Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Miks kurgiistikute lehed pruunistuvad ja kuivavad? (2010-05-02 11:38:52)

 

Taimede ettekasvatamise muredest on Aiandus.ee foorumis varem palju juttu olnud:

TURVAS
PROBLEEMID TAIMEDE ETTEKASVATAMISEL

Sel kevadel on teema taas päevakorral. Avaldame järgnevalt väljavõtte ühe aiapidaja 28. aprillil saadetud kirjast:


“Panin mõni kuu tagasi seemnest kurgid kasvama. Olin nii õnnelik, et mul tulid esimest korda täitsa ilusad kurgitaimed. Kuid mõne päeva eest avastasin, et kurgilehtede (kõige rohkem esimeste lehtede) ääred on kuivanud ja helepruunid. Lestadest ega hallitusest ei leidnud mingeid märke.

Ümberistutamisel sai õige pisut lisatud ka tavalist mulda.

Taimed on enamuse ajast olnud verandal, kus õhutemperatuur +18...+20 (viimane oleneb sellest, kui palju päike päeval kütab, on ka 27 kraadi olnud). Kui päevad on soojaks läinud, oleme taimed päeviti kasvuhoonesse viinud eesmärgiga, et nad saaksid valgust igalt küljelt, mitte ainult aknast, ja seega välja ei veniks.

Kastnud olen enda meelest korralikult - mitte ujutanud, mitte kuivatanud (kuigi ühel õhtul töölt koju jõudes avastasin, et muld kuiv ja taimed pisut longus). Kastnud olen toasooja veega, mõni üksik kord kraanist võetud veega (mõned korrad pärast ümberistutamist). Võtan normaalset niiskust selle järgi, et muld tundub katsudes niiskena.

Foorumis oli juttu, et põhjus võib olla ka juurepõletikus (nagu aru sain, on juured sel juhul pruunid või pruunikad). Selle kontrollimiseks uurisin kõige rohkem kuivanud kurgi juuri, aga need olid ilusad valged. Nii et see põhjus ka vist mitte.

Tomatid on sellesama turbaga, kapsastel, porgandil ja veel mõnel kasutan turba ja mulla segu. Ühesõnaga, teiste taimedega peale kurgi pole probleemi, need on ilusad. Tomatid on küll pikad, aga see on sellest, et sirutavad ennast akna poole - ei pea seda turbaprobleemiks.

Kas oskate nõu anda, kuidas sellest lahti saab ja kuidas edasi talitada?

Kasvatamiseks kasutan AS Eesti Turbatooted
kasvuturvast kurgile.“

Lisan taimest ka pildi:



Vastus:

 
Eesti Maaviljeluse Instituudi vanemteadur Malle Järvan on turbasegusid ja nende koostist juba aastaid uurinud ning sellel teemal ka kirjutisi avaldanud. Järgnevalt kokkuvõte tema vastustest.

"Arvan, et antud juhul, kus on tegemist kurgiistikute ebaõnnestumisega, peitub põhjus ikkagi müügilolevate turvassubstraatide ebasobivas koostises. Nagu olen varem korduvalt maininud, on ETT ja Biolani turvastes tegelikult tugev puudus magneesiumist ja rauast, aga ka vasest.

 

Pildil olev õnnetu kurgiistik on ilmsete Mg-puuduse tunnustega: kuna substraadis oli Mg väga vähe, siis idulehtedesse ja esimesse pärislehte sisenenud Mg liigub edasi noorematesse lehtedesse. Seepärast laguneb vanemates taimeosades klorofüll (Mg on ju klorofülli väga oluline koostiselement!), need taimeosad helenevad ja lõpuks kuivavad. Nooremad taimeosad on esialgul veel rohelised, aga varsti kuhtuvad needki. Selliseid taimi ei õnnestu enam päästa, tõenäoliselt on juuredki juba kahjustunud ja turgor hakkab nendes kaduma.

Soovitusi aiapidajatele

Mõned soovitused, mida aiapidaja ise kerge vaevaga saaks teha ja mis ehk aitaksid ebaõnnestumiste riski vähendada...

 

Näiteks, kui osta ETT KASVUTURVAST, mille maht kotis on tavaliselt 50 liitrit, siis võiks selle turbakoguse kohta lisada 15-20 g ehk umbes üks supilusikatäis magneesiumsulfaati ja umbes 2 g raudsulfaati.

 

BIOLAN FOR PROFESSIONAL USE: selle 180 liitrise mahuga koti kohta võiks lisada 50-70 g magneesiumsulfaati ja 5-6 g raudsulfaati. Kuna lisatavad ainekogused on väikesed, siis ühtlaseks jaotumiseks tuleks need lahustada väikeses veekoguses ning siis hästi hoolikalt turbasse segada. Kui võimalik külvidega veidi oodata, siis lasta turbasegul kas või mõned päevad seista. Raudsulfaati ja magneesiumsulfaati (see võib mõnikord olla ka nimetuse 'Bittersalz' all) peaks väikepakendites müügil olema.

 

Ja veel... Hallitanud turbasse ei maksa seemneid külvata! Taimede kasvamiseks ei ole kuigi hea ka selline turvas, mis on imepeeneks freesitud.

Soovitus turbatootjatele

Kasutuskõlbliku kasvuturba valmistamine ei ole ju keeruline, Mg-vajaduse saaks täielikult rahuldada, kui turba happesuse neutraliseerimiseks kasutada õigeid kodumaiseid, s.t magneesiumi sisaldavaid looduslikke aineid! Selleks sobivad väga hästi klinkritolm või siis lubjakivijahu ja dolomiidijahu segu (vahekorras 1:1 kuni 2:1).

 

Aastaid tagasi ometi toodeti head kasvuturvast: kunagine erinevatele katmikkultuuridele mõeldud Tootsi kasvuturvas oli ju väga kvaliteetne ja aiapidajate seas hinnatud.“


 

Vahendanud Väino Eskla 02.05.2010


©Aiatark

Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.