Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt

Rosa Alba

Teema Lisatud
Tiina: 2006-07-09 23:43:58
Mind väga huvitaks, millised Rosa Alba sordid olid Eestis varasemalt levinud? Oleks vaja määrata ühte aastakümneid vana roosi, mis paistab olema Alba. Kui teaks, mida meil vanasti kasvatati, oleks seda kergem teha. Ja lihtsalt niisama oleks see samuti huvitav teadmine. Ehk mõni roosispetsialist oskab vastata?
hm: 2006-07-10 12:52:03
Uuri botaanikaaiast või mõne suurema roosikasvatajakäest. Mina ei tea ühtki roosiliiki Rosa alba. Võibolla on tegemist kurdlehise roosi valge sordiga
Tiina: 2006-07-11 11:52:04
Natuke Rosa Albast. Arvatavasti on esiemaks koer-kibuvitsa ja äädikaroosi ristand. Albad on ühed vanimad teadaolevad kultuurroosid, mida kasvatasid juba vanad roomlased, tõenäoliselt ka vanad kreeklased. Põhjamaades nimetatakse seda sordirühma Neitsiroosideks (Neidonruusut, Jungfruros), sest Rosa Albat on sageli kujutatud keskaegsetel maalidel ja miniatuuridel koos Neitsi Maarjaga. Valged või roosad romantilise välimusega liht- või täidisõied, tugeva, meeldiva lõhnaga, õitseb kevadel, moodustab ilusa, suure, lopsaka roosipõõsa. Albad on suhteliselt haigus- ja külmakindlad. Pilte ka:
vaata 1...
vaata 2...
vaata 3...
vaata 4...
Alba-roosid olid varasemal ajal Euroopas väga levinud, kindlasti kasvatati neid mingil määral ka meie mõisa- ja hiljem talu- ja linnaaedades. Nende kasvatamisest mujal maailmas on lugeda palju, aga mind just huvitaks, mida on teada nende ajaloost Eestis.
mamsel: 2006-07-18 17:22:52
Ei või pead küll anda, kuid alba peaks värvi, valget, tähendama.
Tiina: 2006-07-20 14:30:41
Nii ongi, Rosa alba = valge kibuvits/valge roos, eestikeelsete taimenimede abdmebaasist võib imetleda, kui palju roosi- ja kibuvitsaliike olemas on: vaata...
Vastamiseks peate Te olema sisselogitud!

Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.