Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Nabala kaitseala moodustamise otsustavad eksperdid (2010-04-14 17:05:20)


Täna, 14. aprillil edastas Keskkonnaministeerium Tuhala Looduskeskuse ettepaneku Nabala maastikukaitseala moodustamiseks Keskkonnaametile, kes korraldab kaitse alla võtmiseks ekspertiisi koostamise.

“Nabala maastikukaitseala moodustamiseks ekspertiisi koostamine on üks samm sellel teel, et kaitsta ka Tuhala nõiakaevu, kuid mõistagi on oluline kogu piirkonna veerežiimi säilimine,” ütles keskkonnaminister Jaanus Tamkivi

Praegu on Nabala piirkonnas Rahaaugu hoiuala ja Tammiku looduskaitseala, mis kuuluvad Natura 2000 võrgustikku. Kui ekspertide arvamus kinnitab, et vajalik on ka Nabala maastikukaitseala, siis selle loomine algatatakse.

Ettepaneku Nabala maastikukaitseala moodustamiseks tegi MTÜ Tuhala Looduskeskus. Ühtlasi tegi keskus ettepaneku sealse lubjakivimaardla aktiivtarbevarude ümberhindamiseks passiivvarudeks.

“Nabalas on aktiivse tarbevaruna arvel vaid 9,5 protsenti seal leiduvast lubjakivist,” märkis Tamkivi. “Selle varu passiivseks kuulutamine sõltub samuti sellest, kas ekspertide uuringud ja hinnangud näitavad vajadust kogu Nabala piirkonna kaitse alla võtmiseks.”

Keskkonnaministeerium on algatanud keskkonnamõju hindamise Nõmmevälja, Nõmmküla, Tammiku ja Tagadi uuringualadel, kus kolm ettevõtet soovivad hakata kaevandama. Keskkonnamõju hindavatel ekspertidel tuleb välja selgitada ka taotletavate karjääride koosmõju. Kõik needki eksperthinnangud aitavad selgusele jõuda selles, kas maavaravaru tuleb ümber hinnata passiivseks.

“Las eksperdid teevad oma tööd – Tuhala Nõiakaevule tõuseb sellest ainult kasu,” märkis keskkonnaminister Tamkivi. Ta lisas, et enne lõpliku selguse saamist ei allkirjasta ta ühtegi kaevandamisluba Nabala maardlasse.

Kuni eksperdid analüüsivad kaitseala moodustamise vajalikkust, on Keskkonnaametil ja kohalikel omavalitsustel õigus kaaluda haldusakti (näiteks raieloa) peatamist, kui taotletav tegevus võib mõjutada ettepanekus nimetatud väärtuste seisundit.

 

Allikas: Keskkonnaministeeriumi 14.04.2010 pressiteade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.