Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Jaaniilm tõotab tulla üllatavalt hea (2005-06-22 00:44:09)

 

Suvise pööripäeva järgne ilm kipub Maarjamaal sageli vesisevõitu olema ja jaanikulistele meelehärmi valmistama. Ilmatargad on sel ajal ikka tähelepanu keskpunktis olnud. Nii tänavugi. Tartu Ülikooli keskkonnafüüsika instituudi teaduri Marko Kaasiku sõltumatu ennustus lubab seekord jaanilaupäevaks üllatavalt head ilma.

“Kolmapäeval (s.o 22. juunil) nihkub kõrgrõhkkond itta ning läänest läheneb madalrõhulohk koos külma frondiga.
Puhuvad lõunakaarte tuuled kiirusega 1 – 4 m/s. Öösel on vähese või vahelduva pilvisusega ilm, sooja on 8 – 14 kraadi. Päeval alates läänest pilvisus tiheneb ja hakkab sadama hoovihma, võib tulla äikest. Sooja on sajupiirkonnas 13 – 18 kraadi. Ida-Eestis, kuhu sajud jõuavad tõenäoliselt õhtupoolikul, tõuseb õhutemperatuur kuni 23 kraadini.
Ka jaanilaupäeva ilm sõltub selle frondi asendist. Tõenäoliselt jääb sajutsoon seisma umbes Eesti idapiiri joonele, hääbudes seal järgneva ööpäeva jooksul. Seetõttu ootame neljapäevaks vahelduva pilvisusega üksikute hoovihmadega ilma. Vihma tõenäosus on suurem päeval Ida-Eestis. Sooja on öösel 9 – 14 ja päeval 18 – 23 kraadi. Puhub loodetuul kiirusega 1 – 5 m/s. Jaaniöö tõotab tulla vahelduva pilvisusega ja enamikus kohtades sajuta. Ka sooja on suve alguse kohta piisavalt: 10 – 15 kraadi. Jaanipäeva ilm on uue läänest läheneva kõrgrõhkkonna tõttu oodatavalt kuiv ja päikesepaisteline.”


Autor koostab nädalaprognoosi (
rubiin.physic.ut.ee/~mkaasik/ilm.html) erinevate Euroopa ilmaallikate alusel ja nelja kuu ennustused (rubiin.physic.ut.ee/~mkaasik/pikkilm.htm) California uurimiskeskuse globaalse ilmamudeli põhjal.

 

Aiatark OÜ


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.