Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt

Maahommiku Aia elu

Teema Lisatud
Aiatark: 2008-03-15 10:53:30
Lisage siia oma arvamusi, milliseid teemasid sooviksite suve poole ETV saate Maahommik rubriigis Aia elu näha.
konnake: 2008-03-15 14:18:48
Kuna plaanime oma koju alpiaeda rajada, siis oleks see üks teema, mis mind väga huvitaks. Kuidas panna peenrariiet ja mille järgi otsustada, kas parem on kasutada kivide ja taimede vahele killustikku või koorepuru? Ma tean, et raamatud on olemas, loen neid juba talv otsa. Aga näha ja kuulata targa inimese kommentaare töö käigus, annaks mulle enesekindlust. Muidugi võiks seda lasta teha spetsialistil, aga kui üks perekonnaliige (see "õrnem" pool) on selline pujäänik, kes teistel teha ei lase(põhjendusega, et tema teeb ise!), aga teooriat ja tarkust nõuab minult. Aga mina pole varem peenrariidega alpiaeda rajanud.
Betula: 2008-03-15 14:29:02
Konnakesele. Miks sa seda peenravaipa kindlasti panema pead? pikemaajaliste kogemustega aednikud on jõudnud selleni, et peenravaiba puhul taimede kasv pidurdub ja aastatwga muutub istutusala hoopis viletsamaks, mitte täiuslikumaks. Ja kevadisi sibullilli pole võimalik seal kasvatada. Ja konnad poevad sinna alla, kuid välja enam ei oska tulla-kindel surm neile!Ja veel on mitmeidki vastuväiteid selle kasutamisele. Eelnevalt tee ala lihtsalt juurumbrohuvabaks ja kogu igasugu ehitusprahti, kive aluseks kokku, et drenaaz oleks olemas. Kus kanti sa oma alpiaeda rajama hakkad?
kirsilill: 2008-03-20 14:14:22
Olen suhteliselt laisk umbrohutõrjuja, kas on võimalk rajada ilusat aeda ka minusuguse laisa inimese poolt, kes tahaks rohkem aias imetleda kui käpuli võilillejuuri ja kassiratta võrseid rebida, mailasest rääkimata (seda ei tõrju minu murust ajutiselt muu, kui lumetu krõbe külm). Kas on efektiivsemaid umbrohutõrjevõtteid?
Betula: 2008-03-20 16:17:35
Murust saab kaheidulehelisi eemaldada Starane 180-ga. Tihedasse murusse nad väga kasvama ei mahugi.Istutusaladele tuleb Sul siis peenravaibad kivimultsi alla panna, see aitab seemne umbrohtude rünnaku vastu.Või Roundupiga individuaalselt kõigile umbrohtudele pritsida nii, et kultuurtaimed täiesti puutumata jäävad. Ka tuulega võib mürk kultuurtaimedele lenduda.Saab ka pintsliga igale umbrohule mürki peale pintseldada.
kimalane: 2008-03-20 18:46:57
Mind huvitaks pistokstest paljundamine. Näiteks sirelite,kadakate,musta- ja punasesõstra jne., mida veel võiks pistokste abil paljundada. Eelmisel aastal tegin hariliku kadaka pistikuid.Tegin küll hoole ja armastusega,ootan nüüd kannatamatusega tulemust.Tahaks ikkagi häid võtteid ja nippe asjatundjatelt.
Turkestanica: 2008-03-22 06:56:31
Inimesed tarivad oma aedadesse kasvama igasugu lõunamaiseid külmakartlikke vigureid. Oleks hea vaadata, et kuidas need lõunamaalased kohanenud on. Omal aias kah näiteks kuldvihm, plataan ja küllap lisandub neid veelgi.
pihlapuu: 2008-03-23 13:35:59
Vastukaaluks võõramaistele viguritele võiks promoda ka meie loodusele omaseid puid, põõsaid, püsikuid.
Turkestanica: 2008-03-23 13:51:33
Jajah, igasugu erinevaid huvitavaid vorme.
Betula: 2008-03-24 08:18:51
Sel kevadel küll pole eksootide talvitumise osas kindlasti erilisi kahjusid, kuid tõesti võiks hakata huvitavaid lihtasmaid liike promoma. On ju huvitavaid pajusid, punase leedri sorte, paakspuu 'Asplenifolia'-küll mürgine, kuid ilusa kitsa lehega. Ka sirelitel on erinevaid liike, mitte ainult sorte. Paljude puukoolide müügiplatsid on nii ühenäolised. Suured väljad kadakaid, th.kukerpuid, jaapani enelaid.Nt. söödavat kuslapuudki raske hankida.
hobi: 2008-03-25 15:59:56
Mind huvitaks väga, kuidas määrata oma aias mulla happesust, millised on selleks võimalused. Veel oleks hea näha,kuulda, kuidas aias võidelda liigniiskusega, nt. kuidas paigaldatakse drenaažitorusid vm.variante liigvee ärajuhtimiseks. Ei pea ju alati spetsialiste koju kutsuma, ehk saab kasulike nõuannete põhjal ka ise tööd tehtud! :)
hobi: 2008-03-25 16:07:32
Ja veel üks mõte....kas on kuskilt võimalik õppida maakividest aiapostide tegemist,või maakivist seina ladumist, sellist korralikku puhta vuugiga tööd tahaks näha! Katsetasin esimest korda elus ühte seinajuppi laduda, aga no ei oska ikka küll, kivid ei püsi paigal ja plökerdasin seguga kokku, nii, et hiljem neid enam puhtaks ei saanudki...
annekene: 2008-03-25 16:55:12
Mind huvitab kõige rohkem,kuidas oma aiamaal saaks lahti võõrkakrast või ameerika nuhtlusest.Suht hull lugu temaga,rohi palju tahad,aga sügisel on üle kartuli nagu kipslill.Alles külm võtab ta sügisel ära.Seeme on juttude järgi tulnud kunagi ameerikast jõusöödaga,juba kuulsal nõuka ajal.
Betula: 2008-03-26 11:55:59
Sellest võõrkakrast lahtisaamisega on päris raskusi. Seeme idaneb tal alles suure kuumaga, räägitakse, et selleks peab ca 25 kraadi mullatemp. olema ja kui õitsema hakkab on ka seeme kohe valminud. Seega ei tohi mingil juhul õitsema lasta! Eks siis tuleb kõik taimed igal aastal enne õitsemist hävitada, kuni seemnevaru mullast otsa saab. Kindlasti on seemned idanemisvõimelised väga palju aastaid.
Aiatark: 2008-09-25 15:51:00
Avaldage arvamust: kas meedias räägitakse aiandusest liiga vähe või liiga palju. ETV kodulehel arvavad mõned sõnavõtjad, et Maahommik näitab koduaiandust liiga palju: http://etv.err.ee. Kus on tõde?
Alma: 2008-09-28 10:51:31
meedias üldiselt räägitakse aiandusest juba üsna palju,kahjuks aga teemade valik hakkab ühekülgseks muutuma:).NT.kulumiseni räägitakse sügiseset sibullillede korvidesse istutamisest igal aastal ühtemoodi:)...samas võiks illustratiivselt teavitada ka sibullillede levinumatest kahjustajatest,tulpide viirushaigustest,väetamisest,huvitamatest uudsematest sortidest,kasutamisest kujundusvõttena...Mulle meeldib ,et Maahommik hakkas teemade järgi saateid grupeerima.Et loomakasvandusest huvitatutele läheks saate jälgmise aeg täiega asja ette ja lillendusest,puuviljandusest jm.huvitatud saaksid ka oma aega ökonoomsemalt planeerida.Tõsi on,et nende teemade põhjalikumateks tutvustamiseks oleks tõepoolest vaja oma saadet.Sellise pealiskaudse üldtutvustava info küllus hakkab meedias tõepoolest juba liiga palju kõrva,silma-asjast huvitatud ei viitsi enam ühajälle A-stB-st kuulata.
AveA: 2008-09-28 12:17:25
Tahaksin vastu vaielda pisut Almale. Ei ole ma ka esimeses nooruses enam, kõblatud, rohitud, istutatud ja aeda peetud aastakümneid juba. Aga tõeline aiandushullus hakkab alles nüüd, interneti levikuga, välja lööma. Olen arvamusel, et selle tundmaõppimine sarnaneb lugemisoskusega - kuigi tähti ja kirjaoskust on tuntud aastatuhat, peab igaüks ise individuaalselt lugemisoskuse omandama.Seepärast ei paneks ma pahaks kui mulle teada-tuntud teemat pidevalt korratakse. Kellelegi on see ju esmakordne tarkus ja igasugune nõuanne on kellelegi teretulnud.
Victoria: 2008-09-28 14:14:12
Mina olen Almaga ühte meelt -tõepoolest kui lugeda aiateemalisi ajakirjugi, siis kõik nad kordavad üksteist.Aastakäikude viisi tutvustatakse uusi taimi ja sibulaid.See on kõik vajalik, samas on liiga vähe taimede paljundamise võtetest, pildimaterjali, kuidas varjukangaga katta katet vajavaid istikuid. Millal ja millega väetada (sügisel, kevadel). Milliseid keemilisi preparaate kasutada rooside jm istikute haiguste ja kahjurite tõrjeks, lihtne tõrjegraafik eri haiguste ennetamiseks jm. Maahommiku saated teemade viisi on hea mõte. Telelehes (Teras) võiks olla ka saates tulevate teemade lühikirjeldus.Internetis on see küll olemas, aga kõigil internetti pole.
viola: 2008-09-29 08:19:41
Victoriaga täiesti nõus! Vaatajal oleks võimalus näha, kuidas üht v teist (ajakirjades) üldsõnaliselt õpetatavat tegelikult tehakse. On tekkinud uus põlvkond aiahuvilisi, kelle soovid, aga ka teadmised-oskused veel eluvõõrad, ajakirjade reklaamist ammutatud. Ka veidi kogenumail on hea näha just VÕTTEID, kuidas üht-teist õigesti teha tuleks. Eelreklaam ERR-s oleks hea. Vahest peaks koduaiandusest omaette asjalik saatesari olema, vähemalt - hooajal?
PillePohl: 2008-09-29 08:22:14
tere! eks iga inimene vaatab oma mätta otsat ja oma huvist lähtuvalt. mina arvan, et võiks aiandusest rohkemgi juttu olla, eriti tarbeaiandusest ja lilledest, sest see teema huvitab mind. Maahommik ise on vaevalt 45 min pikk, kõike ei jõua. nägin eelviimast saadet, kus juttu sibullillede istutamisest. Minu arvates ei ole aiandusest Maahommikus liiga palju juttu, pigem võiks rohkem olla. varem, kui üksi elasin, vaatasin Maahommikut tihedamini, kuid siis polnud mul aeda. nüüd on suure territooriumiga väike loomisel aiake ja pere, pole enam aega. telekat peab vaatama, ka saateid takkajärgi tuleb vaadata, kuigi laupäeval kl 10 enam ei maga, aga keedan putru jms peretoimetused... seepärast eelistan pühapäevahommikust Aiatarga saadet, kui kuulma ei juhtu, kuulan pärast Internetist, kuulates saab putru keeta küll:) Ja Aiatargas on juttu AINULT AIANDUSEST! Mina olen Aiatarga saatega igati rahul,saan teemade järgi otsida mind hetkel huvitava saate üles ja kuulata vajadusel mitu korda. Ainult saade tomatikasvatamisest (27.08.2006) on sassi läinud muruhooldusega, pole suutnud leida õiget. Kokkuvõtteks: aiandusest võiks rohkem ja põhjalikumalt juttu olla, sest mind huvitab see valdkond väga. suur tänu Aiatark hr Väino Esklale ja teistele, kes neid saateid teevad ja foorumis vaeva näevad ning küsimustele põhjalikult vastavad!!!
sygis: 2008-10-14 14:11:00
Mina arvan samuti, et võiks aiandusest rohkemgi juttu olla. Huvitavam oleks vaadata igasuguseid õpetusi. Kuidas rajada tiiki, purskkaevu, grillimise nurgakest, kiviaeda, teha koerakuuti või aiapinki jms. Samuti ootaks uute liikide ja sortide tutvustusi.
theodora: 2008-10-14 14:51:13
mulle jällegi pakuks suurt huvi köögiviljandus,nimelt kapsaste,porgandite,kartulite ja kõiksuguste põllul kasvavate köögiviljade kasvatamise kohta.Millal mullata ja millal harvendada,millal taimekaitsevahenditega pritsida või millal looritada?
isalovi: 2008-10-15 22:37:21
Näiliselt räägitakse-kirjutatakse tõesti üsna palju, kuid aiandusteemaga on sama lugu nagu paljude teiste valdkondadegagi. Vahtu on palju, süvitsi minekut vähevõitu.Räägitakse-kirjutatakse küll algtõdedest, aga põhjalikumaid käsitlusi kahjuks vähevõitu. Ilmub küll ka raamatuid erinevatel teemadel õnneks, kuid nendega jälle see häda, et ei taha kuidagi uskuda nendes kirjutatut, sest tegu kusagilt soojalt maalt pärit autori tõlkeraamatuga. nende nõuanded aga...
PillePohl: 2008-11-26 13:01:05
Lugesin netist, et Maahommik uuest aastast uues kuues. Suurtootmisest enam ei räägita, rohkem juttu aiandusest, kalandusest jms tavainimesele vajalikust. See on väga tervitatav! Mõnes Maahommikus pole aia osa üldse olnud, ootan aga seda väga.
Ott: 2008-11-28 18:44:05
Nädapäevi tagasi käis ajakirjandusest läbi kõlakas,et uuest aastast "Maahommik" ETV ekraanilt kadunud.
PillePohl: 2008-11-29 18:33:12
Maahommik kaob jah, kuid uue nime all ja uuenenud saade tulekul.
Vastamiseks peate Te olema sisselogitud!

Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.