiguti, siis tuleks mõelda, mille poolest erinevad seal murutaimede kasvuolud võrreldes ülejäänud muruga, kus sammalt ei ole. Võib-olla on seal lohud, kuhu koguneb vesi või on seal mulda vähem või on seal pimedam jne. Neid põhjuseid võib olla väga palju ja erinevaid. Samblast saab lahti alles siis, kui selle tekkimise põhjus likvideerida. Muidu võib selle tõrjumine muutuda rutiiniks, mida tuleb teha igal kevadel.
Pärast kevadist samblatõrjet on soovitatav niita muru mingi aeg tavapärasest 1…2 cm kõrgemalt. See nipp aitab paljude muruhädade korral.
Kui sammal on suurte puude all, siis on targem selle tõrjumisest loobuda. Vähese valguse tõttu on sinna korralikku muru rajada väga raske.
lianekas: 2009-04-14 14:25:39
Kuidas saada lahti samblast aias?
theodora: 2009-04-15 08:44:19
to lianekas!vaata eelnevat artiklit ja ongi vastus käes.
anka30: 2010-10-02 12:49:30
meil selline suhteliselt raske pinnas,savi-mulla segune ja muru sisse on päris palju smmalt kogunenud.kevadel sai pinnast küll õhutatud kuid mingeid eri vahendeid sambla eemaldamiseks ei kasutanud.suuri puid varjamas ei ole ja päike paistab peaaegu terve päeva peale. kas on üldse sellist vahendit mis sambla täielikult eemaldaks ja kas seda kooritud mass võib näiteks umbrohu tõrjeks aia ääres kasutada.põletada ju tihedalt asustatud kohtades ei või.
cirrus: 2010-10-06 16:56:24
sammal on väga ilus ja samblamuru on lausa FANTASSTILINE! Nautige seda, mida loodus teile tasuta pakub.
Helianthus: 2010-10-06 21:14:17
mina ka ei saa aru, miks osad tahavad samblast lahti saada, suvel mõnus paljajalu ka pehmesse samblasse astuda :)
siksu: 2012-06-17 20:17:03
Näiteks Jaapani samblaaiad on lausa maailmakuulsad, googelda, fantast ilusad :) Mujal arenenud riikides müüakse spetsiaalselt nn samblajuuretist samblaaedade rajamiseks, aga meie iluaiandus on paraku veel lapsekingades ega oska mõeldagi, et sammal võiks dekoratsiooniks olla aias. Näiteks võiks kivid määrida jogurti-samblaseguga kokku ja saada nii ilusad sammaldunud kivid. Tasub proovida ;)
Vastamiseks peate Te olema sisselogitud!

Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.