Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt

vaarika \"varrelõikaja\"

Teema Lisatud
angelwing: 2008-04-28 10:48:42
Minu vaarikatel kipub olema selline häda, et ilusad terved varred ja lehed kasvavad, aga siis keegi nagu näpistaks või murraks varre ülemise osa ära, nii et see murdub allapoole. Päris katki see "näpistaja" ei murra, varre ülaosa jääb küll varre külge, kuid murdekoht on selgelt näha, see oleks nagu kokku kuivanud. Otsisin kirjandust küll kahjurite küll haiguste osas, kuid ei leidnud midagi. oskab keegi nõu anda?
theodora: 2008-05-02 18:00:13
Ma jälle avastasin,et mitmed vaarikavarred on alt normaalsed ja ülevalt ka,aga keskel on mingi kummaline ümmergune paun nagu oleks millegi peetus olnud.Kes oskaks öelda,mida teha?
kastan07: 2008-05-02 22:02:03
Minu vaarikatega on sama lugu, olen lugenud,et sellest haigusest jagu ei saa.Kui kasvavad ka uued võrsed, siis need on ka juba haiged.See ümmargune paun tuleb hästi nähtavale just vanematel vartel.
theodora: 2008-05-19 15:26:44
Kas Aiatark ei oska midagi öelda nende vaarikate ümmarguste paunade kohta?Kas ei aitaks nende taimede ära lõikamine või mingi muu töötlus?
Aiatark: 2008-05-19 20:37:49
Haigustega siin kirjeldatud juhtudel tegemist pole, küll aga kahjuritega. Kellega täpsemalt, võib vaid oletada.
Angelwingile: vaarikavarte murdumist põhjustab vaarika-klaastiib, kuid ta peaks valdavalt varre alaosas tegutsema. Teine võimalik kahjur on vaarika-nõvakoi, kuid tema kahjustuskohas on varrel näha pahad (mügarad).
Kes need paharetid tegelikult ka poleks, on soovitatavaks tõrjeks kahjustatud varte täielik äralõikamine ja põletamine (kuna kahjurid paljunevad ja tegutsevad varre sees, siis hävib nii terve kogukond).
Theodorale: sellise kahjustuspildi tekitajaks peaks olema vaarika-pahksääsk. Kopin siia kirjelduse vaarikaraamatust. Loodetavasti on istandikus sama pilt.
"Kahjur. Valmik on kuni 2,2 mm pikkune, tumeda keha, kollaste karvakestega kaetud peaga ja seljaga, läbipaistvate tiibadega sääsk. Lendlusaeg on vaarikate õitsemise ajal, millal emane muneb noortele võrsetele. Koorunud, kuni 4 mm pikkused kollakasoranžid vaglad sisenevad võrsesse, kus toituvad. Vagel talvitub varrele moodustunud pahas ja nukkub seal järgmisel kevadel. Ühes pahas võib olla kuni kümmekond vakla.
Kahjustus. Koorunud vastsed tungivad võrsesse, kus imevad taimemahla. Nende elutegevuse tagajärjel hakkab kujunema pahk, mis saavutab lõpliku kuju ja suuruse lehtede varisemise ajaks. Pahad võivad olla erineva suuruse ja kujuga, vahel isegi 2 x 3 cm suurused. Pahast ülespoole jääv võrseosa võib kuivada.
Agrotehniline ja looduslik tõrje
* Viljakandnud varred lõigata välja ja põletada sügisel.
* Kevadel kõrvaldada ja põletada ka pahkadega noored varred.
* Jälgida suve esimesel poolel hoolikalt vaarikavarsi, pahkadega võrsed ja oksad lõigata ära ja põletada.
Kemotõrje
* Vastsete keemiline hävitamine ei ole võimalik nende varjatud eluviisi tõttu. Valmikud lendlevad vaarikate õitsemise ajal, kui keemiline tõrje on keelatud."
Vastamiseks peate Te olema sisselogitud!

Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.