Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Harjumaal võeti kaitse alla 25 hoiuala (2005-06-16 15:15:02)


Vabariigi Valitsus kiitis 16. juunil heaks määruse “Hoiualade kaitse alla võtmine Harju maakonnas” eelnõu.

Määrusega võetakse Harju maakonnas hoiualadena kaitse alla järgmised piirkonnad: Jägala jõe, Kaberla, Keibu-Ristna, Kiruvere, Kiviloo, Kolga lahe, Kurtna-Vilivere, Limu raba, Marimetsa-Õmma, Nõva-Osmussaare, Pakasjärve, Pakri, Paljassaare, Pikkoja alamjooksu, Pirita jõe, Prangli, Püümetsa, Rahula-Napanurga, Suursoo-Leidissoo, Valgejõe, Valkla klindi, Vasalemma jõe, Väike-Pakasjärve, Vääna ja Ülgase-Saviranna.

Kurtna-Vilivere, ja Rahula-Napanurga hoiuala ulatuvad lisaks Harjumaale ka Raplamaale; Suursoo-Leidissoo ja Nõva-Osmussaare hoiuala Läänemaale ning Marimetsa-Õmma hoiuala nii Lääne- kui ka Raplamaale. Käesolevas määruses käsitletakse ainult nimetatud hoiualade Harjumaale jäävaid osi.

Harjumaa hoiualade pindala kokku on umbes 24 355 ha (sellest umbes 17 500 ha mereala). Eramaa moodustab umbes 1540 ha.

Hoiualade eesmärgiks on Eestimaa väärtuslike looduslike ja poollooduslike koosluste, kaitsealuste taime- ja loomaliikide ning aastasadade jooksul väljakujunenud maakasutusega pärandkultuurmaastike kaitse. Määruse kinnitamisega tagatakse võimalus säilitada ja tutvustada Põhja-Eesti looduse eripära.

Suurem osa nimetatud aladest on oma loodusväärtuste tõttu arvatud üleeuroopalisse kaitstavate alade võrgustikku Natura 2000. Väljaspoole Natura 2000 võrgustikku jäävad Limu raba, Keibu-Ristna, Valkla klindi, Vääna ja Ülgase-Saviranna, kuid need on plaanis tulevikus liita samuti Natura aladega.

Määrus kehtestab ülalnimetatud aladel hoiuala kaitsekorra ja muudab kehtetuks seal siiani kehtinud ajutised piirangud majandustegevusele. Üldreeglina võivad hoiualadel kõik seni toimunud tegevused jätkuda, uute tegevuste kavandamisel tuleb maaomanikul see kooskõlastada Harjumaa keskkonnateenistusega.

Määrus jõustub kolm päeva pärast Riigi Teatajas ilmumist.

Lisateave: Kadri Möller, Keskkonnaministeeriumi looduskaitseosakonna peaspetsialist, tel 626 2876, e-post kadri.moller@envir.ee.

 

Allikas: Keskkonnaministeeriumi 16.06.2005 pressiteade

 

Aiatark OÜ


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.