Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt

maasika multšid

Teema Lisatud
kiira11: 2007-08-20 15:36:55
on parem maasikate jaoks kas peenrakattevaip või maasiakkile, kui on mingi eelistus siis soovin ka põhjendust.
Ptii: 2007-08-20 20:25:57
Peenrakattevaip kindlasti, sest see on tugevamast materjalist ja peab kauem vastu. Kile pragunes, kas päikesest või lõhkusid linnud, siis oli tüütu rohida, aga peenravaip pidas maasikate eluea (kuskil 4 a) vastu, võtsin maasikad ja ka vaiba üles, nüüd kavatsen selle uuesti maha panna ja uued taimed istutada, alles täitsa ilus. Peenravaibast läheb vihm ka ilusti läbi.
kylli: 2008-03-22 21:35:15
Palun abi. Milline multš oleks parim maasikale, puukoor või põhk? Tagumine variant oleks kile , selle suhtes on mõnel pereliikmel eriarvamus. Kui muidugi kile igati üle, siis võiks selle kile pärast ka võidelda. Tegemist koduse väikese maasikapeenraga, mis ei asu ka keset hoovi.
Betula: 2008-03-23 10:16:53
Kuigi olen aianduses kile vastane, siis maasikaid olen kile multsil kasvatanud, ja suurtel pindadel loen seda effektiivsemaks võimaluseks, sest tütartaimed ei saa kilel juurduda ja see on hooldusel aja kokkuhoid. Ka marjad nii puhtamad, ei saa poriseks ja saaki saab varem,sest kile all maa soojeneb ennem. Väiksel alal saab ka põhu ja miks ka mitte, puukoorega hakkama, kuid siin tütartaimed juurduvad ja tööd rohkem. Põhk tuleb ikka sügiseti ära koristada, sest hallitusseened seal sees. Parim võimalus kedriklestaga võitlemiseks olevat ka peale saaki põhk kohapeal põlema panna, siis saavad ka taimehaigused otsa.Tuhk jääb väetiseks.Peale saaki tulevad nagunii maasikale uued lehed. Kuid suurematel aladel ju põletada ei tohi ja suvel tihti hoopis tuleohtlik aeg. Kui mingeid haigusi pole, võiks ju koorepuru jääda, lagunedes annab huumust. Koorepuruga mul endal maasikates kogemused puuduvad.Koorepuruga oht seeneeoseid kaasa saada, mul nüüd istutusalades mürklid kasvamas. Ka puitlaast sobiks, saepuru jääb marjadele külge, on liiga peenike. Need okaspuude vaigud polegi vist nii hullud, et taimedele halvasti mõjuvad.
kylli: 2008-03-23 21:20:01
Tänan Betula. Siit hakkab alles agasid tulema. Nädalavahetusel kraavipervel puid tehes ja oksi põletades tekkis mõte, et äkki saaks kasutada lepa okstest tehtud haket maasikatele multšiks, või on lehtpuud välistatud???
Betula: 2008-03-24 19:05:45
Kyllile.Kui sul kompostmulda küllaldaselt on, võiksid kaevata ca 20 cm sügavuse kraavi ja selle kompostmullaga täita ning maasikataimed sellesse istutada. Selline -ilmselt läbiuhte liiv-sööb selle liivasse segatud komposti lihtsalt ära. Ja laialt maasse segades raiskad seda ka reavahedele, kus kultuurtaimed ei kasva. Siis multsi pealt taimede vahed koorepuruga. See hoiab ka natuke kuivamise eest. Ka teistele püsikutele ja põõsastele pead juurte sügavusele komposti ja võimalusel isegi raskemat mulda lisama või kergel liivmullal hästi kasvavaid taimi oskama valida.
kylli: 2008-03-24 20:25:30
Midagi taolist soovitas ka üks hea tuttav, ainult selle vahega, et sinna kraavi panna sõnnikut (selle saamine pole ka maal teab mis kunst). Kumb siis parem kas sõnnik või kompostmuld ja kas vaarikas tahab ka eriti head kraami? Mis puudutab taimede valimist , siis see peab ootama jääma kogemusi ja esimese suure tuhina möödumist.
Betula: 2008-03-25 09:09:41
Sõnnikut on ka mitmesugust.Neil on erinevad lagunemisastmed ja oleneb, millise looma sõnnik. Hästilagunenud sõnnik on juba kompostmuld. Päris sõnnikusse ei soovitaks istutada, siis selle liivase mullaga segada. Liiga rammusal pinnasel kasvatavad rohkem lehti, saaki saab vähem. Vaarikatega on mul endal kogemusi, sest sai kunagi vaarikate ridade kohale kraavid kaevatud ja sõnnikut kõvasti sinna sisse. Siis palju aastaid ajasid oma juurevõsud ainult rida pidi, juured reavahedesse ei tunginudki. Vaarika juurestik on aga sügavam kui maasikal. Liiga sügavale sõnniku või kompostmulla andmisel jääb see taime poolt kasutamata, kuid otse maapinnale andes jälle ei sunni juurestikku sügavamale kasvama, siis jääb jälle enne kuiva kätte. Need "head kraamid" võivad ka küllaldaselt umbrohu seemneid sisaldada, eriti maltsa, kui hunnikutelt pole õigeaegselt umbrohtu tõrjutud.
greenfinger: 2009-03-10 09:29:24
Kui panna maasikakile kuidas oleks mõtekas peenravahed teha?Kuskil nägin oli pandud saepuru.
greenfinger: 2009-03-10 09:30:44
Kui panna maasikakile,kuidas oleks mõtekas teha peenravahed?Kuskil oli pandud saepuru kas see toimib.
Aiatark: 2009-03-10 10:34:03
Saepuru kasutamise kohta on soovitusi järgmises teemas: www.aiandus.ee.
ANNEKE: 2009-09-21 19:46:58
KAS MAASIKATELE (TAIMEDE ÜMBER VÄETISEKS)TOHIB PANNA NIIDETUS MURU?
Aiatark: 2009-09-25 16:27:52
Annekese küsimusele on nii poolt- kui vastuarvamusi. Ma ise pole maasikatele pannud, küll aga kasutan rohumultši marjapõõsastel ja viljapuudel. Rohu alla on hea kahjuritel peituda ja talvitumna minna, samuti võib see hallitama minna, lisaks meeldib seal all närilistel liikuda.
grete: 2010-07-15 10:26:52
Sellel kevadel tegin kilega paar maasikapeenart ja juba vähe aja pärast avastasin, et maasikataimed kuivavad. Kilede all ei olnud mitte paar väikest pesa, vaid mõlemad peenrad olid tervenisti suured sipelgapesad. Nendest peenardest loomulikult asja ei saanudki Kas kangaga on samad mured või on lootust, et sinna alla sipelgad ei koli?
nessa: 2010-08-17 10:43:49
gretele:tundub, et sipelgatele meeldib kile rohkem kui istutuskangas. Esimesed maasikapeenrad olid mul samuti kilega ja kuna maasikapeenrad olid rajatud liivasele maale, siis seal ainult sipelgad olidki. Nii, et rajasin oma maasikapeenra aia teise nurka ja kasutasin kangast, mis laseb hästi vett läbi ja lisakastmist ei pea tegema. Proovi kindlasti kangast.
Vastamiseks peate Te olema sisselogitud!

Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.