Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Geneetiliselt muundatud organismide keskkonda viimine täpsustub veelgi (2010-05-20 12:28:04)


Täna, 20. mail kiitis Vabariigi Valitsus heaks ja saatis Riigikokku aruteluks geneetiliselt muundatud organismide keskkonda viimise seaduse muutmise seaduse eelnõu, mis kehtestab seni puudunud nõuded geneetiliselt muundatud (GM) põllukultuuride kasvatamiseks.

Kehtestatakse nõuded, mis tagavad GM, tava- ja mahepõllukultuuride samaaegse kasvatamise nii, et need ei seguneks. Luuakse GM põllukultuuride asukohtade ja käitlejate andmekogu, ka hakatakse naabreid teavitama GM põllukultuuri kasvatamisest. GM põllukultuuride käitlejad peavad läbi tegema vastava koolituse. Selle peatüki seaduse eelnõus on välja töötanud Põllumajandusministeerium, kes hakkab tulevikus ka selle täitmist järgima.

“Eelnõuga tasakaalustatakse ka geenitehnoloogiakomisjoni koosseisu. Komisjoni töösse kaasatakse põllukultuuride kasvatajad ja töötlejad, see tagab kõikide huvigruppide esindatuse,” ütles Keskkonnaministeeriumi looduskaitse osakonna peaspetsialist Tuuli Levandi.

“Seadust on täiendatud, rõhutades senisest enam ka ettevaatusprintsiibi rakendamist GMOde keskkonda viimisel,” märkis Levandi.

Keskkonnaministeeriumil tuleb lisaks Ametlikele Teadaannetele hakata üldsust teavitama loa andmise menetlemise algatamisest ja loa andmisest ühes üleriigilises ajalehes. Samuti tuleb loale märkida loa kehtivusaeg, mis seni puudus jne.

Keskkonnaalaste vastutussätete muutumisega on järelevalves suurendatud sunniraha ülemmäära, mis loodetavasti tagab nõuetevastastelt keskkonda viidud GMO kõrvaldamise või GMO keskkonda viimisega põhjustatud keskkonnareostuse likvideerimise.

Järelevalvet GM põllukultuuri käitlemise üle hakkab tegema Põllumajandusamet.

 

Allikas: Keskkonnaministeeriumi 20.05.2010 pressiteade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.