Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt

maasikad autokummides

Teema Lisatud
Kätlin: 2004-08-23 15:55:36
Kevadel sai pandud katsetuse eesmärgil maasikad auto kummide sisse kasvama.Kuus kummi üksteise peale,augud sees.Nüüd sooviks teada,kuidas neid kaitsda talvekülmade eest? Olen kuulnud,et niimoodi istutatud maasikad on väga külmakartlikud.
Aiatark: 2004-08-26 10:16:46
Kevadine mõte oli muidugi hea suviseks silmailuks.
Maasika maapealne osa talub pärast normaalset sügisest arengut ja karastumist lühiajaliselt 10-15 külmapügalat. Hilise kasvu jätkumise korral (lämmastikukülluse tõttu) võib ka väiksem äkk-külm liiga teha.
Juurestik on veidi õrnem, kuid samas ka rohkem kaitstud. Maasisesele osale on läbikülmumise korral saatuslik juba -8 °C. Üldjuhul kaitseb maasikaid täielikult külma eest juba 20 cm paksune kohev lumi.
Valikuvõimalused elustaimede säilitamiseks autokummides on järgmised.
* Tõsta kogu postament sellisel kujul nelja mehega (kui kahe musklirammust väheseks jääb) ruumi, kus temperatuur talvel eelöeldust madalamale ei lange. Loodetavasti panite kevadel kummide alla tüki peenravaipa vm kummides olevat mulda või turvast maapinnast eraldavat materjali. Koos sellega tõstmine takistab mulla väljavajumist kummidest.
Kui maasikate reisimisvõimalus puudub, peab leidma kohapealse lahenduse. Muidugi võib püüda taimed istutusaukudest koos mullapalliga välja kangutada ning maha või potti istutada (potid säilitada nullilähedase temperatuuriga keldris üle talve). Kevadel tuleb aga istutada taas kummipostamendi avadesse. Sellega võtame kahjuks taimede kasvujõudu kõvasti tagasi.
Kolmas võimalus on siduda postamendile nii ümberringi kui peale õhuline kuni paarikümnesentimeetrine kate. Näiteks põhu kättesaadavuse korral (tuttavalt talumehelt) saab tekitada talveks aeda omapärase kuhja. Selle lahenduse juures on aga ka probleem: hiired võivad katte all tegutsema hakata, kui põhk teri sisaldab.
Ümber postamendi saab siduda siiski ka muid materjale, nt kuuseoksad. Mistahes katte kasutamisel tuleks lume olemasolu korral seda täitematerjaliks ümber loopida.
Vastamiseks peate Te olema sisselogitud!

Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.