Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Viljapuu istikut ostes vaata võra (2010-05-16 01:53:13)

 

Viljapuud vajavad kasvamiseks viljakat ja õhurikast mulda. Kasvukohana soovivad need tuulte eest kaitstud valgusküllast kasvukohta, sest päike annab viljadele õige värvi ja maitse.

 

Viljapuude parim istutusaeg on küll kevad, kuid konteinertaimi võib mulda panna tegelikult kogu kasvuperioodi ajal. Suvel taimi istutades peab vaid kastmisele rohkem tähelepanu pöörama ja jälgima, et juurepall ei jääks kuivaks.

 

Istutamiseks tuleks kaevata ligi 50 sentimeetri sügavune auk ning täita see viljaka aiamullaga, millele võib lisada veidi komposti või kõdusõnnikut. Luuviljalistele lisatakse ka veidi kustutatud lupja või dolomiidijahu, eriti hea on see siis, kui muld on happelisem.

 

Puud mulda pannes tuleks jälgida, et juurekael jääb samale kõrgusele, kui see oli puukoolis. Istutatud puu toestatakse tugiteibaga. Seejärel tuleb puud hoolimata mulla niiskusest korralikult kasta.

 

Istikut ostes peab kindlasti jälgima võra. Korralikul istikul on üks juhtoks ja vähemalt kolm võraoksa. Enamasti on puukoolides istikud korralikult kujundatud ning neid ei ole tarvis pärast istutamist kärpida. Hiljem tuleb viljapuid kevaditi lõigata.

 

Puid ostes on võimalik valida suve-, sügis- ja talisortide vahel. Kui aeda mahub palju viljapuid, tasub valida erineva valmimisajaga sordid, sest nii saab võimalikult pika aja vältel värskeid puuvilju nautida.

 

Lehi Aganits, Cerese aianduskeskuse müügijuht

 

Allikas: www.linnaleht.ee 14.05.2010.


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.