Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt

turba vastu

Teema Lisatud
raba: 2005-11-03 07:55:13
Sattusin lugema Jüri Annisti artiklit turbataimlast. Inimesed, kes propageerivad turvast ja kasutavad turvast oma aedades, ei mõtle sellele kust turvas tuleb ja mida selle kaevandamine endaga kaasa toob. Turba kaevandamine hävitab meie ilusat loodust, soid ja rabasid mille üle me nii uhked oleme. Eestist on saanud suurim turba eksportia !!! Turvas kasvab 1mm aastas ja sedagi väga soodsatel tingimustel, 1 m turba tekkeks läheb vähemalt 1000a. Rabad on meie suured puhta mageveevarud, kui me neid hävitame, öeldes, et meil on neid küll, siis varsti oleme nagu Hollandlased, kes mõtlesid samuti, aga nüüd taastavad rabasid mattes sinna kümmneid miljoneid eurosid ja seda kõike maksumaksja taskust. Kaevandamisest said ja saavad kasu ainult käputäis inimesi. Miks me peame oma taskust nende rikkuse kinni maksma ? Inimesed mõelge enne, kui asute rabade hävitamist oma ostudega toetama. Kasutage komposti, see on loodusesõbralikum ja jälgib ka looduse loomuliku kulgu. Ka mina osalen ühe raba kaitsel, mida kaevandaja tahab hävitada, vastu kohalike elanike tahtmist ja üldse nendega kontakti võtmata. Aitäh!
in: 2005-11-03 10:07:17
Sinu mõte on aus ja hea. Aednikud kasutavad ainult võibolla 1-2% turbast mis meil toodetakse. Vaja on piirata turba eksporti ja sellega oleks asi lahendatud. Mitte keegi ei tegeleks enam turba tootmisega kui välismaale ei saaks viia, sest eestlased tarbiva turvast täiesti mõistlikult.
Anne: 2005-11-03 12:49:48
Väga hea teema! Väga hea vastus! Eesti turg on nii väike, turba eksport ongi see, mis neid firmasid elus hoiab. Tänu sellele saab ka eestimaine tarbija oma vähese kätte.. Turvas viiakse väljamaale, puit viiakse väljamaale, tööjõud läheb parematele "jahimaadele"...Mis sellest Eestimaast niimoodi saab??
Jüri Annist: 2005-11-04 10:08:27
Usun, et rabauurijad on välja arvutanud, kui palju turvast aastas Eestis juurde kasvab. Selle koguse võiks vast loodusele kahju tegemata kaevandada. Loodan, et sellest piisab kuhjaga turbataimlate rajamiseks. Loomulikult võiks selle asemel rajada kiviktaimla (olen ka selle aiaelemendi kokkusättimisest kirjutanud), aga siis läheb tarvis kive, mis tundub kindlasti mõnele looduse hoidjale taaskord looduse rüüstamisena. Mis siis muud, kui istume ja paneme käed rüppe. Aga televiisorit ei tohi sisse lülitada - elektri tootmiseks kaevandame ju põlevkivi.
Vastamiseks peate Te olema sisselogitud!

Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.