Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt

sügisene külv

Teema Lisatud
viola: 2007-10-17 08:57:28
Mitmeid seemneid soovitatakse külvata sügisel. Olen isegi näit. porgandit-peterselli talve eel külvanud, samuti jätnud lilleseemneid mulda. Tahaks teada, mis tegelikult seemnega hilissügisel mullas toimub, kas ta hakkab idanema juba talve eel või väga vara kevadel? Kuidas-miks talle külm ei mõju? Kas praegu on (lilleseemneid) liiga hilja külvata?
mann: 2007-10-17 09:55:08
Mina saan aru, et mõned liigid vajavad külma, et üldse idaneks (vt stratifitseerimine) - looduses ju ka seemned kukuvad sügisel. Võib ehk hoida kevadel enne külvi külmkapis neid. Idand peaks tekkima ikka kevadel ja seepärast on parem külvata mitte palju enne maa külmumist. Mõnda taime aga parem külvata kevadel ja ei vaja külma. Kuskil võrgus on ka soovitusi liikide kaupa. artikkel: seemnemaailm. Stratifitseerimisest: seemnemaailm
viola: 2007-10-17 17:58:27
Aitähh, Mann! Küsimus tekkiski just Seemnemaailmast ostetud lilledega seoses - kukekannustest ühe (vist valge) puhul oli öeldud, et võib lume alla külvata, teise puhul polnud sügisesest külvist juttu. Kuna neid pakis jube vähe, ei raatsinud katsetama hakata, aga ei taibanud ise lugemissaali vaadata. Päris asjalik koht, see lugemissaal. Kivikilbikust - olen kuulnud, et peaks igal aastal isekülvist paljunema, mina vist ajan ülipüüdlikkusest asja untsu - kuna nad peaksid kasvama mul tulpidega ühel peenral, siis olen kevadel usinalt puhastanud-korrastanud. Vbla peaks jätma nagu on (ainult puulehed ettevaatlikult eemaldama), et siis kivikilbiku seemned saavad rahus idaneda?
Betula: 2007-10-17 19:40:12
Seemnemaailma seemnetega mul kurbi kogemusi, sel kevadel idanes küll väga väike hulk neist, pole ju nende seemnete vanus vist teada. Nt. pojengiliikidest küll keegi ei idanenud, kuigi sügisel panin seemned niiske liivaga külmikusse ja praeguseni kastan kasvumajas külvipotte, eks näis, vahel ka mitmendal kevadel mõni võtab nõuks idaneda. Omavõetud ja isekülvist on idanevus parem. Petuunia, lõvilõug,päsmaslill ja kivikilbik igaaastased isekülvi andjad, vahel ka aedaster.
mann: 2007-10-17 20:34:11
Jah, lugemissaal on huvitav, kuigi kohati halvasti tõlgitud. Lugemissaale on teisigi. Konkreetseid nimesid, mida tingimata PEAB jahutama, tasub otsida nt http://www.pysililled.pri.ee/idandamiskoodid.html - kuigi see koodide rägastik ajab hirmu peale. Minule on seni pihku sattunud ainult seemneid, mida ka kevadel edukalt külvata saab. Betula, ära aja teist enneaegu närvi. Kuigi "vene ime" võib olla mitmetahuline, on minul Seemnemaailma seemned seni idanenud. (Ptüi ptüi.) Mõned seemned idanevad aeglaselt, mõned, nt. lupiin, vajavad kiireks idanemiseks hoopis liivapaberiga koore õhemaks hõõrumist või leotamist. Kui taime VÕIB, kuid EI PEA lume alla külvama, soovitaks külvata kevadel. Kasvavad rohkem silma all. Minul on peenra kõrval maas puhta mullaga kast, et teod ja umbrohud ei segaks juurdumist, seal taime areng nagu luubi all. Püsililli võib ju külvata suve esimesel poolel, ei pea neid varakevadel toas valguse puuduses piinama - nagunii õitsevad alles järgmisel aastal. Kui normaalsed juured ja pealsed olemas, panen kühvli ja mullapalliga taimed õigesse paika.
Betula: 2007-10-18 08:28:49
Vabandust, et hirmutasin, kuid kogemused on pigem negatiivsed. Pealegi nende pakkides vahel ainult 2 seemet. Lupiin ju aia umbrohi, nagu ka sõrmkübaralill. Otsi parem mõni tuttav, kellel need liigid aias olemas ja küsi seemnete valmides neid, alati idanevad.Kasti on muidugi õigem külvata, siis saad neid jälgida, ei kao umbrohusse ära ja kogemata ei rohi välja. Lupiinid mul praegugi õitsevad!Kui seemneid rohkem, saad ju erinevate külviaegadega katsetada kas paremini idanevad kevadkülv või sügiskülv või hoopis niiske liivaga talvel külmkapis hoitult kevadkülv.
viola: 2007-10-18 11:03:30
Tänud vastajatele! Hirmutamise asjus - pole lugu, mul mõned kogemused Seemnemaailmaga olemas. Näit. ühestainsast reseedast kogu seemnepaki peale sai asja, see-eest püstitõmmates meetrine puhmas ja õitseb-lõhnab ennastunustavalt siiani. Loodan seemneidki saada. Näis, mis üllatusi sealsed püsikud kevadel pakuvad. Lupiiniseemned sai kunagi Selverist ostetud, jõulised taimed, eelmisel aastal õitsesid veel detsembriski, tea kas tänavu niikaugele välja veavad. Sõrmkübarat siin ka igal pool igal ajal tärkamas. KAST õues on väga hea mõte. Kardan, et liiva niiske-hoidmisega külmkapis, nädalate lugemise jms-ga ei viitsi jännata, läeb meelest.
viola: 2007-10-18 11:33:57
Leid puittaimede asjus: vt. puittaimede seemneline paljundamine: vaata...
karmen: 2007-10-18 11:38:18
betula, üks küsimus Sulle.Kuidas lõvilõug ja petuunia isekülvi teel paljunevad? Kas jätad taimed sügisel väljatõmbamata? Kui külmad ülekäivad, näevad nad ju üsna inetud välja.!
Betula: 2007-10-18 18:51:55
Pole juba aastaid üheaastaste lilledega tegelenud, seal nad ise külvavad end. Hilissügisel ikka koristan sodi peenardelt ära, nad on palju enne juba oma külvitöö ära teinud.Kui hoolikas oled, võid üksikud esimesed äraõitsenud seemendajad alles jätta, pole vaja ju kogu äraõisenud massi jätta peenrale.Lõvilõugadel ka õisiku alumised seemnekuprad, pealtpoolt lõika ära , siis ei pane tähelegi. Violale: külmkappi pane niiske liivaga seemned väikese kilekoti või plastkarbiga, siis ei kuiva ära ja ega pole seal vaja täpselt päevi lugeda,võivad ka kauem olla. Kes siis väljas neid päevi loeb, kui soojaks läheb, hakkavad idanema
viola: 2007-10-18 20:20:03
Aitähh, Betula! Eks proovin järele - kasvõi mõne vastavat kohtlemist soovitatud Seemnemaailma imega, kui pakis vähemalt 10 seemet on.
Vastamiseks peate Te olema sisselogitud!

Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.