Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt

kärbsed lillepotis

Teema Lisatud
Lea: 2004-11-17 22:19:01
väikesed karbsed on valinud elupaigaks paari mu lille poti. kuidas neist lahti saada? PS olen proovinud panna potti tikuväävlit, nagu kuskil soovitati, aga see ei aita.
Jaak Palumets: 2004-11-18 10:55:16
Kui tegu on pisikeste hallide kärbsekestega, siis on need süütud kõdukärblased, mille vaglad toituvad kõdust, ega kahjusta taimi. Kui nende lendamine on tüütu, võib nende elu raskendada taimede vähema kastmisega.
kellu: 2006-11-15 20:33:04
avastasin mõne aja eest, et pea kõigil taimedel, mis toas kasvavad (väärismägipalm, asalea, aaloe jt) on mullas mingid väga tillukesed 1 mm ja alla selle tumedad ja valguse käes kerge läikega putukad. Kohati lendab taime liigutades ka mõni pisike tiivuline, kes meenutab puuviljakärbest, kuid kellel on taguosas just kui allapoole kaardunud astel või konks. Olen juba päris hädas, sest siiani uuritud materjalidest pole sellist putukat veel tuvastanud. Taimedel ei paita eriti viga olevat. Veel! Lehtedel neid putukaid aja ronimas ei näe, küll aga kubiseb muld nendest putukatest. Tahaks teada, et kuidas nad taimedele kahjulikud on , millega siis lõpuks tegemist on ja soovitatavalt ka nõu, et kuidas neist lahti saada. Ette tänades, pea meeleheites mureline!
riinel: 2006-11-21 21:53:06
Kas väikesed ümarad mustad sitikad on sellised? vaata... Sel juhul on tegu pinnaselestaga Oribatida. Põhimõtteliselt ta ei ole kahjur, ta töötleb kõdunevaid taimeosi huumuseks ringi, kuid mina olen näinud neid pisikeste põdevate kaktusepistikute kallal. Tervele tugevale taimele ei tee nad midagi. Armastavad mulda, kus on palju mittekõdunenud taimeosi.
Äädikakärbest meenutav, kas on selline? vaata... See on seenesääsk ehk i.k fungus gnat. Kahjurid on tema vastsed - väiksed valged ussikesed, kes söövad kõikvõimalikku taimset materjali. Kahjustavad ka eelkõige seemikuid, suurtele ja tervetele suurt midagi ei tee. Ka nemad armastavad poolkõdunenud osistega mulda. Tõrjeks olen uputanud taimed koos potiga u veerand tunniks kuuma (50 kraadi) pesupulbrivette, sobib ka rohelise seebi või tubakavesi.
tommilak: 2008-01-21 18:22:32
Tere. Märkasin täna, et nii kui ma lillepotist käega üle mulla käin lendavad sealt välja pisikesed kärbse sarnased putukad. Kes need olla võiks? Kas nad taime kah kahjustavad ja kuidas neist lahti saada?
tommilak: 2008-01-21 19:41:13
Sain siis selgeks et tegu on ilmselt seenesäsega. Ma ei tea kas on mõtet neid tõrjuda. Taimeks on igastahes hiid-titaanjuur ja sellel on selline hästi suur seeme (3-4cm) ja selle taime alla kasvab selline subula taoline asi. Kasvama panin ma selle 2007. aasta suve lõpul. See on suht haruldane taim ja selle seemne saamine oli päris raske. Kas mingit muud võimalust ei ole nendest putukatest lahti saada?
Betula: 2008-01-27 18:35:49
Olen kuulnud, et aitavat kaaliumpermanganaadi üsna tumelilla lahusega kastmine.
tommilak: 2008-01-27 21:36:07
Kas see taime ei hävita ära?
Betula: 2008-01-28 10:20:13
Kaaliumpermanganaadi lahusega kastetakse väikesi noortaimi ju tõusmepõletiku vastu. Võib teha nii tumeda lahuse, et kui näpu sellesse pistad, näpuots ei paista. Kristallid peavad olema aga korralikult lahustunud. selleks tehakse enne kange lahus ja siis sellest alles töölahus.kui algul kardad, et õige konsentratsiooniga lahust ei oska teha, tee heledam ja kasta alati selle lahusega. Õistaimede õied pidid ka erksama värviga olema, kui kaaliunpermanganaadi lahusega kastad. Siin ju taime toiteelemendid sees kaalium ja mangaan.Ainult happelist keskkonda nõudvatele taimedele ei sobi, sest on leeliselise reaktsiooniga.
EVRIV: 2010-01-24 16:10:26
Appi,appi,appi! Mul lausa talumatult palju tekkinud väikseid veinikärbse moodi putukaid lillepottides,mustad tiibadega elukad. Olen püüdnud,ei ole muutusi.Nad on tüütud,lendlevad toas ringi.Varem pole nii olnud,sel sügisel tekkisid,kui lillepotid suvitamast tuppa tõin.Algul lõi pottides mullale hallituse,mis pole ka kuhugi kadunud,olen sellest siin foorumis kirjutanud ka.Peale kohvipulbriga multšimist tekkisidki kärbsed.Mõtlesin,et ootan märtsi kuuni,istutan uude mulda kõik lilled uuesti,ehk aitab see siis... Kahtlustan,et need jamad on sellest toalillede mullast,mida eelmine kevad kasutasin.Mäletan,et kotti avades oli plinkis ja kuidagi imelikud hallid tükid olid sees,viskasin ära neid aga kas nakkus ja putukad ka selles mullas polnud?Järsku keegi on ka sellise jamaga vaevelnud,ehk kirjutaks siis,äkki saaks abi?!
Babette: 2010-01-24 17:29:32
Mul oli sügisel sama jama draakonipuuga. Ostsin kärbselinti(liimipaberit), riputasin taime külge ja paari nädalaga olid kõik kärbsed selle üles leidnud.
lehevaksik: 2010-01-24 20:49:27
Mullas on alati seente eoseid ja nüüd hakkasid toas kasvama seened, kellel õues oli pisut liiga jahe. Ja suure tõenäosusega olid mullas ka nende mustade kärbeste munad, mis hakkasid toas soojas ja niiskes keskkonnas arenema. Kuna neile maitsevad hallitusseened (ka teada-tuntud äädikakärbsed söövad tegelikult pärmseeni), siis "taidlevadki" nad toataimede mullal. Arvan, et need mustad tegelased kuuluvad äädikakärbeste sugulasliiki. Esialgu soovitan hoida mulda suht kuivana. Kuivas keskkonnas seened üldjuhul ei kasva ja kui putukatel süüa pole, siis nad ka kaovad. Äsja poest ostetud mullas vaevalt et putukate munad olid, kuid hallitusseente eosed võisid seal olla küll. Kui ikka mullakotti avades on tunda hallituse lõhna, siis ei tasuks selles mullas taimi kasvatada. Oma kogemustest võin öelda, et nii võib saada nii mõnegi tüütu taimehaiguse.
lilleke30: 2010-10-12 12:18:44
miks tekivad lillele väikesed kärpsed ligi mul on jõulutäht ja sellel on väikesed kärpsed ligi?
Alma: 2010-10-13 11:05:47
Tuues poest või aiandist koju uue lille, võib vabalt saada nende munad täitsa tasuta kaasa. Mustad pisikesed 1-2mm pikkused lendajad võivad olla mingid ripstiivalised. Ka nemad on ohtlikud taimekahjurid. Kasuta netiotsingut. head nõu nende tõrjumiseks looduslike vahenditega leiab aialeht.ee -st otsides.
sygys: 2010-10-23 11:01:18
ja minul on ka jõulutäht e. piimalill ja on ostetud 2008a jõuludel aga nüüd on ka pisikesed kärpsed ligi tekkinud
Vastamiseks peate Te olema sisselogitud!

Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.