Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Ravimtaimedega kevadväsimuse vastu (2010-03-18 01:32:07)

 

Ajal, mil päike hakkab kõrgemalt käima, tabab meid väsimus. Pikk talv on kahandanud meie jõuvarud ja vaja oleks turgutust.

 

Nüüd loeb see, mida oleme endile eelmisel aastal kappidesse ja keldrisse varunud. Taimedel on organismi puhastav toime ning nad sisaldavad ka vitamiine ja mineraale, mida me tihti poetoidust kätte ei saagi.

 

Tass teed sobib kindlasti päeva lõpetama, aga puhastavaid teesid võib juua päev läbi, isegi jahtunult. Pudeli teega võib ka töö juurde kaasa võtta.

 

Elujõudu taastavasse teesse võiksid kuuluda järgmised taimed:

 

* kõrvenõges - sisaldab rauda ja karotiini, annab vitaalsust ja elujõudu;

* raudrohi - sisaldab rauda, eeterlikke õlisid, soodustab seedeelundite tööd, mikroobide vastase toimega, puhastab neerusid;

* musta sõstra lehed või pungad - väga suure C-vitamiini sisaldusega, võib kasutada ka pungi, kui ei ole kroonilisi neeruhaigusi;

* saialilleõied - sisaldavad karotiine, soodustavad sapieritust, põletikuvastase toimega;

* põdrakanepilehed - sisaldavad C-vitamiini, annavad energiat ja elujõudu;

* kibuvitsamarjad - sisaldavad C-vitamiini, karotiine, flavinoide – soodustavad sapieritust, kasulikud nahale ja liigestele;

* õunakoored (kodumaised) - õunakoortes on palju vitamiine ja flavinoide, mis on vajalikud organismi normaalseks tööks;

* kaselehed - sisaldavad eeterlikke õlisid, C-vitamiini, soodustavad neerude tööd ja puhastavad organismi;

* kuuseokkad noortelt okstelt - sisaldavad polüprenooli ja klorofülli, mis soodustab raku uuenemisprotsesse ja rakumembraani ainevahetust, 21. saj. imerohtude tooraine, rahvameditsiinis aastasadu kasutusel olnud.

 

Soovi korral lisa maitseks piparmünti, mis on kasulik ka seedeelundkonnale.

 

Võta kõiki võrdses koguses, sega ja 1 tl klaasi kuuma vee kohta. Lase seista 10-30 min, kurna ja joo. Mett võib kõrvale limpsida, kuuma tee sisse segatuna kaotab mesi oma väärt omadused.

 

Vene rahvas limpsib moosi tee kõrvale - võid ka katsetada. Sobivad eriti toormoosid, mida saab teha ka külmutatud marjadest, mikserdades või segades neid suhkru või meega. Tänapäeval on müügil ka palju kuivatatud marju ja puuvilju - aga eelistama peaks mahetooteid, muud sisaldavad säilitus- või värvaineid, mis on tervisele kahjulikud.

 

Lisaks võib kasutada ka adoptogeene – näiteks Eestis kasvavat kuldjuurt, eleuterokokki või sidrunväändikut. Need aitavad organismil kohanduda uue olukorraga.

 

Kevadel võivad välja lüüa ka liigestehaigused jm kroonilised hädad. Reuma korral võib kasutada soopihla kuurina 2 nädalat, samuti hävitab soopihl ka streptokokke,mis põhjustavad mitmeid põletikke.

Reuma vastu sobivad ka angervaks, kaselehed, põldosi, kummel, linnurohi, musta sõstra lehed ja mahl. 3-nädalane puhastav teekuur on organismile igati kasulik.

 

Tähelepanu tuleb pöörata ka vanadele bronhiitidele ja need välja ravida - 3 nädalat on vaja juua teed, teha inhalatsioone, määrida rinna peale ürdi ja eeterlike õlidega salve.

 

Teedest on head segud, kus on iisopit, punet, aed-liivateed, kassinaerist või alteed, paiselehte või teelehte. Järelraviks sobiksid oranžid aiaviljad, näit porgandisalat, astelpaju, saialilletee, kibuvitsa- ja pihlakatee, kõrvenõges - et haigus ei kujuneks krooniliseks.

 

Päikesepaistelisel päeval tuleb juba ka natuke vahtramahla. Vahtramahlaaeg on lühike - kasutage seda! Kui joomisest üle jääb, siis võib panna ka sügavkülma ja talvel tarvitada. Järgmisena tuleb kasemahl.

 

Akna peal saab kasvatada juba ka rohelist - näiteks sibulat, küüslauku, kress-salatit (tõuseb mõne päevaga) ja idandada seemneid söömiseks, kasvatada nisuorast jne.

 

Lisaks mahlad ja moosid, mis keldris ja sügavkülmas eelmisest aastast varutud. Eriti head on mustad sõstrad, astelpajud, mustikad, pohlad, jõhvikad. Hapukapsas mee, külmpressiõli, sibula ja jõhvikatega on ka vitamiiniallikas ja maitseb hästi.

 

Viibi ka värskes õhus ja söö tervislikult!

 

Nende lihtsate asjadega peletad väsimuse ja astud vastu kevadele!

 

Katrin Luke, Karepa ürdiaia perenaine

www.ravimtaimeaed.ee

17.03.2010


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.