Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt

lehtede komposteerimine

Teema Lisatud
ain: 2008-10-29 14:54:57
Tere, Kas kasulikum on lehed juba sügisel ära riisuda või siiski kevadel? On veel mingeid nippe? Tegemist suure talukohaga, kus seda tegevust jagub mitmeteks päevadeks. Värske maamaja omanik. Tänud ette!
Aiatark: 2008-10-29 15:47:28
Olen juba mitu aastat sügisel riisutud lehed paksust kilest (turba alt vabanenud 200-250 liitristesse) kottidesse toppinud ja sinna komposteeruma jätnud. 2 aastaga tekib poollagunenud kõdu, mida saab istutusaukudesse panna või ka köögiviljamaale kaevata. 3 aastaga on korralik kompost. Algselt tihedalt kotti surutud lehed vajuvad kõdunedes tasapisi allapoole, järgmisel sügisel tõstan lehejäänused teise kotti ümber ning täidan kotid samalaadse materjaliga. Kuna lehti on määratus koguses saada, ei suuda kompostikastid neid vastu võtta, seepärast kilekotid heaks asendajaks. Ja lõpuks tuleb väärtuslikku orgaanilist väetist suurtes kogustes. Osa lehti olen pärast riisumist pannud ulualla ja hoidnud kuivana, et talvel võimaliku lumeta pakase korral taimi kaitsta. Need lehed lähevad muidugi pärast kasutamist (kevadel) samal moel kilekottidesse.
eluule: 2008-10-30 13:54:52
Meil juba mitu aastat saanud kombeks vahtra- ja õunapuude lehed kaevata tulevase peenra alla kraavikesse, muld peale. Kevadel sellisele kõrgpeenrale külvates hakkab kõik hästi kasvama, alt tuleb kõdunemise soojus.Kahe aastaga enam lehti mullas ei ole, on hea uus muld.Ja polegi vaja lehti kotti ajada või kellelegi äravedamiseks pakkuda.
Tinneli: 2008-11-01 10:31:24
Mina tassisin varem kõik lehed aiakäruga komposti hunnikusse,aga nüüd sain aru,et see on möttetu. Riisusin nad suure kuuse alla,mis plaanin lähiaastatel alt harvenenud oksad ära vötta ja sinna elupuu heki istutada.Et ei peaks siis kaugemalt taas kandma mulda. Hea mõte on panna kilekottidesse, peaks ka proovima ;)
rohenapp100: 2009-10-29 13:54:00
Selline huvi siis, et olen vedanud ilmatumad lehed igalepoole aukude täiteks metsa alla ja tee veerele. Kuidas oleks võimalik koheselt ka see komposteerimis protsess käima saada. On olemas ju igasugu bio-lagundajaid, mis lisatakse kompostoritesse ja kuivkäimlatesse. AGA kui lisada seda lehtede vahele kas see toimiks ja kiirendaks protsessi????
Aiatark: 2009-10-29 15:41:39
Lisateavet komposteerimise kohta: www.aiandus.ee
Betula: 2009-10-29 18:55:54
Olen oma aiast lehed viimastel aastatel sügiseti vedanud sellele kohale, kus on maa sees kanalisatsiooni imbtoru, et maa sügavamalt külmudes ka asi ikka toimiks.Lehemults ei lase mullal nii ruttu külmuda. Nüüd istutan praegu sinna aias laiutama hakanud kõrgemaid püsikuid ja nende vahele selleaastase varise. Nii saavad taimed enne juurduda kui ka talv juba uksele koputaks. Praegu pole ju vaja kastagi-töö läheb jõudsamalt. Need selle sügise märjad peamiselt vahtra lehed on kevadeks juba komposteerunud.
Vastamiseks peate Te olema sisselogitud!

Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.