Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Masu ajal on tore tomateid kasvatada (2010-03-24 01:12:38)

 

Kui tahad midagi head, siis kasvata tõelise tomatimaitsega tomateid. Sellega võib alustada juba täna. Kasvuhoone, mis mõni aeg tagasi muutus koduaias harulduseks, on nüüd taas oma koha leidnud. Kuid mida teha, kui kasvuhoonet ei ole ning uue ostmiseks napib raha?

 

Tahaks nii väga tõelise tomatimaitsega tomatit... Miks mitte anda kasutult seisvatele vanadele akendele teine elu ja ehitada nendest kasvuhoone? Selle tööga peaks igaüks hakkama saama, sest öeldakse ju, et ega ehitamine pole mõni raketiteadus. Tulemuseks kasvuhoone missugune!

 

Rikkalik valik seemneid

Kui täna toas tomatiseemned mulda pista, on taimede ettekasvatusperioodi jooksul võimalik kindlasti selline masuaja kasvuhoone üles panna, kuhu saab juba mais taimed maha istutada.

 

Tomatiseemnete valik on Viimsi aiakeskuses rikkalik: saadaval on kõik Eesti aretised, nende hulgas “Visa”, “Koit”, “Erk”, “Malle” jne, aga ka palju mujal maailmas aretatud sorte, mis maitseomaduste, haiguskindluse, saagikuse, värvuse, kuju jm põhjal kasvatajate poolehoiu võitnud. Alati oleks hea pakend alles hoida, siis on teada, millega möödunud aastal rahul oldi, millega mitte.

 

Mida silmas pidada, kui poodi seemneid otsima minna?

 

Kindlasti seda, kui pikk on sordi kasvuaeg. Ühte kasvuhoonesse oleks hea sirguma panna mõni varane sort, nagu “Alambra”, “Lemon Boy” või “Moneymaker”. Kui valik võtab silme eest kirjuks, tasub alati müüjalt nõu küsida. Aiakeskuse müüjatel on tomatikasvatamise kogemus olemas.

 

Piiramatu ja piiratud kasvuga sordid

 

Tomatiseemne pakkidel on sageli märge “indeterminantne” või “determinantne”. Mida need sõnad tähendavad? Indeterminantne tomatisort on piiramatu kasvuga, determinantne sort aga piiratud kasvuga. Siit saab edasi järeldada, kas kasvuhoones peab tomatikasvusid ära näpistama või ei pruugi seda vaja olla.

 

Enamik pakutavaid sorte on indeterminantsed. Determinantsed sordid on tavaliselt varajased, annavad oma saagi varakult ja hävivad. Praegu on paras aeg tomatiseeme mulda pista. Seda on mugav külvata kassettidesse, turbatablettidesse (viimase aja hitt) või pottidesse. Idanemiseks tuleks külvid asetada sooja, kus temperatuur on 20–22 kraadi. Aknalaud ei ole idanemiseks kõige soojem koht.

 

Tärkamise järel tuleks külvid panna valgesse ja selleks on aknalaud juba sobiv paik. Pärast kahe idulehe ilmumist tuleks taimi pikeerida. Pikeerida võiks nii sügavale, et taim jääb kuni esimeste lehtedeni mulda.

 

Tomatile oma bioväetis

 

Tomatikasvatus on nii populaarne, et sellele kultuurile on tehtud palju spetsiaalseid muldi. Parema saagi saamiseks on olemas tomatile mõeldud granuleeritud väetised. Uudiseks on tomati bioväetis. See on orgaanilis-mineraalne väetis, ja mis väga oluline, rikastatud magneesiumiga.

 

Vajalik lämmastik on saadud sulgede leotamisel, fosfor aga hoopis jahvatatud kontidest. Vajaliku magneesiumi saab taim looduslikust vees lahustuvast mineraalist kiseriidist. Kaalium on saadud fulvohappest ja kõik muu pärineb ainult loodusest. Selline puhas energiapomm on 0,8-kilostes pakendites, ühest pakendist peaks jätkuma paarikümne ruutmeetri suuruse kasvuhoone jaoks.

 

Väetist kulub keskmiselt supilusikatäis taime kohta. Kehva mulla korral tuleks taimi väetada paar korda vegetatsiooniperioodi jooksul. Kui noored taimehakatised on toas haprad, võiks neid kosutada tomati vedelväetise või loodusliku vedelväetisega.

 

Mineraalväetistest on tomatile tehtud pikatoimelised väetised, mida saab lisada istutusauku ja edasine pidev väetamine jääb ära.

 

Maris Paalvelt, Selteret

www.selteret.ee

 

Allikas: www.linnaleht.ee 24.03.2010


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.