Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Talvisel aialinnuvaatlusel osales üle 1000 linnusõbra (2010-03-25 01:34:51)


Eesti Ornitoloogiaühingu ja Tallinna Linnuklubi koostöös 30. ja 31. jaanuaril läbiviidud talvise aialinnuvaatluse TALV 2010 populaarsus ületas korraldajate ootused. Oma vaatlused edastas 1072 linnusõpra ning aialinnuvaatlusi tehti 888 paigas üle Eesti. Selline vaatluste hulk võimaldab edaspidi teha usaldusväärseid järeldusi meie talvituvate
aialindude liigilise koosseisu ja arvukuse muutuste kohta.

Kokku vaatlesid linnusõbrad 37 046 lindu 62 liigist. Kõige arvukam liik oli oodatult rasvatihane, kes esines 95% vaatluskohtades ning moodustas pea veerandi lindude koguarvust. Teise koha saavutas üllatuslikult aga rohevint, kes talve esimesel poolel oli üsna harva kohatav talvituja.

Neile järgnesid koguarvult põld- ja koduvarblased, hallvares, leevike ja sinitihane. Üllatuslikult sagedaseks osutus musträstas, keda kohati peaaegu pooltes vaatluskohtades.

 

Samuti üllatas meil vähearvuka talvituja metsvindi rohkus, keda kohati 55 vaatluspaigas. Lisaks kohati selliseid talviseid haruldusi nagu kuldnokk, punarind, käblik, kaelus-turteltuvi, faasan ja tamme-kirjurähn.

 

Röövlindudest vaadeldi raudkulli, kanakulli, hiireviud, välja-loorkulli ja värbkakku. Kaheteistkümnes vaatluspaigas kohati ka aasta lindu 2010 - hallõgijat. Tänavusel külmal talvel märkasid vaatlejad senisest palju tihedamini pasknääride ja hallõgijate ilmumist toidumajade lähedusse, paljud linnusõbrad tundsid aga muret nurmkanade vähese arvukuse pärast.

Aialinnuvaatluse täpne statistika nii kogu Eesti kui maakondade ja valdade kohta on Talv 2010 kodulehel www.tallinna-linnuklubi.ee/talv.

Eesti Ornitoloogiaühing ja Tallinna Linnuklubi tänavad kõiki aialinnuvaatlusel osalejaid ning ajakirjanikke, kes aitasid üritusest teavitada. Järgmine talvine aialinnuvaatlus toimub 29.-30. jaanuaril 2011.

Talvist aialinnuvaatlust toetas Keskkonnainvesteeringute Keskus ning
Islandi, Liechtensteini ja Norra EMP finantsmehhanismid Avatud Eesti Fondi vahendusel.

Lisateave: Riho Kinks, riho.kinks@eoy.ee, 508 6690.

Allikas: Eesti Ornitoloogiaühingu 24.03.2010 pressiteade.

Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.