Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt

vaarika haigused

Teema Lisatud
ülle: 2004-09-24 09:24:19
Mis on vaarikatel viga? Sügiseks kasvavad ilusad varred, kuid kevadel ei arene kuidagi lehti-õisi, pungad kuivavad, varrel üksikud hädised lehed-õied, tänavu pool istandust vaarikavarsi kuivas täiesti ära.Nii juba mitu aastat järjest.Proovinud varsi-õisi pritsida decisega, malasiiniga, juurtele karbofossi-ei midagi.Kasvukoht päikeseline, tuultele avatud, mäekallakul suunaga lõunast põhja, pinnas alt paene.
Aiatark: 2004-09-24 14:53:35
Kui varred nii massiliselt kuivavad, siis on tegemist ka väga tugeva kahjustusega. Diagnoosi panekuks küsin, kas varte alaosas, maapinna lähedal lõhesid, laike ja haavandeid märgata on?
Kui jah, siis võib kahtlustada vaarika-varrepõletikku.
Pungade ja varte kuivamist võivad põhjustada kahjuridki, kuid neid hävitavad küsimuses nimetatud Decis, Malasiin ja Karbofos. Need preparaadid haigustele ei mõju.
Varrepõletiku korral tuleb kuivanud varred kuni maapinnani maha lõigata. Terved võrsed ja lõikekohad aga nüüd esimesel võimalusel ning ka kevadel vaskvitrioli või vaskoksiidkloriidi lahusega üle pritsida.
Aino Pärnust: 2006-03-07 08:32:16
Olen mures oma vaarikaistikute pärast. Ülemöödunud suvel hakkasid vaarikate lehed kattuma heledate laikudega ning viljad olid väga väikesed. Möödunud kevadel harvendasin istikuid, lõikasin välja kõik kuivanud oksad,jätsin kasvama ainult kõige elujõulisemad. Kuid ka uute võrsete lehtedele hakkasid tekkima heledad laigud.Viljad kärbusid enne valmimist. Sama mure on ka naabritel, kusjuures tema vaarikad on hoopis teises aiaotsas.Mida teha? Kas peame kõik istikud hävitama või on võimalik mingi tõrjega olukord päästa. Teid tänades Aino Pärnust.
Aiatark: 2006-03-18 14:54:22
Arvata võib, et tegemist on ühega vaarika laiksustest. Tõrjega saab alustada kohe pärast lumesulamist. Esmalt kõik vanad varred kuni maapinnani ära lõigata (ka kõik tüükad), puhastada vaarikate alused prahist. Kõik need jäänused kohe lõkkesse! Siis pritsida noored varred ning maapind 1% vaskvitrioli lahusega. Umbes nädal enne õitsemist pritsida kõik vaarikad 0,06% Topas 100 EC lahusega.
ronja: 2006-08-07 23:44:34
Vaarika varrtel on umbes 10-20cm kõrgusel mingid kasvajataolised mügarikud. Taimed ilusad, õitsevad ja siis kuivavad ära.Milles asi? Kastetud korralikult. Kas on võimalik, et see on mulla mingi aine üleküllus või puudus? sest vaarikataimed said kõik välja vahetatud, aga ikka sama jama.
Alnus: 2006-08-08 17:18:39
ronja, su vaarikatel on vist varrepõletik kallal!
mull: 2007-05-08 22:08:58
ronjale. kui teha see mügerik lahti, kas on midagi näha sees liikumas? Vaarika pahksääsk muneb suvel oma munad vaarika varrele, sügiseks moodustub varrele pahk, milles vaglad talvituvad. Tõrjeks oleks vaja sügisel muhuga varred ära lõigata ja põletada.
rongulane: 2008-04-23 09:01:04
Tere,Minu vaarikaistanduses on haigus. Kahtlustan varrepõletikku.Näeb välja selline, et uuel võrsel on varre alaosas paksend või mügarik ja varrel, koor on laiguline, mõned peenemad vrred sootuks kuivad ja seest tühjad. Kindlasti ka minu hooldamise viga - liiga tihe! Nüüd võtsin hõredamaks. Mõtlesin pritsida Topas 100-ga? Või soovitab ehk keegi midagi muud? Istanduse all laiutavad nõges ja naat. Neid välja juurida ei jaksa ja niipalju saepuru multsimiseks ka ei ole ning poest kooremultsi ostmine läheb liiga kalliks. kas katsetada rondupiga? Kardan, et rondup äkki satub ka vaarika pungadele ja kahjustab? Või pritsida juba praegu? Olen hüva nõu eest tänulik.
Aiatark: 2008-04-23 10:37:10
Ei soovita Roundupiga pritsida. Umbrohu peaks suutma ka käsitsi eemaldada. Varrepõletiku vastu sobib jah Topas 100 EC. Soovituslik pritsimisaeg on umbes nädal enne õienuppude avanemist. Pritsimisnorm 6 ml/10 liitri kohta. Sama võib korrata pärast saagikoristust. Kui mõni vars on väga tugevasti haigestunud, tuleb see maapinnani ära lõigata.
rongulane: 2008-04-23 12:45:57
Suur tänu, Aiatark! Kas vaarikad tahaksid ka ( eelmise aasta, mitte värsket) sõnnikut?
Aiatark: 2008-04-23 12:58:52
Orgaaniline väetis on mullale igal juhul vajalik, kuid kuna see suhteliselt värske, ei peaks liiga ohtralt panema. Vaarikate vahel on muidugi probleemne sügavamale maasse kaevata, kuid mingigi mullakihiga peaks sõnnik kaetud saama.
Mummi: 2009-05-12 09:06:47
Vaarika noortele vartele ei tule lehti,pungad on nagu kuivanud. Aga kui vaadata vart siis see on seest roheline. Kas see on vaarikavarrepõletik või antraknoos-kõrblaiksus. Mida teha! millist taimekaitse vahendit kasutada, et istandust päästa? Palun Aiatarkadel sõna võtta, arvan et sellist probleemi on teistelgi vaarika kasvatajatel Suurim tänu kui leidub mingi lahendus ja saab läbi ilma uue istanduse rajamiseta.Mummi!
Aiatark: 2009-05-13 12:07:52
Siit avaneb vaarika haiguste ja kahjurite teema: www.aiandus.ee. Soovitan lugeda kõigepealt selle läbi ja siis saaksime edasi arutleda.
asjaarmastaja: 2009-07-02 23:05:06
Sain koos majaostuga lisaboonusena kaasa vaarikad. Paraku kuivavad varred järjekindlalt. Eelmisel aastal lôikusin välja suure enamuse vanadest vartest, nüüd täpselt sama lugu- noored vôrsed on ilusad-rohelised, eelmise aasta vôrsetel vartel koor kohati lôhenenud, marjad ja lehed kuivavad. Oskab keegi öelda, on see varrepôletik? Mida teha? Päris tühja platsi ei tahaks aeda jätta. Kas on mingi vôimalus need vaarikad ikka elule ärgitada vôi on targem täielikult välja juurida ja uued istutada?
jkr: 2009-07-02 23:19:24
Pilt vaarika varrehaigustest http://ak.rapina.ee/jaan Need on väga levinud seenhaigused ja haigusõrnadest sortidest uus istandik haigestub vananedes taas. Haiguse levikut soodustab väga lai varteriba. See ei tohiks olla üle poole meetri laiune. Haigus levib vanadelt vartelt noortele juba saagi valmimise ajal. Seepärast ei aita ka viljakandnud okste varajane eemaldamine kohe pärast saaki. On võimalik pärast saaki kõik varred maha lõigata. Järgmisel aastal arenevad siis asendusvõrsed, mis vilja ei kanna, aga on seevastu terved. Kui teineteisest võimalikult kaugel on kaks vaarikarida, millelt järjestikustel aastatel kordamööda saaki võtate, siis peaks olema võimalik haigusest jagu saada.
kyp: 2011-06-08 10:07:04
Kahtlustan kirjelduste järgi ka oma vaarikatel varrepõletikku. Sügisel lõikasin viljakandnud varred maha, ja nüüd kevadel ka need varred, mis oleks pidanud sel suvel saaki kandma, sest nad ei näinud terved välja. Kasvama jäid kevadised võrsed. Kas peaksin ka need maha lõikama? Kas siis nüüd kohe või sügisel? Kui lõikan kohe maha, siis on sügiseks juba uued uhked võrsed...Kuidas toimida? Kas on lootust, et haiguse välja saaks, või aitab ainult uue peenra rajamine teise kohta?
Vastamiseks peate Te olema sisselogitud!

Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.