Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Kuidas säilitada ja edendada põllumajanduslikku tootmist? (2005-06-29 19:01:46)


Tartu Põllumeeste Liidu üldkogul kinnitas põllumajandusminister Ester Tuiksoo, et põllumajanduslikku tootmist maal tuleb sobivate toetustega säilitada ning edendada. Samas on ELi ühine põllumajanduspoliitika võtnud suuna toetuste tootmisest lahtisidumisele.

"Teades meie liitumislepingust tulenevaid võimalusi otsetoetuse õiguste osas, ootaksime ka põllumeestepoolseid ettepanekuid, milliseid põllukultuuride või loomade toetusi peaks tootmisnõudega ka edasiseks siduma," ütles põllumajandusminister Ester Tuiksoo. Ministeerium alustab laiemate aruteludega juba varasügisel.

Samas tunnistas minister, et esmaste hinnangute kohaselt võib 2004. aastat pidada Eesti põllumehe jaoks edukaks, sest põllumajandusettevõtete tulud kasvasid. "Kuid toodetud naturaalsed kogused 2004. aastal vähenesid, tulu kasvas pigem suhteliste hinnatõusude arvel," lisas minister.

Lisaks tootmisest saadud tulude kasvule muutusid oluliselt  ka Eesti põllumajandustootjatele makstavad toetused. "Kui aastatel 2000-2003 moodustasid toetused maksimaalselt  500-600 mln krooni, siis 2004. aastal maksti põllumajanduse ja maaelu toetusi välja 1,8 miljardit krooni," ütles minister. Seejuures kasvas ühtse pindalatoetuse ja täiendavate otsetoetuste summa võrreldes 2003. aastal väljamakstud otsetoetustega 2,8 korda.

"Ka piima kogutoodangu osas on käesolevaks aastaks prognoositud kasvu ja seda eelkõige tänu lehmade produktiivsuse tõusule," ütles minister Tuiksoo põllumeestele esinedes. Prognooside kohaselt pole liitumisläbirääkimiste käigus Eestile kehtestatud piimakvoot piima kogutoodangu kasvu piiravaks teguriks. Juba 2005. aasta I kvartalis oli keskmine piimatoodang lehma kohta 1 301 kilogrammi, mis on 63 kilogrammi võrra enam kui eelmise aasta I kvartalis. "See on teadaolevalt kõrgeim Eesti keskmine I kvartali piimatoodang lehma kohta," ütles minister.

Positiivne piimandussektoris on ka piima kokkuostuhind, mis ületas tänavu 4 000 krooni piiri. Nii kõrget keskmist piima kokkuostuhinda ei ole varem Eestimaa piimatootjatele makstud.

Allikas: Põllumajandusministeeriumi 29.06.2005 pressiteade

Aiatark OÜ


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.