Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt

põuaaegne kärpimine

Teema Lisatud
sireen: 2006-07-24 16:03:56
Paluks nõu Aiatargalt - kuidas toimida praegusel suvel? Pole siiani raatsinud sireleid, ebajasmiine ega muid põõsaid tagasi lõigata, muidu olen seda ikka pärast õitsemist teinud. Lehed ju elutegevuseks vajalikud. Aga põud kestab ega ole kuulda et lähiajal lõppeks. Sirelite, jasmiinide, enelate ja isegi lumemarjade lehed krõbisevad nagu paber. Kas praegune tagasilõikus päästaks neid või teeks asja veel lootusetumaks?
Kaia sireenile: 2006-07-24 16:26:00
Kulla sireen! Kui ilm on kuiv, siis mida tehakse taimedega, et need ellu jääksid? Loomulikult kastetakse. See, et puude lehed krõbisevad, see on nende kaitserektsioon sellele põuale. Ei ole Aiatark nii võimas, et ilmataadi põuaplaane muutma sunniks või et ta ise vihma nõiduda oskaks. Karta on ka, et tagasilõikus praegu teeks asja veel hullemaks. Voolik veega pihku ja kastma, sireenikene! Aiatark võib ju nõu anda, tegutsema ja oma taimi peame aga kaitsma me ise.
sireen to kaia: 2006-07-24 17:40:01
Nojah - loomulikut, hea mõte - aga - kahjuks!! pole ressursse, et kogu oma 1500-se krundi puid- põõsaid igal õhtul Tallinna Vee kaudu oma mittekõigerikkalikuma tasku arvel (pole kahjuks kukruke-täida-end-omanik!) kostitada. Aitähh nõuande eest, et praegu tagasi lõigata pole parim aeg. Annan oma parima ja loodan, et loodus paneb aja jooksul asjad paika.
sireen to kaia: 2006-07-24 18:10:20
veel küsimus: kas sellest on mingil määral abi, kui põua all kannatavate põõsaste-puuhakatiste lehti vooliku abil piserdada? Vihma ju tuleb ka vähehaaval? Pole ju võimalik kasta nii palju kui nad vajaksid - kümnete-sadade liitrite kaupa. Iga aiapidaja pole paraku aiand.
Kaialt sireenile: 2006-07-25 14:24:00
Mina arvan küll, et on kasu piserdamisest. Puuhakatistele pole ju sadu liitreid vett vajagi, piisab kui on tehtud kastmisring puukese alla ja vesi kusagile mujale ära ei voola..Kui rahakott ei kannata vett kinni maksta, siis mingit soovitust peale vihmanõidumise omandamise nagu polegi. Rahakoti sisu täitmisega peab igaüks samuti ise hakkama saama... Seega, sireenike..., tuleb loota ilmataadi halastuse peale, et ta ikka vihma ka maa peale saadaks. :)
vihmanohik: 2006-07-25 17:03:50
Kui pritsida siis ikka õhtupoole või hommikul varakult,kui päike ei ole veel nii halastamatu.Päikese käes piserdades võivad lehtedele tekkida põletuslaigud.
sireen: 2006-07-25 17:15:28
Puu- ja põõsahakatistega, korralikul mullal saab igaüks, ka mina, loomulikult hakkama, räägin kogu aeda ümbritsevast sirelihekist ja vanadest jasmiinipõõsastest, lahjal nõmme liivmullal. Pärast eileõhtust viietunnilist vooliku-voolata-laskmist ja lehtede pritsimist näis osa hekist täna kobedam. Algne küsimus oli tagasilõikamise kohta. Kui sügisepoole vihmasemaks läheb, siis on vist liiga hilja seda sel aastal ette võtta.
Kaialt sireenile: 2006-07-26 11:34:45
Anna aga kääridele septembris tööd ja püga oma põõsad ära.
sirel: 2006-07-27 13:31:16
Mh. Miks mitte põõsaste lõikust praegu teha. Pärast lõikust lehti vähem ning vee aurustumine väiksem?
riinel: 2006-07-27 15:07:45
aga mind huvitab ka see põuaaegne tagasilõikamise küsimus, nii puhtteoreetiliselt, sest midagi pügada mul pole. Minu meelest kuiva kliimaga aladel põuaperioodil puud langetavad oma lehed, et aurumine väiksem oleks? Ja istikuid lõigatakse tagasi, et lehemassi vähendada? Siis peaks ju nagu pügamine just soodustama põuaga toimetulekut?
sireen: 2006-07-27 17:26:50
Üks põhjusi, miks ma üldse küsima hakkasin, oli see, et juunis hakkas mul punalehine kukerpuu kuivamise märke näitama, okshaaval. Hoolimata kastmisest. Arvasin, et tegu talvekahjustustega, hoolitsesin korralikult, aga oks-oksa järel muudkui kuivas. Lõikasin põõsast kord-korralt väiksemaks. Alul ajas lõigatud oksajuppidelt uued lehed, nüüdseks needki kuivanud. Minu mõttekäik oli umbes sama - et põõsa mass ju vähenes, peaks ju kosuma? Seetõttu lõingi igal-võimalusel-lõikamise otstarbekuses kahtlema. Aga vbla oli siiski talvekahjustus, mis hiljem välja lõi. Nii et hakkan siis sireleid tagasi lõikama? Niigi hilja juba. Arvan, kui sept-s lõigata, tulevad mingid hädavõsud, külm võtab ära.
merle: 2006-07-31 10:50:03
mina lõikasin küll tagasi,ja kõik muutus ilusamaks aga kaiale võin öelda,et kastmis mure pole ainult rahas vaid minu kaev on näiteks tühi
Vastamiseks peate Te olema sisselogitud!

Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.