Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt

vanad õunapuud

Teema Lisatud
Katrin: 2005-10-18 11:28:32
Tere, on minul maal hulk väga vanu mustsõstra põõsaid (pärinevad kuskil 30-ndatest) kas need tuleks nüüd sügisel või siis kevadel välja kaevata, soov on osa põõsaid alles jätta aga oluliselt väiksemal hulgal. Ehk oskab keegi nõu anda kas üldse on mõtet neid alles jätta kuna ca 50aastat pole põõsaste eest hoolitsetud, aeg-ajalt on küll mõne põõsa pealt marju korjatud. õunapuudega sama lugu osad puud olid nii mädad et võtsime juba maha aga kuna tegu vanade puudega siis kas neid tasub säilitada või oleks mõistlikum (ja kiirem) kõik välja juurida ja uued puud istutada (osad õunad on siiani väga head ehkki pisut metsistunud)
a.: 2005-10-18 13:51:18
mul samalaadne probleem, aga otsustasin õunapuudega nii: päris mädad välja praegu, kuivand oksad ka sel sügisel välja. Kevadel aga tugev noorendus pooltele puudele mis alles ja siis edaspidi teistele. Arvasin, et sel viisil saan ikka õunu ka järgmisel aastal.Mõne väga hea ja aias puudu oleva sordi paneks kasvama ka ja siis prooviks sinna võibolla mõne vana sordi pookida. Mustsõstra alumised oksad mulda ära ja suvel saad juurdunud uued oksad istutada kui see sort meeldib.
Aiatark: 2005-10-21 22:29:49
Musta sõstra põõsad tuleks kindlasti pahklesta suhtes hoolega üle vaadata. Kui kahjurit ei esine, tasub väärt sorti põõsaste noorendamine või paljundamine ette võtta.
anu51: 2007-04-21 22:25:17
Tere Mul terve aed täis igivanu õunasorte, mis ei maitse ja ega nad eriti ka kanna. Kas võiks need maha saagida ja maitsvamad sordid istutada, ja kas see aasta juba hilja sellist asja teha.
Aiatark: 2007-04-21 23:22:51
Maha saagida võib puud igal ajal. Uuest istikust saagikandva puu saamiseni läheb päris mitu aastat aega. Kui on tõesti soov uued puud istutada, peab arvestama, et noor taime koht ei satuks vana puu juurepiirkonda. Seal jääb ta põdema ega edene sugugi.
Istutamisega hiljaks pole jäänud, nõuistikut võib maha panna ka suvel.
moonike: 2007-07-20 16:46:03
meie aias on väga väga kõrge pirn, mis kannab igal aastal edukalt vilja. Nii ka tänavu. Mulle aga tundub, et sel aastal on eriti palju kuivanud oksi tekkinud. Eelmisel suvel rajasime suhteliselt pirni lähedalt jalgteed ja väike bobcat lükkas maad laiali. Kas sellel võib olla seos ? Kas saan midagi vana puu heals teha (lisaks, et lõikan ja vahatan kuivanud oksad?) Oleksin väga huvitatud teada saama kui vana see puu on. Kas keegi teab, kuhu pöörduda või kelle käest nõu küsida ? Tänan
Aiatark: 2007-07-20 22:30:41
Viljapuudele tegid kindlasti halba üle-eelmine lumeta talv ja eelmine põuane suvi. Sellest ka tõenäoliselt suurem kuivanud okste hulk. Kuivanud oksad tuleks muidugi ära lõigata, seda tööd võib ka suvel ette võtta. Puud võiks väetada orgaanilise väetise vesilahusega, valades seda võra välispiiri kaugusele maasse tehtud aukudesse. Kui aed asub Tallinnas, siis saab soovi korral konsulendi kohale kutsuda, helistades telefonil 56478086.
moonike: 2007-07-23 20:17:30
TÄnan aiatark :) Elame hästi Tallinna läheda, ehk kutsun tõesti konsulendi. Puu on aia ehteks ja tahaks, et tal hea oleks. Hoolimata puu kõrgest east on meil taas väga palju pirne küljes. Nende kaubanduslik välimus jätab küll soovida kuid maitse on päris hea.
Vastamiseks peate Te olema sisselogitud!

Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.